Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes puolet kannattaa lääkemyynnin vapautusta

Kysymys, pitäisikö itsehoitolääkkeitä myydä kaupoissa, jakaa suomalaiset

Kotimaa
 

Suomalaiset suhtautuvat varauksellisesti itsehoitolääkkeiden myynnin sallimiseen päivittäistavarakaupoissa. Asia selviää Taloustutkimuksen tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Vähän yli puolet, 53 prosenttia, haluaisi tutkimuksen mukaan pitää itsehoitolääkkeet yhä vain apteekeissa. Kielteisimmin kysymykseen suhtautuivat naiset ja eläkeläiset, joista molemmista vain runsaat 30 prosenttia sallisi lääkkeiden myynnin päivittäistavarakaupoissa. Miehistä 50 prosenttia sallisi lääkkeiden myynnin kaupoissakin.

Aihe on jakanut suomalaiset jo muutaman vuoden ajan. HS kertoi viime marraskuussa, että 47 prosenttia haluaisi pitää itsehoitolääkkeet vain apteekeissa. Asenteet ovat siis muuttuneet viime vuodesta hieman kielteisemmiksi. Vuonna 2012 pelkkää apteekkimyyntiä kannattavien osuus oli jopa 59 prosenttia.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen uskoo asenteiden hienoisen tiukentumisen johtuvan lääkehaittoja koskeneista uutisista. Esimerkiksi Ruotsissa parasetamolimyrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia sen jälkeen, kun särkylääkeaine vapautettiin myyntiin ruokakaupoissa ja huoltoasemilla.

"Ehkä ihmiset ovat mieltäneet sen, että lääkkeet eivät ole ihan päivittäistavaroita vaan niillä on omat haittavaikutuksensa."

Apteekkariliitto, joka haluaa pitää lääkkeet yhä apteekeissa, on korostanut lääkemyynnin vapauttamisen turvallisuusriskejä, jos kuluttajille ei ole tarjolla riittävästi neuvontaa.

"Näemme apteekeissa usein tilanteita, joissa ihmiset ovat ostamassa väärää lääkettä. Oiomme paljon virheellisiä käsityksiä ja lääkevalintoja. Nämä jäisivät korjaamatta siellä kauppojen hyllyillä", Kostiainen sanoo.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto pitää turvallisuuskeskustelua liian yksipuolisena. Yhdistys tilasi lääkealan konsulteilta selvityksen itsehoitolääkkeistä, joita voitaisiin myydä kaupoissa turvallisesti. Särkylääkkeet, kuten parasetamoli, eivät ole listalla.

"Jos lääkkeen myynti ei ole turvallista, kauppa ei halua lähteä sitä myymään. Mutta on paljon itsehoitolääkkeitä, joiden myynti on turvallista."

Sekä Kuluttajaliitto että Kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat arvostelleet apteekkien monopolia ja esittäneet ilman reseptiä saatavien lääkkeiden myynnin vapauttamista ruokakauppoihin.

Myös Päivittäistavarakauppa ry kannattaa itsehoitolääkkeiden myyntimonopolin purkamista tai ainakin keskustelun aloittamista.

"Miksemme katso muista maista kokemuksia ja käytäntöjä? Voimme ottaa oppia huonoista ja hyvistä asioista ja lähteä sitten keskustelemaan, mitä vaikutuksia myynnin vapauttamisella olisi", Luoto sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat