Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelot ja laskelmat törmäävät Talvivaaran purkuputkella

Talvivaaran sulfaatti ei mallien mukaan uhkaa vesistöä, mutta haittoja pelätään silti

Kotimaa
 
Jari Manninen kalastaa Oulussa ympäri vuoden.
Jari Manninen kalastaa Oulussa ympäri vuoden.

Oulu/Sotkamo. Talvivaaran purkuvedet eivät ympäristöluvassa vaadittujen

mallien mukaan uhkaa vesistöä.

HS selvitti purkuvesien vaikutusta vesistöön Suomen ympäristökeskuksen ja Kainuun ely-keskuksen asiantuntijoiden kanssa. Pohjana olivat suunnitteluyhtiö Pöyryn Talvivaaralle tekemät mallinnukset.

Paikalliset asukkaat ja alueen kunnat pelkäävät haittoja. Asukkaat jättivät lupahakemuksesta lähes viisisataa muistutusta.

Tutkimuspäällikkö Timo Huttula, Suomen ympäristökeskus "Nuasjärvessä purkuveden määrä virtaukseen nähden on suunnilleen sama kuin kaataisi puoli kylpyammeellista vettä kahden ja puolen suuren säiliörekan tilavuuteen. Alle kilometrin matkalla purkuvesi laimenee jo paljon, ja dramaattisia yllätyksiä tuskin tulee. Luotan mallinnukseen, sillä näillä on saatu erittäin hyviä tuloksia."

Ylitarkastaja Kimmo Virtanen,Kainuun ely-keskus "Sulfaatti on tässä keskeisin aine. Metalleja saadaan

jätevedestä hyvin poistettua, mutta sulfaattia ei. Nämä ovat hyvässä tilassa olevia mökki- ja kalastusjärviä, joissa ei luontaisesti ole juuri sulfaattia. Nuasjärvessä uhka on sulfaatin pysyvä kerrostuminen. Mutta järven laimennussuhteet ovat hyvät, ja on epätodennäköistä, että pysyvää kerrostumista tapahtuisi. Sulfaatti ei ole myrkky vaan suola vedessä, mutta emme tunne tarkasti, miten kalat kokevat sen ympäristössään."

Yrjö Nykänen, asuu Nuasjärven rannalla vastapäätä purkuputken suuta "Likavesi kulkeutuu joka paikkaan, ei siitä pääse mihinkään. Eikä se niin hyvin sekoitu, etteikö se huononna veden laatua. Suurin huolenaihe on, että Nuasjärvellä loppuu kalastaminen kokonaan. Meilläkin on pieni matkailuyritys, ja on selvää, että purkuputken tulo vaikuttaa matkailijoiden mielikuviin. Rantatonttien arvo on jo mennyt alaspäin."

Jari Manninen, vapaa-ajan kalastaja, Oulu "Jätevesi tuhoaa selvästi vesistöä. Näin kalastajan näkökulmasta menettely on väärin. Nyt on huoli, että paras mahdollinen vapaa-ajan harrastus menee hukkaan. Kun veden laatu heikkenee, se vaikuttaa väistämättä kalakantaan."

Yrjö Nykänen asuu ja toimii yrittäjänä purkuputken lähellä.
Yrjö Nykänen asuu ja toimii yrittäjänä purkuputken lähellä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat