Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tatuointivärejä ei valvota täsmällisesti – Suomi odottaa EU-tasoista lakia tatuointivärien säätelyyn

Tatuointivärien turvallisuudesta huolehtiminen on nyt pitkälti tatuoijien vastuulla

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Tatuoija Tuomas Ritola toivoo, että kaikki tatuoijat kiinnittäisivät huomiota värien turvallisuuteen.
Tatuoija Tuomas Ritola toivoo, että kaikki tatuoijat kiinnittäisivät huomiota värien turvallisuuteen. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Suomi odottaa EU-tasoista lakia säätelemään tatuointivärien käyttöä. Ruotsin lääkeviranomainen kielsi hiljattain useiden tatuointivärien käytön muun muassa siksi, että aineiden todettiin lisäävän syöpäriskiä ja vaikuttavan hedelmällisyyteen.

Suomessa tatuointivärien turvallisuus perustuu pitkälti tatuointien tekijöiden vapaaehtoiseen omavalvontaan. Värit kuuluvat Suomessa kemikaalilain alaisuuteen. Se kieltää esimerkiksi syöpää aiheuttavien aineiden käytön.

"Toisaalta kuluttajaturvallisuuslaki edellyttää, ettei kuluttajalle tarjottavasta palvelusta saa aiheutua vaaraa", sanoo ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Tatuointivärien turvallisuudesta on olemassa Euroopan neuvoston suositus, jonka noudattaminen on kuitenkin vapaaehtoista.

"Osassa Euroopan maissa suositus on otettu osaksi lainsäädäntöä. Suomessa ei ole tehty omaa lakia tatuointivärien käytöstä. Sitä ennen tarvittaisiin lisätietoa aineiden vaikutuksista. Maakohtaista lakia enemmän Suomi hyötyy EU-tasoisesta laista", Lahtinen sanoo.

Tatuointivärien turvallisuutta parantaa myös Rapex-järjestelmä, johon Euroopan maat voivat tehdä ilmoituksen vaaraa aiheuttavasta tuotteesta. Mikäli Rapex hälyttää tatuointiväristä, Tukes on yhteydessä värien maahantuojiin.

Käytännössä kukaan ei kuitenkaan valvo täsmällisesti sitä, mitä aineita tatuointien tekijät käyttävät.

"Emme tee valvontakäyntejä liikkeisiin, vaan valvontamme kohdistuu markkinoilla oleviin kemikaaleihin ja niiden maahantuojiin. Tukes ohjeistaa kuluttajia käyttämään harkintaa hankkiessaan tatuointia."

Tukes aloittaa ensi viikolla nuorille suunnatun kampanjan kemikaaleista. Tatuoinnit ovat osa sitä.

Tatuoija Tuomas Ritola kertoo, että värit tilataan tukkuliikkeiltä, jotka noudattavat värien turvallisuutta ohjaavaa EU-standardia. Värejä valmistetaan muun muassa Yhdysvalloissa.

"Kiinassa valmistettuihin tatuointiväreihin en luottaisi yhtään. Toivon, että jokainen tatuointien tekijä kiinnittää huomiota värien turvallisuuteen. Usein myös asiakkaat varmistavat, että värit ovat turvallisia. Sitä ei voi kuitenkaan tietää, mitä aineita kotitatuointien tekijät käyttävät", hän sanoo.

Ihotautilääkäri Nicolas Kluger Husin allergia- ja ihosairaalasta kertoo saavansa viikoittain yhteydenottoja, joissa lääkärit kysyvät neuvoja tatuoinnin aiheuttaman allergisen ihoreaktion hoitamiseen. Tavallisesti oireina ovat kutina ja turvotus. Tatuointivärien pitkäaikaisvaikutuksista ei ole tarkkaa tutkimustietoa.

"Tatuointivärien aiheuttamia ihoreaktioita on esiintynyt jo pitkään. Ne ovat yleistyneet samalla, kun tatuoinnit ovat yleistyneet. Virallista tietoa tästä ei ole olemassa."

Tatuoinnit aiheuttavat silloin tällöin myös bakteeritulehduksia. Klugerin mukaan tulehduksen syylle on kolme vaihtoehtoa: tatuoija on laiminlyönyt hygienian, tatuointiväri on sisältänyt bakteereja tai tatuoinnin ottaja on laiminlyönyt tatuoinnin jälkihoidon.

"Tulehdukset ovat yleensä helppohoitoisia. Ne hoidetaan joko paikallisella tai suun kautta otettavalla antibiootilla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat