Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STTK:n Palola puolustaa vuorotteluvapaata: ”Se ei ole hyväosaisten naisten tapa pitää ylimääräisiä vapaita”

STTK:n johtaja pelkää, että yhteiskuntasopimus vain koventaa työelämää

Kotimaa
 
Mitä Juha Sipilä oikein haluaa, STTK:n Antti Palola?
Mitä Juha Sipilä oikein haluaa, STTK:n Antti Palola?
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on yksi työmarkkinajohtajista, jotka ovat päässeet livahtamaan valtakunnan varjelluimpaan työhuoneeseen ja henkilökohtaisesti tapaamaan hallitustunnusteluja virittelevää Juha Sipilää (kesk). HSTV:n Studio Kulmapöydässä vastataankin nyt Palolan avulla kaikkia puhuttavaan mysteeriin: mitä Juha Sipilä oikein haluaa?

Palkansaajien keskusjärjestön STTK:n puheenjohtaja Antti Palola haluaa pitää kiinni vuorotteluvapaasta. Hänen mukaansa se pidentää kiistatta työuria.

"Vuorotteluvapaa ei ole mikään hyväosaisten naisten tapa pitää ylimääräisiä vapaita, vaan se antaa tavallisille työntekijöille, kuten hoitajille, elintärkeän hengähdystauon hektisestä työstä", Palola perustelee.

Artikkeliin liittyvät

Samalla työtön työntekijä saa jalkansa yrityksen oven väliin.

Palola pohtii, mahtaako vuorotteluvapaan kohtalo nousta agendalle, kun etujärjestöt vastaavat tiistaihin mennessä keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kysymyksiin.

Tuleva pääministeri haluaa tietää, millä keinoin saadaan aikaan viiden prosentin tuottavuushyppy, miten työllistämisen kynnystä alennetaan ja miten työttömät saadaan aktivoitua.

Palola pelkää, että tehoja aletaan etsiä yksipuolisesti kovista keinoista, jotka heikentävät työntekijöiden oikeudellista asemaa. Palkansaajapuoli ei voi hyväksyä raippasopimusta.

Palola ei vielä suostu avaamaan järjestön vastauksia.

"Me emme nosta tikun nokkaan mitään tiettyä asiaa."

Hän mainitsee kuitenkin vuorotteluvapaan lisäksi työsuhdeturvan, jota olisi varaa parantaa.

"Jos yritys tekee hyvää tulosta mutta irtisanoo silti väkeä tuotannollisista ja taloudellisista syistä varautuakseen tulevaan, se ei ole oikein. Irtisanomisen kynnystä tulisi korottaa ja tehdä se kalliimmaksi."

Kari Pullinen
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo olevansa kiinnostunut tulevan suuren palkansaajakeskusjärjestön johtamisesta, koska työvuosia on vielä jäljellä. "Mikään pakkomielle se ei ole."
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo olevansa kiinnostunut tulevan suuren palkansaajakeskusjärjestön johtamisesta, koska työvuosia on vielä jäljellä. "Mikään pakkomielle se ei ole."

Myös muutosturvaa Palola kohentaisi niin, että työnantaja kouluttaisi suurempaa osaa henkilöstöstään kuin nykyisin. Muita kuin vapaaehtoisia nollasopimuksia Palola pitää ihmisten hyväksikäyttönä.

"Jokin tietty minimituntimäärä pitäisi olla."

Paljon puhutun koeajan pidennyksen tärkeyden Palola kyseenalaistaa.

"Emme me halua olla myöskään mikään ei-liike."

Palola antaa tunnustusta Sipilän pyrkimyksille saada aikaan yhteiskuntasopimus.

"Peruskuvio, jossa kerätään mahdollisimman laaja joukko pohtimaan, miten parannetaan talouskasvua, työllisyyttä ja tuottavuutta sekä taitetaan julkisen velan kasvu, on hyvä. Ja kaikki kivet on käännettävä."

Tosin yhteiskuntasopimus on Palolan mukaan pikemminkin yhteinen tahdonilmaus tai pöytäkirja kuin mikään juridinen sopimus.

"Äärimmäisen hankala yhdistelmä on, jos vain halutaan purkaa työelämästä jäykkyyksiä ja lisätä sinne joustoja ja samalla vaaditaan äärimmäistä palkkamalttia."

Palolalta riittää ymmärrystä esimerkiksi ansiosidonnaisen päivärahan keston tai tason tarkistamiseen, koska työttömyyden hoitoon kuluu valtiolta yli viisi miljardia euroa vuodessa. Samanaikaisesti tulisi kuitenkin lisätä aktiivisia toimia ja muuta "turvapuolta". Sipilän ehdotusta päivärahan muuttamisesta starttirahaksi kannattaa Palolan mukaan kehittää kuten kaikkea työn kannustavuutta.

Palola muistuttaa, että kaikki vaikuttaa kaikkeen: yhteiskuntasopimus, hallitusohjelma sekä työllisyys- ja kasvusopimus, jonka lisävuodesta työmarkkinoiden on määrä sopia kesäkuun puoliväliin mennessä.

Palola toivoo, että palkoista päästään nyt keskitetysti sopuun vielä vuodeksi, minkä jälkeen vuorossa voivat olla liittokohtaiset sopimukset.

Palkansaajan ostovoimaan vaikuttavat palkkojen lisäksi inflaatio-odotukset ja veroratkaisut.

"En näe, että verotaakan kokonaisasteen keventäminen on mahdollista. Veroratkaisun tulee tukea pieni- ja keskituloisten ostovoimaa. Kulutuksen verottaminen eli arvonlisäverotus on meille hankalaa, sillä maitolitra tai kännykkä maksaa pienituloisellekin saman", Palola pohtii. Hän muistuttaa, että veropohja tulee pitää laajana ja taistelua harmaata taloutta vastaan on jatkettava.

Luottamusta Palola korostaa Sipilän tapaan. Yksi osoitus siitä on hänen mukaansa se, että sopimuksista pidetään kiinni. Palolan tulkinnan mukaan nyt on haudattu vaateet työeläkemaksujen alentamisesta purkamalla vasta solmittu eläkeratkaisu.

"Tämähän on lobbaamisen kulta-aikaa", hän iloitsee, vaikka vastassa olisi mikä vain hallitus.

Palola muistuttaa, että STTK:n jäsenistössä ovat edustettuina liki kaikki puolueet, joten STTK ei lähde oppositioon suhteessa hallitukseen. Silti hän on sitä mieltä, että demareidenkin tulisi olla hallituksessa.

"Sieltä pystyy vaikuttamaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat