Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä uudistaa Itämeren-laivastoaan kovaa tahtia – HS esittelee alukset

Venäjän Itämeren laivasto saa uusia, moderneja sotalaivoja

Kotimaa
 
Puolustusvoimat
Steregushchy-luokan korvetti Boiki loppuvuonna 2014 Suomenlahden kansainvälisellä vesialueella.
Steregushchy-luokan korvetti Boiki loppuvuonna 2014 Suomenlahden kansainvälisellä vesialueella. Kuva: Puolustusvoimat

Venäjän Itämeren laivastolle on valmistumassa uusia aluksia ja alusluokkia sellaiseen tahtiin, ettei siihen lännessä vielä muutamia vuosia sitten uskottu.

Tärkeimmät uudet taistelualusluokat ovat Steregushchy-luokan korvetit ja Admiral Gorshkov -luokan fregatit. Lisäksi Venäjä on rakentamassa lisää uusia Buyan-luokan korvetteja.

Fakta

Taistelualuksien luokittelu vaihtelee

Sotalaivoja luokitellaan eri tavoin. Siihen voi vaikuttaa niiden tehtävä, aseistus ja jopa politiikka.

Mitään yleisesti hyväksyttyä tapaa ei ole, mutta uppouman eli koon perusteella taistelualukset voidaan luokitella esimerkiksi seuraavasti:

 

 Risteilijä: 8 000–25 000 tonnia

 Hävittäjä: 2 000–9 000 tonnia

 Fregatti: 1 500–4 000 tonnia

 Korvetti: 500–1 500 tonnia

 Ohjusvene: alle 500 tonnia

"On se käänne. Erityisesti, kun Admiral Gorshkov -luokan ja Buyan-luokan aluksia tulee lisää. Uusien sotalaivojen rakentaminen on nyt käynnissä, ja sieltä valmistuu aluksia tasaiseen tahtiin", sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja, komentaja Jon von Weissenberg.

"Buyanit on tehty Kaspianmerelle ja Mustallemerelle, mutta pitää ottaa huomioon, että olisi vain parin viikon projekti, jos niitä haluttaisiin tuoda kanavia pitkin Itämerelle."

Steregushchy-luokan korvetit eivät ole tiettävästi vielä käyneet operaatioissa Itämeren ulkopuolella. Admiral Gorshkov -luokan ensimmäinen nimikkolaiva on yhä testausvaiheessa.

"Lähtökohtaisesti Steregushchyt toimivat ja ovat tulossa operatiiviseen valmiuteen", Weissenberg sanoo.

Venäläisalukset ovat siis lähestymässä vaihetta, jossa sekä laivojen tekniikka että miehistöt ovat operatiivisesti toimintakykyisiä.

Venäjän merivoimien aluksista ja niiden merikelpoisuudesta on julkisissa lähteissä vaihtelevaa tietoa. Arviointia on hankaloittanut, että Venäjällä on ollut tapana käynnistää yllättäen jo käytöstä poistettujen vanhojen alusten kunnostushankkeita.

Nykyinen Itämeren laivasto on vain varjo siitä, mitä se oli Neuvostoliiton hajottua. Vuonna 1992 laivastoon kuului 49 taistelualusta eli ohjusvenettä, korvettia, fregattia tai hävittäjää.

Vuonna 2006 lukumäärä oli enää 28, koska alukset vanhenivat käsiin ja uusien sotalaivojen rakentaminen Itämerelle oli liki pysähdyksissä.

Nykytilanteesta ei ole saatavilla vastaavaa, tutkittua tietoa alusten lukumäärästä, mutta todennäköisesti se on laskenut vuodesta 2006.

Komentaja Sauli Rimmanen Merivoimien esikunnasta arvioi vielä vuonna 2009 yleisesikuntakurssin diplomityössään, että jos Itämeren laivasto ei saa lisää rahaa, taistelualusten määrä saattaa pudota 2020-luvulla 9–10:een.

Venäjä on julkistanut 2000-luvulla erittäin kunnianhimoisia laivojen rakentamissuunnitelmia, joiden täyteen toteutumiseen ei lännessä ole juuri uskottu. Venäjä on kuitenkin lisännyt varustelumenojaan tuntuvasti.

"Mielestäni venäläisalukset ovat moderneja ja toimintakykyisiä, myös sisältä. Eivät ne häpeä vastaavien länsimaisten alusten rinnalla. Venäläisaluksissa on mahtavia asejärjestelmiä, jotka ylittävät monet länsimaiset vastaavan kokoluokan alukset", Weissenberg sanoo.

Weissenbergin mukaan myös pienistä venäläisistä sota-aluksista löytyy iskuvoimaa, jollaista vastaavissa länsimaisissa sotalaivoissa ei ole.

"Tämä koskee niin ilma- kuin meritorjuntaakin. Tykitkin ovat itse asiassa suurempia. Ja kovaa ne kulkevat."

Sukellusveneitä Itämeren laivastossa on käytännössä vain kaksi. Weissenbergin mukaan syynä on resurssipula. Kilo-luokan sukellusveneitä kuitenkin rakennetaan Pietarissa muille laivastoille ja vientiin.

Venäjä on myös soutanut ja huovannut uuden Lada-luokan sukellusveneen rakentamisen kanssa. Hanke ehdittiin jo keskeyttää, mutta julkisuudessa on liikkunut tietoja sen käynnistämisestä uudelleen.

Venäjän Itämeren laivaston tukikohdat ovat Kaliningradissa ja Pietarissa. Operatiivinen tukikohta on Kaliningradissa, jonka edustalla tapahtuvat myös isot merisotaharjoitukset.

Pietari on tärkeä laivanrakennuspaikka. Kronstadtin tukikohdasta käsin hoidetaan muun muassa koulutusta ja uusien alusten testausta.

Puolustusvoimat
Parchim II -luokan sukellusveneentorjunta korvetti Zelenodolsk Suomenlahdella kuvattuna.
Parchim II -luokan sukellusveneentorjunta korvetti Zelenodolsk Suomenlahdella kuvattuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat