Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä neuvostovangeille tapahtui Lapin sodan jälkeen? – Saksan sota-arkistokaan ei tiedä

Saksan sota-arkistossakaan ei selviä, mitä neuvostovangeille tapahtui Lapin sodan jälkeen

Kotimaa
 
Nord-Troms Museum
Venäläisiä sotavankeja jossakin päin Lappia vuonna 1944 tai 1945. Saksalaiset teettivät vangeilla Käsivarren halki kulkevan Sturmbock-linnoitusjärjestelmän.
Venäläisiä sotavankeja jossakin päin Lappia vuonna 1944 tai 1945. Saksalaiset teettivät vangeilla Käsivarren halki kulkevan Sturmbock-linnoitusjärjestelmän. Kuva: Nord-Troms Museum

Kilpisjärvi oli viimeinen paikka, josta saksalaiset sotilaat vetäytyivät Norjan puolelle 70 vuotta sitten.

Vetäytymispäivä oli 27. huhtikuuta 1945, ja seuraavana päivänä Suomen Lapin-joukkojen komentaja, jääkärikenraali Hjalmar Siilasvuo ilmoitti marsalkka Mannerheimille, että Lappi oli vapautettu saksalaisista joukoista.

Fakta

Lapin sota

 Lapin sota Suomen ja Saksan välillä alkoi 15. syyskuuta 1944 ja päättyi 27. huhtikuuta 1945.

 Suomi irtautui syksyllä 1944 sodasta Neuvostoliittoa vastaan, minkä jälkeen Stalin vaati saksalaisjoukkojen pakottamista Suomen alueelta asevoimin.

 Saksalaiset halusivat turvata Pohjois-Norjassa olleiden joukkojensa kotiinpaluureitin ja Petsamon nikkelikaivosten tuotannon itselleen.

 Saksalaiset vetäytyivät polttaen kyliä ja tuhoten teitä ja siltoja. Saksalaisia kaatui noin tuhat, suomalaisia 774. Suomalaisia katosi 264.

 Vuonna 1954 Tuomiojan hallitus totesi, että sotatila oli päättynyt.

Lapin sota oli alkanut syksyllä 1944, kun Suomi irtautui sodasta Neuvostoliittoa vastaan ja Josif Stalin vaati Suomea ajamaan saksalaiset asevoimin maasta pois.

Saksalaiset käyttivät poltetun maan taktiikkaa ja polttivat Lapin kylissä yhteensä 18 000 rakennusta.

Käsivarressa Enontekiön lähellä on yksi Lapin sodan maastoon jättämistä jäljistä, Jyrämän eli Sturmbockin linnoitus, joka rakennettiin turvaamaan Jäämeren satamien toimintaa. Siellä oli noin 12 000 saksalaissotilasta.

Sen rakensivat saksalaiset rakentajapioneerit, organisaatio Todtin pakkotyöläiset ja sotavangit. Organisaatio Todt oli natsi-Saksan sotilas- ja siviilirakentajien joukko, johon kuului paljon pakkotyöläisiä natsien miehittämiltä alueilta.

Sturmbockin rakentamisessa kovan työn tekivät pääasiassa neuvostoliittolaiset sotavangit, joiden kohtalo on vetäytymisen jälkeen jäänyt arvoitukseksi. Sturmbockista saksalaiset vetäytyivät jo 10. tammikuuta 1945. Silloin korsujen kamiinat jätettiin savuamaan, jotta suomalaiset luulisivat saksalaisten yhä olevan paikalla.

HS kirjoitti Sturmbockin rakentajista joulukuussa. Silloin muiden muassa sotahistorioitsija, Lapin sodasta Aseveljet vastakkain -kirjan kirjoittanut Sampo Ahto arvioi saksalaisten vieneen vankinsa mukanaan Norjaan. On esitetty myös arvioita, joiden mukaan Sturmbockin sotavangit olisi joukkoteloitettu.

HS:n selvitys Saksan sota-arkistoon ei ole toistaiseksi tuonut selvyyttä siihen, mitä saksalaiset tekivät 2 000–3 000:lle Järämässä pitämälleen sotavangille.

Myös saksalaisten sotatutkijoiden työtä ovat vaikeuttaneet divisioonatason ja alempien Wehrmachtin käskyportaiden arkistojen tuhoutuminen Potsdamin pommituksessa.

Saksan sota-arkistosta Freiburgista löytyy yllättäen Suomen Museoviraston selvitys Sturmbock-linnoituksen kunnostustöistä, jotka tehtiin vuosina 1987–89.

Silloin Museovirasto ja Enontekiön kunta palkkasivat työntekijöitä entistämistöihin, kun työllisyystilanne turistialueiden ulkopuolella oli surkea.

Kunnostustöissä toimi sotilaallisena asiantuntijana everstiluutnantti evp. Pertti Huttunen. Hän on sotilasuransa jälkeen perehtynyt laajasti sota-arkeologiaan.

Huttunen on samaa mieltä sotavankien kohtalosta kuin Ahto.

"Todennäköisesti saksalaiset ovat marssittaneet vangit Norjaan. Norjassa oli mittavia leirejä, joissa oli pääasiassa venäläisiä sotavankeja. Vankijoukkojen vahvuuksista on vähän tietoa."

Hän arvioi silti, että saksalaisten on täytynyt kirjata Sturmbockin vankien nimet johonkin. Toistaiseksi tietoa ei ole onnistuttu kaivamaan esiin – eikä sitä, mitä vangeille lopulta kävi.

Sota-arkeologia on kuitenkin kasvattamassa suosiotaan, ja se voi tuoda vastauksia avoimiin kysymyksiin. Esimerkiksi Norjassa on käynnissä Tromssan yliopiston professorin Bj ø rnar Olsenin johtama arkeologiahanke, jossa tutkitaan saksalaisten vankileirejä Pohjois-Norjassa.

Sturmbockin linnoituksen vankien lisäksi useiden vankileirien vaiheet Norjan Lapissa kaipaavat vielä valaistusta.

Pertti Huttunen kaipaa sotilaallisen tutkimuksen lisäksi myös muuta lisätietoa saksalaisten vaikutuksesta Käsivarren ihmisten elämään.

"Siellä käytiin porokauppaa, myytiin ruoka-aineita ja tavaroita. Saksalaisilla oli käytössään rahaa", Huttunen sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat