Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pintamojärveä puhdistetaan nuotalla

Suomessa on noin 300 järveä, joita voimayhtiö käyttää sähköntuotantoon

Kotimaa
 
Pekka Fali
Esa Huovinen (vas.), Pentti Kaijala ja Seppo Partanen nostavat kalasaalista nuotasta Pintamojärvellä. Vesivoimayhtiön säännöstelemä järvi kärsii rehevöitymisestä. Järven tilaa pyritään kohentamaan muun muassa nuottauksella.
Esa Huovinen (vas.), Pentti Kaijala ja Seppo Partanen nostavat kalasaalista nuotasta Pintamojärvellä. Vesivoimayhtiön säännöstelemä järvi kärsii rehevöitymisestä. Järven tilaa pyritään kohentamaan muun muassa nuottauksella. Kuva: Pekka Fali

Joukko Pintamojärven ranta-asukkaita ja mökkiläisiä seuraa rannalta, kun Taivalkosken Kostonjärveltä saapunut kalastaja Veikko Naumasen nuottaporukka hoitokalastaa järveä.

"Nuotan avulla järvestä saadaan poistettua särkiä sekä tiheitä muikkuparvia, jotka ovat omalta osaltaan lisänneet järven rehevöitymistä", sanoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen kalabiologi Jermi Tertsunen.

Artikkeliin liittyvät

Järvessä on rantaviivaa noin kymmenen kilometriä. Sen rannalla lapsuutensa viettänyt kempeleläinen Seppo Partanen kritisoi järviveden säännöstelyä.

"Pintamojärven yli 50 vuotta jatkunut säännöstely on vaikeuttanut järven virkistyskäyttöä. Erityisen pahoin rannat alkoivat syöpyä sen jälkeen kun Koskienergia Oy osti Fortumilta järven alapuolisen pienvoimalan vuonna 2012. Yhtiö nosti syksyllä järven vedenkorkeuden piripintaan", Partanen sanoo.

Kalastuskunta on saanut ely-keskukselta rahaa järven hoitoon.

"Hoitokalastus on vain tekohengitystä. Ely-keskus ei ole valvovana viranomaisena saanut muutoksia säännöstelyn haittoihin", Partanen sanoo.

"Säännöstelyn haittoja on lukuisilla mökkijärvillä eri puolilla Suomea", hän jatkaa.

Suomessa on toteutettu noin 230:tä vesistön säännöstelyhanketta, joissa on mukana kolmisensataa järveä. Tämä vastaa noin kolmannesta Suomen järvipinta-alasta.

"Valtaosa säännöstelyistä on suunniteltu ja aloitettu 1950–1970-luvuilla, jolloin ehdot kirjoitettiin väljiksi", kertoo kehitysinsinööri Tanja Dubrovin Suomen ympäristökeskuksesta.

Tällä hetkellä monissa vesistöissä selvitetään, aiheuttaako esimerkiksi ilmastonmuutokseen varautuminen lupaehtojen tarkistamistarvetta.

"Pintamojärvi-yhdistys on neuvottelemalla voimayhtiön kanssa saanut hiljattain pientä parannusta säännöstelyyn. Niitä jatketaan. Se onkin suositeltavin vaihtoehto, sillä järeämpi eli vesilain mukainen selvitysmenettely kestää pitkään ja aluehallintoviraston päätöksistä voidaan valittaa", kertoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen tarkastaja Sakari Kalliokoski.

Partasen mielestä voimayhtiö voisi luopua kokonaan järven säännöstelystä, sillä alapuolisen niin sanotun tippavoimalan teho on vain 500 kilowattia.

"Pienestäkin voimalasta saadaan tärkeää säätövoimaa. Vettä varastoidaan Pintamojärveen talven sähkönkulutusta varten", kertoo Koskienergian toimitusjohtaja Hannu Ruotsalainen.
Yhtiö pitää Ruotsalaisen mukaan kiinni säännöstelyluvasta.

Tapio Mainio HS
Pudasjärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat