Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-selvitys: Demaripäättäjät eivät halua hallitukseen

HS soitti 13 piirijohtajalle ja 43:lle puoluevaltuuston jäsenelle. Heidän mukaansa oppositiossa olisi mahdollisuus kirkastaa puolueen sanomaa.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen
Jutta Urpilainen kieltäytyi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaehdokkuudesta puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen pyynnöstä.
Jutta Urpilainen kieltäytyi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaehdokkuudesta puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen pyynnöstä. Kuva: Juhani Niiranen

Sosiaalidemokraattien paikka on vaalituloksen perusteella oppositiossa. Seuraavan hallituksen ulkopuolella puolueella on mahdollisuus kirkastaa sanomaansa.

Näin voi kiteyttää demariaktiivien näkemykset HS:n tekemän laajan soittokierroksen perusteella.

HS soitti 13 piirijohtajalle ja 43:lle puoluevaltuuston jäsenelle keskiviikon ja torstain aikana. Kaikille esitettiin samat kysymykset: mistä vaalitappio johtui, ja pitäisikö puolueen nyt pyrkiä hallitukseen vai oppositioon?

Maria Guzenina (vas.) onnitteli Sanna Marinia edustajanpaikasta.
Maria Guzenina (vas.) onnitteli Sanna Marinia edustajanpaikasta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei ole toistaiseksi ilmaissut kantaansa hallitukseen menosta.

Varapuheenjohtajat Krista Kiuru ja Sanna Marin eivät ole yksiselitteisesti sanoneet kantaansa.

Kiuru oli vaali-illan kommenteissa menossa oppositioon, mutta on sittemmin lieventänyt lausuntojaan. Marin puolestaan on sanonut, että oppositio on puolueelle mahdollinen vaalitappion vuoksi.

Ammattiyhdistysliike patistaa kuitenkin demareita voimalla hallitukseen.

Sdp menetti sunnuntain vaaleissa kahdeksan eduskuntapaikkaa ja kuuluu vaalien suuriin häviäjiin yhdessä kokoomuksen kanssa. Moni demariaktiivi pitää hallitukseen menoa kyseenalaisena jo vaalituloksen perusteella.

"Elämme demokratiassa, joten vaalien tulosta pitää kunnioittaa", sanoo puoluevaltuuston jäsen Miikka Lönnqvist Sdp:n Hämeen-piiristä.

"Vaikka tarjottaisiin hallitusohjelmassa mansikoita ja kermavaahtoa, sinne ei tällä vaalituloksella pidä mennä", sanoo puoluevaltuutettu Jouni Martiskin Pohjois-Karjalasta.

Monen muun tavoin Lönnqvistkään ei silti halua paiskata hallituksen ovea suoralta kädeltä kiinni. Ensin olisi syytä kuunnella, mitä Juha Sipilällä (kesk) on mielessään. Vaalit voittaneen keskustan puheenjohtaja ryhtyy kokoamaan hallitusta.

Uusi edustaja Nasima Razmyar valmistautui ryhmäkokoukseen.
Uusi edustaja Nasima Razmyar valmistautui ryhmäkokoukseen.

Paljon riippuu tulevan hallituksen ohjelmasta ja muista hallitukseen lähtevistä puolueista. Jos hallituksen pohjan muodostavat keskusta ja perussuomalaiset ja sen ohjelmasta tulee tiukan konservatiivinen, demareiden on monen mielestä parempi pysyä ulkona. Kokoomuksen kanssa demarivastaajat eivät halua samaan hallitukseen.

Oppositio on monen mielestä hyvä vaihtoehto paitsi huonon vaalimenestyksen myös vaikean hallitustaipaleen vuoksi.

Vaalikaudesta uhkaa tulla surkean taloustilanteen vuoksi hankala. Edessä on todennäköisesti suuria menoleikkauksia ja peruspalvelujen karsimista.

"Ei kannattaisi mennä hallitukseen kyykyttämään huono-osaisia", sanoo puoluevaltuuston jäsen Irma Marttila Helsingin piiristä.

"Omalle kannattajakunnalle voi tulla kylmää kyytiä hallituksessa", pohtii Hämeen piirin puheenjohtaja Jouni Mäkelä.

Toisaalta demareissa on paljon niitäkin, joiden mielestä vain hallituksessa voi vaikuttaa.

"Oppositiossa ei voi tehdä mitään. Riippuu hallituspohjasta ja siitä, saadaanko neuvoteltua hyvät ministeripaikat", sanoo puoluevaltuutettu Timo Kontio Helsingin piiristä.

Antti Lindtman on demariryhmän uusi keulakuva.
Antti Lindtman on demariryhmän uusi keulakuva.

Vaalitulos on Sdp:lle perusteellisen itsetutkiskelun paikka, siitä kaikki ovat samaa mieltä. Huonoon menestykseen haettiin syitä demarien hartioita painavasta hallitusvastuusta, perussuomalaisten tiukasta kampanjoinnista ja Rinteen kompuroinnista kampanjan loppuvaiheessa.

Harva kuitenkaan panee murskatulosta yksin Rinteen syyksi.

Vaalitappion syy on monen mielestä ennen muuta oman sanoman epämääräisyys. Yleinen käsitys näyttää olevan, että vaalikeskusteluissa puhuttiin liikaa taloudesta ja liian vähän ihmisistä.

"Äänestäjäkunnasta merkittävä osa on eläkeläisiä.

Eläkkeiden leikkausten seuraukset vaistosi joka paikassa vaalikentällä", sanoo kouvolalainen puoluevaltuutettu Timo Nyberg.

Siitä, mistä puolueen tuleva suunta löytyy, on selvästi kahta linjaa. Linjoja yhdistää se, että vertailukohtana ovat perussuomalaiset.

Kyselyyn osallistuneista osa katsoo, että linjan terästys löytyisi perussuomalaisten nyt esillä pitämistä teemoista, kuten maahanmuuttopolitiikasta. Osa puolestaan toivoo, että Sdp korostaisi arvojensa eroa perussuomalaisiin.

"Arvomme ovat ehkä liian pehmeitä. On syytä puhutella enemmän savupiipputeollisuuden miehiä", sanoo puoluevaltuutettu Reijo Löytynoja Hämeestä.

Moni on päinvastaista mieltä. "Mentiin liian lähelle perussuomalaisia. Olisi pitänyt mennä omalla hyvinvointiyhteiskuntateemalla", sanoo pirkanmaalainen puoluevaltuutettu Esko Vatanen.

Oikaisu: Toisin kuin uutisessa ensin kerrottiin, Sdp:n varapuheenjohtajat Krista Kiuru ja Sanna Marin eivät ole suoraan sanoneet, että puoleen paikka olisi oppositiossa.

Jutta Urpilaisen mukaan moni demari olisi halunnut hänestä ryhmänjohtajan.
Jutta Urpilaisen mukaan moni demari olisi halunnut hänestä ryhmänjohtajan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat