Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset pitävät heille tarjotuista palveluista – ero kriittisiin ruotsalaisiin merkittävä

Kotimaa
 
Juha Metso
Seija Fagerström on tyytyväinen vero.fi-palveluun.
Seija Fagerström on tyytyväinen vero.fi-palveluun. Kuva: Juha Metso

Suomalaiset ovat tyytyväistä kansaa. Niin voi päätellä kansainvälisen tutkimusyhtiön EPSI Ratingin vertailusta, jonka mukaan Suomi on pitänyt Pohjoismaiden ykköstilaa yleisessä asiakastyytyväisyydessä koko 2000-luvun.

Tausta

Muitakin uudistuksia on kiitelty

Asiakaspalvelu-chat

Lukuisat yksityiset ja julkiset palveluntarjoajat ovat alkaneet viime vuosina tarjota asiakkailleen apua reaaliaikaisella verkkokeskustelulla. Kuluttajaliiton johtavan lakimiehen Tuula Sarion mukaan uudistusta on kehuttu.

Kirjastopalvelut verkossa

Suomen kirjastojen varaus- ja tiedonhakupalvelut vaikuttavat toimivan pääsääntöisesti hyvin. Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko Helmet on ollut jo vuosia yksi Suomen arvostetuimmista verkkobrändeistä.

Pakettien noutopisteet

Posti, Matkahuolto ja kansainväliset logistiikkayritykset ovat alkaneet toimittaa asiakkaiden tilaamia paketteja entistä useampiin paikkoihin. Postin paketteja voi lähettää ja noutaa nyt pakettiautomaateista. Lisäksi paketteja voi noutaa muun muassa Siwoista ja Euromarketeista.

Talouden taantuma ei ole heikentänyt arvosanoja – päinvastoin. Suomen bruttokansantuote pieneni vuonna 2014 kolmatta vuotta peräkkäin, mutta samaan aikaan kansan keskimääräinen tyytyväisyys palveluihin on kasvanut.

"Tilanne kuitenkin vaihtelee toimialoittain. Tyytyväisyys julkiseen terveydenhoitoon on vähentynyt viime vuosina, mutta yksityisen puolen palveluita arvostetaan entistä enemmän", sanoo EPSI Finlandin toimitusjohtaja Mats Nybondas.

Viimeisimmässä tutkimuksessa suomalaiset kiittelivät eniten hammashoitoa ja peruskoulua. Heikoimmin pärjäsivät maksulliset televisiokanavat ja kuntapalvelut.

Kotkalaisen eläkeläisen Seija Fagerströmin, 68, mielestä verohallinnon verkkosivusto on osuva esimerkki viime vuosina kehittyneestä palvelusta. Hän muistelee, kuinka takavuosina veroilmoitusta varten täytyi etsiä laatikoista sekalainen kokoelma kuitteja. Sitten alkoi tuskainen lukujen yhteenlasku ja tarkastaminen.

Nyt Fagerström avaa kannettavan tietokoneen rintamamiestalonsa keittiössä, tarttuu hiireen ja tarkastaa verotietonsa muutamalla klikkauksella.

"Kaikki kunnossa. Tänä vuonna minun ei tarvitse tehdä mitään muutoksia ilmoitukseen. Kotitalousvähennys on ehkä minun ikäisilleni yleisin lisättävä asia", hän sanoo.

Verohallinto uudisti palveluitaan 1990- ja 2000-lukujen aikana. Vuonna 1996 lähetettiin esitäytetty veroehdotus ensimmäistä kertaa 350 000 suomalaiselle, ja keväällä 2006 jakelu ulotettiin kaikille. Seuraava suuri kehitysaskel oli veroilmoitus verkossa -palvelu, joka avattiin vuonna 2008.

Verohallinnon viestintäpäällikkö Pirjo Korvola ei osaa kertoa uudistusten vaatimia kustannuksia ja niiden ansiosta saatuja kokonaissäästöjä. Hän kuitenkin laskee, että tänä vuonna yhden veroilmoituksen teko verkossa aiheuttaa valtiolle 3,80 euron kustannukset, kun taas paperiversion vaatima työ maksaa kuluineen 12,50 euroa.

"Viime vuonna veroilmoituksia palautettiin 1,4 miljoonaa ja puolet niistä tuli verkkopalvelun kautta", Korvola kertoo.

Veroilmoituksen viimeiset palautuspäivät ovat 7. ja 13. toukokuuta. Päivämäärä selviää kotiin toimitetusta ilmoituksesta, minkä lisäksi verohallinto lähettää tänä keväänä 10 000 muistutusta tekstiviestillä.

Verkkopalvelut näyttävät olevan keskeinen osa monen palvelun kehitystä. Suomalaisten netinkäyttötottumukset vaihtelevat kuitenkin ikäryhmittäin.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 vain 28 prosenttia suomalaisista 75–89-vuotiaista ilmoitti käyttäneensä internetiä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Alle 64-vuotiaiden ikäluokissa osuudet vaihtelivat 90–100 prosentin välillä.

Fagerström kannustaa niin vanhoja kuin nuoria kokeilemaan verkkopalveluja. Hänen mielestään sähköisesti asiointi on usein helpompaa kuin perinteisillä tavoilla.

"Ihmiset ehkä ajattelevat turhaan, etteivät he voi oppia. Meilläkin isäntä vastusti pitkään tietokoneita, mutta nyt hän on tilannut verkkokaupoista auton varaosia ja puutöissä tarvittavia tavaroita. Vanhin tytär on ollut hyvä tukihenkilö", Fagerström sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat