Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisille sakot naapurin tietojen urkinnasta

Oikeus ei uskonut kertomusta, jonka mukaan nainen yritti selvittää kuulemaansa ammuskelua

Kotimaa
 

Helsinkiläinen vanhempi konstaapeli on tuomittu sakkoihin poliisin rekistereissä olevien tietojen urkinnasta. Nainen joutuu maksamaan virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakkoa eli yhteensä 960 euroa.

Urkinnan taustalla olivat naisen appivanhempien ja heidän mökkinaapureidensa väliset, pitkään jatkuneet riidat. Poliisina työskennellyt nainen oli katsonut kahden naapurin tietoja poliisin tietojärjestelmistä. Lisäksi hän oli hakenut miehensä luvalla myös tämän tietoja sekä katsonut myös omat tietonsa.

Konstaapeli selitti tiedonhakuja sillä, että hän oli kuullut mökkinaapurustossa laukauksia. Hän teki asiasta hakuja palattuaan työpaikalleen Helsinkiin. Nainen korosti, että ammuskelu on aina vaarallista ja siten selvitettävä asia.

Aviomies oli puolestaan pyytänyt naista tekemään haut. Nainen katsoi, ettei hän voinut loukata miehensä yksityisyyttä, koska hakuihin oli miehen suostumus.

Konstaapeli kertoi myös, että poliisien keskuudessa on yleistä hakea omilla tiedoilla juttuja, joissa on itse tutkijana.

Käräjäoikeus totesi, että haut ovat kohdistuneet sellaisiin poliisin tietojärjestelmiin, joiden tiedot ovat lain perusteella salassa pidettäviä. Tietojen käyttö on sallittua vain virka- ja työtehtäviä varten.

Oikeus ei uskonut naisen kertomusta siitä, että hän olisi pitänyt naapureihin kohdistuvia hakuja virkavelvollisuutenaan.

Konstaapeli ei ryhtynyt mihinkään toimiin heti ammuskelun jälkeen vaan vasta palattuaan töihin Helsinkiin. Nainen ei siten katsonut, että tapahtumat olivat poliisilaissa tarkoitetulla tavalla kiireellisiä, oikeus päätteli.

Oikeuden mukaan konstaapelin on myös täytynyt ymmärtää, ettei hän voi toimia tutkijana itseään tai aviomiestään koskevassa asiassa. Naapureihin liittyvät tiedonhaut eivät siten ole liittyneet hänen virkatehtäviinsä.

Aviomiehen tietoja konstaapelilla ei ollut oikeutta hakea edes miehen suostumuksella. Oikeus ei pitänyt uskottavana, että aviomiehen ja omilla tiedoilla tehdyt haut olisivat liittyneet virkatehtäviin.

Konstaapeli teki hakuja useina eri ajankohtina, ja haut kohdistuivat salassa pidettäviin ja arkaluonteisiin tietoihin. Tämän vuoksi oikeus katsoi, ettei tekoja voida pitää vähäisinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat