Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat kertoo pian reserviläiskirjeestä

HS selvitti lähiaikoina reserviläisille tulevan kirjeen sisällön

Kotimaa
 
Puolustusvoimat
Puolustusvoimat avaa ensi viikon alussa uudet internetsivut, joilla kerrotaan reserviläiskirjeestä.
Puolustusvoimat avaa ensi viikon alussa uudet internetsivut, joilla kerrotaan reserviläiskirjeestä. Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimat aikoo paljastaa ensi viikolla lisätietoja kohutun reserviläiskirjeen sisällöstä. HS selvitti, mitä kampanjassa kerrotaan kirjeestä ja sen sisällöstä.

Puolustusvoimat aikoo avata maanantaina reserviläiskirjeelle omat internetsivut. Puolustusvoimat on tuottanut kirjeestä myös puolen minuutin videon, jota näytetään Ylen kanavilla ja videopalvelu Youtubessa. Verkkosivut ja video eivät ole vielä julkisia, mutta HS on nähnyt molemmat.

Tästä on kyse

 HS kertoi hiljattain (10. 4.), että Puolustusvoimat aikoo lähettää toukokuussa kirjeen reserviläisille.

 Kirjeessä kerrotaan, onko reserviläiselle vielä määrätty sodanajan tehtäviä ja mitä ne olisivat.

 Tähän asti tietoja on pitänyt kysyä itse esimerkiksi Puolustusvoimien aluetoimistosta.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa vahvistaa HS:n tiedon, että tiedotuskampanja lähtee uudelle vaihteelle. Hänen mukaansa nettisivulla ja videolla varmistetaan se, ettei kirje tule kenellekään yllätyksenä.

Puolustusvoimat haluaa myös tukea yhteiskunnallista keskustelua suomalaisesta asevelvollisuudesta. Video alkaakin lauseella "Puolustusvoimilla on sinulle asiaa".

Reserviläiskirje lähetetään reserviläisille, jotka on sijoitettu tai ovat sijoitettavissa sodanajan joukkoihin tai varattu yhteiskunnan kannalta elintärkeisiin tehtäviin.

Kirjeen mukana on liite, jossa on vastaanottajan sodanajan sijoitus eli se, onko hänellä nimetty tehtävä, onko hänet varattu työnantajan tehtäviin vai onko hän reservissä oleva asevelvollinen.

Sodanajan sijoitukseen vaikuttavat reserviläisen varusmiespalvelus, reservin koulutus, kriisinhallintatehtävistä saatu kokemus, aktiivisuus vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa, siviilielämässä hankittu osaaminen ja ikä.

Kirjeen saavat myös ne, joilla ei ole yksilöityä sodanajan tehtävää. Heitä käytettäisiin sodanajan henkilöstötäydennyksiin tai uusien joukkojen perustamiseen. Suurella osalla kirjeen vastaanottajista ei olekaan nimettyä tehtävää, mutta he ovat sijoitettavissa sodan uhatessa.

Reserviläisiä ovat varusmiespalveluksen suorittaneet asevelvolliset. Asevelvollisuusaika päättyy sen vuoden lopussa, jonka aikana henkilö täyttää 60 vuotta. Miehistö on reservissä 50 vuoden ikään.

Kirjettä ei lähetetä kaikille reserviläisille. Sitä eivät saa varareserviin sijoitetut eli miehistön 50–60-vuotiaat, varusmiespalvelusta suorittamattomat, rauhan aikana asevelvollisuudesta vapautetut, edunvalvonnassa olevat, ulkomailla vakituisesti asuvat ja vankilassa olevat.

Puolustusvoimat kertoo ensi viikolla myös sen, miten reserviläisen pitää toimia siinä tapauksessa, että kirjeessä on virheitä. Jos kirjeessä on nimeen, ammattiin tai osoitteeseen liittyviä virheitä, muutokset pitää tehdä Väestörekisterikeskukseen. Sotilasarvoon, sijoitukseen ja tehtävään liittyvät kysymykset pitää osoittaa Puolustusvoimien aluetoimistoon.

Puolustusvoimien asevelvollisuusrekisterissä on yli 3 000 erilaista tehtävänimikettä. Reserviläiskirjeessä asevelvollisen tehtävä voidaan ilmoittaa myös lyhenteellä. Puolustusvoimat onkin rakentanut ensi viikolla julkaistavalle nettisivulle hakukoneen yleisimmistä lyhenteistä.

Kirjeen vastaanottajan tehtävästä kertovassa osiossa voi olla myös organisaatiolyhenteitä. Niitä koskevat tarkemmat tiedot kerrotaan asevelvolliselle kertausharjoituksessa. Kaikkia tehtäviä ja organisaatiorakennetietoja ei listata julkisesti, vaan osa on salaista tietoa.

Reserviläiskirje lähetetään 900 000 suomalaiselle toukokuun aikana. Puolustusvoimat ei kerro, ketkä saavat kirjeen ensimmäisenä, mutta niiden lähettämisessä ei ole alueellista järjestystä. Kirjeiden lähettämistä säätelee pyrkimys tasoittaa Puolustusvoimien aluetoimistojen työtaakkaa.

Kirjeen malli esitellään julkisesti maanantaina 4. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat