Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työryhmä: Tukia muillekin kuin eduskuntapuolueille

Ehto olisi vähintään kaksi prosenttia vaalien äänistä

Kotimaa
 

Oikeusministeriön asettaman työryhmän mielestä muidenkin kuin eduskuntaan päässeiden puolueiden tulisi saada puoluetukia.

Työryhmä esittää, että puolue saisi valtiolta rahallista tukea, jos se on saanut edellisissä eduskuntavaaleissa vähintään kaksi prosenttia koko maassa annetuista äänistä.

Ehdotuksella turvattaisiin edustajanpaikkoja vaille jääneiden puolueiden toimintaedellytykset. Toisin kuin eduskuntapuolueilla avustuksen jakoperusteena olisi puolueen eduskuntavaaleissa saama äänimäärä. Eduskuntapuolueille tukia jaetaan edustajanpaikkojen määrän mukaan.

Huhtikuun vaaleissa eduskunnan ulkopuolelle jääneet puolueet eivät kuitenkaan olisi olleet oikeutettuja uudenlaiseen puoluetukeen. Kaikkein lähimmäksi kahden prosentin tavoitetta pääsi piraattipuolue, joka sai 0,8 prosenttia äänistä.

Esimerkiksi itsenäisyyspuolue sai 0,5 prosenttia äänistä ja Suomen kommunistinen puolue ja Muutos 2011 kumpikin 0,3 prosenttia äänistä.

Oikeusministeriön työryhmä muuttaisi lakia myös niin, että puoluetukea saavaa puoluetta ei poistettaisi puoluerekisteristä, vaikka se olisi jäänyt ilman edustajanpaikkoja kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa.

Työryhmä ehdottaa muitakin tarkistuksia vaali- ja puoluerahoituslainsäädäntöön.

Valtiontalouden tarkastusviraston oikeus tarkastaa vaalirahoitusta haluttaisiin laajentaa presidentinvaalissa tukiyhdistyksiin.

Vaalirahoituksen ilmoitustarkkuuden parantamiseksi työryhmä ehdottaa, että ilmoitusvelvollisuus laajennetaan europarlamenttivaaleissa koskemaan myös toiselle varasijalle päässyttä edustajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat