Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsastajat eivät narise turhasta

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Auno Hakala tutki katsastuksen yhteydessä peräkärrynsä pohjaa.
Auno Hakala tutki katsastuksen yhteydessä peräkärrynsä pohjaa. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Auno Hakala siirtää maastoautoaan muutaman metrin hallissa eteenpäin. Korjaamomontussa kyykkivä katsastusmies Jouko Salminen tutkii maastoauton vetokoukussa olevan peräkärryn pohjan. Tuomio tulee nopeasti: peräkärryn jarrua pitää säätää ja muutama palanut polttimo vaihtaa.

Kuljetusyrittäjä Hakala on tuttu näky Tattarisuon Autokatsastuksessa. Hän ajaa kiireisimpinä viikkoina jopa neljä ajoneuvoa katsastushalliin.

"Katsastus on muuttunut valtavasti, ja kustannukset ovat laskeneet kilpailun ansiosta. Meille tulee säästöjä polttoainekustannuksissa, sillä katsastusasema on lähellä yritystämme. Samalla säästyy omaa aikaa", Hakala luettelee.

Vastaava parannus on hänen mielestään tapahtunut määräaikaishuolloissa. Aiemmin maahantuojat vaativat määräaikaishuollot merkkikorjaamoille. Tähän tuli kuluttaja-asiamiehen huomautuksen jälkeen muutos.

Katsastus oli valtion viranomaistoimintaa vuoteen 1994 asti, minkä jälkeen lakimuutos avasi alan yksityisille toimijoille. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan katsastusasemia on Suomessa nyt noin 450, kun vuonna 1994 niitä oli 100.

Heinäkuussa voimaan astunut uusi laki mahdollistaa auton korjaamisen ja katsastamisen samalla kertaa samassa paikassa. Trafin mukaan korjaamo-katsastusasemia on Suomessa toistaiseksi kymmenkunta.

Auno Hakala lähtee hinaamaan peräkärrynsä korjattavaksi. Se pitää tuoda uusintakatsastukseen vielä saman päivän aikana.

"Miellyttävin muutos on tapahtunut katsastusmiesten käytöksessä. Nykyään ei narista turhasta, ainoastaan tärkeistä asioista", Hakala sanoo.

Toni Lehtinen HS
Aapo Mentula HS
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat