Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa on vuosittain 20–40 malariatapausta

Vuoden loppuun mennessä tiedetään, onko parhaillaan testattavana oleva malariarokote käyttökelpoinen

Kotimaa
 
Mary F. Adams Reuters
Anopheles-suvun sääsket ovat Afrikassa pahimpia malariatartunnan levittäjiä.
Anopheles-suvun sääsket ovat Afrikassa pahimpia malariatartunnan levittäjiä. Kuva: Mary F. Adams Reuters

Maailman malariapäivää vietetään tänään lauantaina varovaisen toiveikkaina. Maailman terveysjärjestö WHO kertoi tällä viikolla, että vuoden loppuun mennessä tiedetään, onko parhaillaan testattavana oleva malariarokote käyttökelpoinen.

"Rokote on tarkoitettu malaria-alueilla asuville, ei matkailijoille", sanoo Husin dosentti, infektiolääkäri Katariina Kainulainen.

THL:n tietoon on tullut 2000-luvulla noin 500 Suomessa diagnosoitua malariatapausta, vuodessa noin 20–40. Suurin osa niistä on malaria-alueilta kotoisin olevilla.

"Malaria-alueella syntyneillä on lyhytaikainen immuniteetti, joka katoaa Suomeen muuton jälkeen jo puolessa vuodessa. Kun he menevät vierailemaan entiselle kotiseudulleen, he eivät tiedä tarvitsevansa samalla lailla estolääkitystä kuin me", sanoo terveydenhoitaja Eeva Pekkanen THL:stä.

Esimerkiksi ulkomailla asuvat suomalaiset hoitavat monesti sairauden Suomen ulkopuolella, eikä siitä välity tietoa THL:lle. Näitä tapauksia on vuosittain muutama.

Tällä vuosituhannella Suomen malariapotilaista yksikään ei ole kuollut tautiin.

Malaria on edelleen maailmanlaajuisesti erittäin vakava sairaus. Siihen sairastuu vuosittain yli 200 miljoonaa ihmistä, joista yli puoli miljoonaa kuolee. Eurooppalaisilla matkailijoilla tartuntoja todetaan vuosittain noin 10 000.

Suomalaiset saavat malariatartunnan useimmiten Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Afrikassa malariariski on paljon suurempi kuin muualla.

"Jos potilas hakeutuu viipymättä oireiden alettua hoitoon, ennuste on yleensä hyvä. Jos hoitoon hakeutuminen viivästyy, malaria on hengenvaarallinen", Kainulainen sanoo.

Malarian oireita ovat kova kuume, kuumeväristykset, vatsa- ja hermosto-oireet sekä sekavuus.

Suomessa malariaan on kolme eri estolääkettä.

"Niillä on sivuvaikutuksia, mutta jokaiselle löytyy sopiva lääke. Afrikan malaria-alueille ei pidä koskaan matkustaa ilman estolääkitystä. Aina pitää myös suojautua huolellisesti hyttysiltä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat