Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt grillataan – HS listaa eri grillien plussat ja miinukset

Kotimaa
 
Näin vältät virheet hiiligrillillä
Näin vältät virheet hiiligrillillä
Grillausasiantuntija Tatu Lehtovaara näyttää, miten hiiligrilliin saa tasaisen hiilloksen. Samalla selviää, miten voi välttää tavallisimmat grillausvirheet. Toimittaja: Tuuli Vattulainen. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Uutta grilliä ostavat suomalaiset päätyvät useimmiten kaasugrilliin, mutta osa suosii yhä hiiligrillausta.

Plussat ja miinukset

Kaasugrilli

Sopii grillaajalle, joka haluaa melko vaivattoman grillin. Kaasugrillillä grillaaminen on nopeampaa kuin hiiligrillillä.

+ Kaasugrillin käyttäminen on varsin helppoa ja nopeaa. Lämmönsäätely on helppoa.

+ Kaasugrillin sytyttäminen aiheuttaa vähemmän savua ja nokea kuin hiiligrillin sytyttäminen.

+ Kaasugrilleihin voi usein hankkia monenlaisia lisäosia.

– Suurikokoisen kaasugrillin hinta voi nousta jopa tuhansiin euroihin, jos siinä on erilaisia lisälaitteita, kuten pyörivä sähkövarras, erilaisia paistopintoja ja paljon polttimia.

– Mitä enemmän kaasugrillissä on erilaisia lisäominaisuuksia, sitä monimutkaisempaa sen käyttö on.

Hiiligrilli

Sopii grillaajalle, joka nauttii puuhastelusta tulen ja hiilten kanssa ja jolla on grillaamiseen aikaa.

+ Hiiligrillit ovat usein edullisempia kuin kaasugrillit. Edullisimpien hiiligrillien hinnat alkavat kymmenistä euroista, mutta laadukkaammat mallit maksavat satoja, jopa tuhansia euroja.

+ Hiiligrilliä käyttämällä ruokaan saa varsinkin pitkäkestoisella, hitaalla grillaamisella hyvän aromin.

– Hiiligrillin käyttö ei sovi hätäilijälle, vaan sytyttämisen jälkeen on odotettava, että hiilet ovat ehtineet palaa tarpeeksi ennen grillaamisen aloittamista.

– Lämmönsäätely vaatii enemmän harjoitusta kuin kaasu- tai sähkögrillissä.

– Varsinkin sytyttämisvaiheessa hiiligrillistä lähtee aina jonkin verran savua. Grillaaja saa varautua myös nokeen.

Sähkögrilli

Käytetään grillaamiseen vähemmän kuin kaasu- ja hiiligrillejä, mutta valikoimat ovat viime vuosina laajentuneet. Ne sopivat esimerkiksi parvekkeelle tai veneeseen.

+ Sähkögrillit ovat helppokäyttöisiä ja vievät yleensä vähän tilaa. Niistä ei lähde häiritsevää käryä.

+ Kaasu- ja hiiligrilliin verrattuna sähkögrilli on yleensä helppo puhdistaa.

– Sähkögrillillä grillatessa ruokaan ei saa savun aromia. Ruoanvalmistus ei välttämättä juuri eroa hellalla valmistamisesta.

Savugrilli

Nykyään suosiotaan on kasvattanut savu- tai savustusgrilli, jolla voi valmistaa ruokaa hitaasti matalalla lämpötilalla hauduttaen.

+ Savugrillillä voi valmistaa erityisesti pitkään kypsytettäviä liharuokia, joista tulee matalalla lämpötilalla ja pitkällä kypsennysajalla meheviä.

– Ruoanvalmistus kestää pitkään ja vaatii kärsivällisyyttä.

Asiantuntijana ruokatuotannon lehtori ja grillausasiantuntija Tatu Lehtovaara, Stadin ammattiopisto

"Kaasugrillejä myydään selvästi enemmän kuin perinteisiä hiiligrillejä", kertoo osastopäällikkö Marika Tuominen Oulunkylän K-raudasta.

Kaasugrillien suosiota lisää se, että grillaaminen sujuu nopeammin kuin hiiligrillillä ja grillaamista pidetään myös vaivattomampana.

"Eniten myydään kolmen polttimen kaasugrillejä, koska niitä pidetään perheille sopivan kokoisina", Tuominen sanoo.

Sähkögrillejä käytetään esimerkiksi kerrostaloasuntojen parvekkeilla, koska niistä ei tule naapureita häiritsevää käryä.

Kaasugrillit ovat suosituimpia grillejä myös S-Rauta- ja Kodin Terra -myymälöissä. Sähkögrillejä myydään vähemmän kuin hiili- ja kaasugrillejä.

"Parin vuoden aikana grillien myynnin rinnalla on ollut selvä savustustrendi. Erityisesti sähkösavustimia myydään paljon", huomauttaa rautakaupan valikoimahankintapäällikkö Rauno Mikkonen SOK:sta. Mikkosen mukaan savustimia ostavat erityisesti savustetun kalan ystävät.

Toiset vannovat hiiligrillin nimeen. Hiiligrillin katsotaan antavan grilliruoan maun.

"Hiiligrillillä grillaamisessa on enemmän puuhastelua kuin kaasugrillissä", sanoo Stadin ammattiopiston ruokatuotannon lehtori Tatu Lehtovaara.

Lehtovaara on kirjoittanut kirjoja grillaamisesta ja savustamisesta. Lisäksi hän toimii tuomarina television Grillikuume-sarjassa, jossa etsitään Suomen parhaita grillaajia.

Lehtovaaran mielestä ainakaan kaikissa ruoissa ei välttämättä huomaa makueroa kaasu- ja hiiligrillin välillä.

"Olen tätä joskus itse testannut, eivätkä ihmiset erottaneet sokkotestissä hiili- ja kaasugrillissä paistettuja pihvejä. Makuero voi tuntua hitaasti kypsennettävissä ruoissa."

Kaupoissa myytävien grillien hinnat vaihtelevat alle sadasta eurosta tuhansiin euroihin, ja valikoimat ovat laajat. Lehtovaara antaa vinkin, jonka perusteella voi päätellä jotain grillin käyttöiästä.

Kolme vinkkiä

Kolme vinkkiä hyvään grillaustulokseen

1 Pidä kansi kiinni Grillin kansi kannattaa pitää kiinni mahdollisimman suuren osan grillausajasta. Erityisen tärkeää tämä on hiiligrilleissä. Jos kansi on auki suurimman osan ajasta, lopputuloksena voi olla pinnalta kuiva ja muualta raaka ruoka. Kansi auttaa pitämään lämpötilan tasaisena, ja grillattava ruoka kypsyy mehukkaaksi.

2 Tarkista lämpötila Tavallinen virhe on, että ruokaa grillataan liian korkeassa lämpötilassa. Hyvä keino testata sopiva lämpötila on kokeilla pitää kättä grillin yläpuolella. Jos kättä ei pysty pitämään hetkeäkään kymmenen senttimetrin korkeudella paistoritilästä, grilli saattaa olla liian kuuma.

3 Katso, ettei rasva pääse palamaan Usein etenkin pitkään grillattavasta ruoasta valuu rasvaa grilliin, joka syttyy palamaan ja alkaa polttaa grillattavaa ruokaa. Tätä voi estää epäsuoralla grillaamisella. Siinä ruoka asetellaan niin, että lämpö ei tule suoraan ruoan alta.

"Hintaeroja selittävät usein erot materiaalien kestävyydessä."

Maalatut peltipinnat ovat Lehtovaaran havaintojen mukaan jo vuoden käytön jälkeen huonossa kunnossa. Ruostumaton teräs ja muut kestävät materiaalit ovat hyviä valintoja.

Lehtovaara sanoo, että kaikenlaisissa grilleissä jykevät ritilät ovat käytössä kestävämpiä kuin ohuet ritilät, jotka ovat usein myös alttiita ruostumaan.

"Jos ritilä ruostuu, siihen tarttuu kaikki grillattava ruoka."

Jos grillaa enimmäkseen makkaraa, on melkein sama, mitä grilliä käytetään.

"Makkara on valmis tuote. Grillaaminen tarkoittaa vain sen lämmittämistä niin, että siihen saa vähän paistopintaa. Se onnistuu millä tahansa grillillä."

Lehtovaara uskoo, että grillauksen nousevana trendinä ovat savugrillit. Niillä valmistetaan erityisesti rasvaisista ruhonosista tehtyjä liharuokia, joita kypsennetään matalassa lämpötilassa pitkään. Mallia otetaan Pohjois- ja Etelä-Amerikasta.

Ostipa millaisen grillin tahansa, kannattaa Lehtovaaran mielestä selvittää, miten se puhdistetaan. "Liian vahvat puhdistusaineet voivat pilata grillin pintamateriaalit."

Lehtovaara ei tyrmää edes kertakäyttögrillejä.

"Niissä pitää muistaa paloturvallisuus. Hiiliä ei saa kaataa roskikseen kuumina, ja alustan pitäisi olla paloturvallista materiaalia.

Leif Rosas
Helsingin Pirkkolassa asuva Tero Manner pitää itseään tyypillisenä grillaajana. Hän käyttää kaasugrilliä, vaikka omistaa myös hiiligrillin. "Kaasugrillin käyttö on helppoa", Manner perustelee. Taustalla Verneri Manner, 11 kuukautta, seuraa isänsä grillausta.
Helsingin Pirkkolassa asuva Tero Manner pitää itseään tyypillisenä grillaajana. Hän käyttää kaasugrilliä, vaikka omistaa myös hiiligrillin. "Kaasugrillin käyttö on helppoa", Manner perustelee. Taustalla Verneri Manner, 11 kuukautta, seuraa isänsä grillausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat