Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvallisuustaidot kiinnostavat naisia

Santis 2015 -valmiusharjoitukseen mahtui vain puolet hakijoista

Kotimaa
 
Merestä ei selviä yksin
Merestä ei selviä yksin
Nelisensataa naista osallistui Santahaminan varuskunta-alueella pidettävään valtakunnalliseen valmiusharjoitukseen, jossa opeteltiin turvallisuuteen liittyviä taitoja ja toimimista arjen kriisi- ja onnettomuustilanteissa. Meriturvallisuuskurssilla tehtiin pelastautumisharjoitus. Kylmän veden varaan joutuessa selviää paremmin ryhmässä, kun joutuu odottamaan auttajia. toimittaja: Suvi Vihavainen/HS kuvaus&editointi: Janne Järvinen/HS

Viitisentoista oransseihin pelastautumispukuihin pukeutunutta naista kelluu hyytävässä meressä Radioniemen rannassa Santahaminan varuskunta-alueella. He liikkuvat muodostelmaan, jonka keskellä kylmettynyt pysyy paremmin lämpimänä. Välillä naurattaa.

Meneillään on meriturvallisuuskurssin pelastautumisharjoitus, jossa opetellaan, miten pitää käyttäytyä, jos vene kaatuu ja pitää odottaa pelastajia.

"Asun kesät saaressa, ja siellä aina joku plutaa, molskahtaa veteen. Meripelastustaidoille on käyttöä", kurssille osallistunut Riitta Sittnikow, 72, sanoo.

Omaan elämään sovellettavat turvallisuustaidot, elämykset ja kiinnostus turvallisuusasioihin vetivät viikonloppuna ennätysmäärän naisia valtakunnalliseen, Naisten Valmiusliiton järjestämään Santis 2015 -harjoitukseen. Vain runsaat puolet 650 ilmoittautuneesta pääsi mukaan.

"Suosio on kasvanut vuosi vuodelta", kertoo harjoituksen johtaja Anne Seppänen.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämiin vapaaehtoisiin harjoituksiin osallistuu vuosittain noin 8 000 naista.

Valmiusharjoitus ei ollut pelkkää munkinpaistoa, vaan eri kursseilla pohdittiin esimerkiksi kyberuhkiin varautumista ja harjoiteltiin öljyntorjuntaa, merestä pelastautumista sekä maasto-olosuhteissa selviytymistä.

Kouluttajavalmennuskurssin pääkouluttaja Christina Forsgård uskoo, että naiset ovat aiempaa kiinnostuneempia turvallisuusasioista.

"Yleinen kiinnostus on kasvanut turvattomuuden tunteesta, joka liittyy maailmanpolitiikan tilanteeseen. Suomessa keskustellaan koko ajan erilaisista uhista. Turvallisuustilanne ei ole huolestuttava, mutta se on selkeästi muuttunut", hän sanoo.

Forsgårdin mukaan ihmiset haluavat hakeutua turvallisuusharjoittelun ääreen ja verestää kansalais- ja partiotaitoja.

Janne Järvinen HS
Meriturvallisuuskurssin varajohtaja Katariina Siimeslehto näyttää, miten kylmettynyt potilas kääritään avaruuslakanaan.
Meriturvallisuuskurssin varajohtaja Katariina Siimeslehto näyttää, miten kylmettynyt potilas kääritään avaruuslakanaan.
Näin syntyy maastomunkki
Näin syntyy maastomunkki
Nelisensataa naista osallistui Santahaminan varuskunta-alueella pidettävään valtakunnalliseen valmiusharjoitukseen. Kanttiinitoiminta maastossa -kurssille osallistunut Airi Karttunen näyttää, miten munkinpaisto onnistuu kenttäolosuhteissa. toimittaja: Suvi Vihavainen/HS kuvaus&editointi: Janne Järvinen/HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat