Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnan ensikertalaiset saapuivat Helsinkiin

Uudet kansanedustajat ovat vanhoja liberaalimpia ja oikeistolaisempia

Kotimaa
 
Tasa-arvo, työelämä ja ilmastonmuutos – viisi uutta naiskansanedustajaa arvioi Suomen tilaa
Tasa-arvo, työelämä ja ilmastonmuutos – viisi uutta naiskansanedustajaa arvioi Suomen tilaa
HSTV kutsui studioon viisi uutta naiskansanedustajaa keskustelemaan tasa-arvosta, työelämästä ja ilmastonmuutoksesta. Keskusteluun osallistuivat Saara-Sofia Sirén (kok), Katri Kulmuni (kesk), Li Andersson (vas), Laura Huhtasaari (ps) ja Sanna Marin (sd). Keskustelun juonsi HS:n politiikan toimittaja Piia Elonen.

Uudet kansanedustajat rynnistivät torstaina intoa täynnä Helsinkiin, kun eduskuntaryhmät kokoontuivat ryhmäkokouksiinsa.

Suomen haasteet odottivat kansanedustajia, mutta ensin ensimmäiselle eduskuntakaudelleen saapuneiden edustajien piti saada elämänsä järjestykseen.

Artikkeliin liittyvät

"Asuntojen hinnat Helsingissä ovat ihan mielettömät", päivitteli lappilainen Katri Kulmuni (kesk), kun hän odotteli uusien edustajien tv-tentin alkamista torstaina Sanomatalossa.

"Mutta kai tuolla palkalla sitä lainaa pystyy lyhentämäänkin", Kulmuni pohti.

Vieressä porilainen Laura Huhtasaari (ps) kuvaili päivää vaikeaksi. Nuorempi lapsi oli ensimmäistä päivää hoidossa.

"Piti tehdä vähän radikaalimpi ratkaisu, niin kuin pyrkiä eduskuntaan, että sai imetyksen lopetettua", Huhtasaari vitsaili.

Myös eduskuntatalon remontti ja eduskuntaryhmien johtajavalinnat puhuttivat uusia edustajia, joista monet olivat lähteneet kodistaan Helsinkiin jo aamuvarhaisella.

Sunnuntain vaaleissa valitun Suomen uuden eduskunnan 200 kansanedustajasta 73 on uusia ja 127 työtään jatkavia.

Uusien kansanedustajien keski-ikä on 43,5 vuotta ja jatkavien 49,3 vuotta. Ikäero olisi suurempikin, mutta uusien joukkoon lasketaan myös sellaisia vanhoja konkareita, jotka ovat työskennelleet kansanedustajina viime kautta aikaisemmin.

Esimerkiksi entinen pääministeri Matti Vanhanen ja entinen EU-komissaari Olli Rehn lasketaan HS:n tilastoissa uusiksi kansanedustajiksi.

Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä kansanedustajien vaihtuvuus oli hieman keskimääräistä suurempaa. Helsingin 22 kansanedustajasta uusia oli 10 ja Uudenmaan 35 kansanedustajasta 15.

Miehiä uusista kansanedustajista on 42 ja naisia 31.

Poliittisten mielipiteiden osalta uudet kansanedustajat eivät mullista eduskuntaa.

HS:n vaalikonevastauksista tehdyn analyysin perusteella uudet kansanedustajat ovat aavistuksen liberaalimpia ja aavistuksen oikeistolaisempia kuin työtään jatkavat kansanedustajat.

Selvin ero löytyy suhtautumisessa taksien sääntelyyn. Uudet edustajat vapauttaisivat taksiluvat selvästi vanhoja edustajia hanakammin. Uudet ovat myös halukkaampia vapauttamaan työperäistä maahanmuuttoa, yksityistämään julkisia palveluja ja antamaan homopareille samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.

Tuloeroja, Suomen velkaantumista ja ympäristöasioita koskevissa kysymyksissä uudet ja jatkavat kansanedustajat ovat keskimäärin samoilla linjoilla.

Helsingin Sanomat siirsi torstaina viisi ensimmäisen kauden kansanedustajaa arjen haasteista isojen asioiden pariin.

HSTV:n tentissä unohdettiin yksityiskohtaiset poliittiset esitykset ja puhuttiin kolmesta suuresta ajankohtaisesta kysymyksestä: epätasa-arvosta, työelämän murroksesta ja ilmastonmuutoksesta. Tenttiin osallistuivat Kulmunin, 27, ja Huhtasaaren, 36, lisäksi vasemmistoliiton Li Andersson, 27, kokoomuksen Saara-Sofia Sirén, 28, ja sosiaalidemokraattien Sanna Marin, 29.

Suomalaisen tasa-arvon kannalta Marin ja Andersson nostivat pahimmaksi ongelmaksi tulo- ja terveyserojen kasvun.

Sirén painotti sukupuolten välistä tasa-arvoa esimerkiksi vanhemmuuden kustannusten jakamisessa sekä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Huhtasaari korosti suuria luokkaeroja eläkeläisten ja lapsiperheiden joukossa. Lappilainen Kulmuni nosti esiin alueellisen epätasa-arvon.

"Jos miettii Lapin työttömyysastetta, niin voi miettiä, pitääkö sen olla niin vai pystyykö siihen vaikuttamaan. Minä uskon, että siihen voi vaikuttaa", Kulmuni sanoi.

Benjamin Suomela
Uudet kansanedustajat Li Andersson (vas.), Laura Huhtasaari, Saara-Sofia Sirén, Sanna Marin ja Katri Kulmuni osallistuivat torstaina HSTV:n tenttiin.
Uudet kansanedustajat Li Andersson (vas.), Laura Huhtasaari, Saara-Sofia Sirén, Sanna Marin ja Katri Kulmuni osallistuivat torstaina HSTV:n tenttiin.
Kenestä heistä tulee pääministeri ensimmäisenä?
Kenestä heistä tulee pääministeri ensimmäisenä?
Uudet naiskansanedustajat arvioivat kenestä heistä tulee ensimmäisenä pääministeri. Keskusteluun osallistuivat Saara-Sofia Sirén (kok), Katri Kulmuni (kesk), Li Andersson (vas), Laura Huhtasaari (ps) ja Sanna Marin (sd).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat