Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etsintäkuulutettu: Vanha suomalainen raparperilaji

Kotimaa
 
Liisa Takala
Raparperit näyttävät samalta riippumatta siitä, ovatko lajit uusia vai vanhoja.
Raparperit näyttävät samalta riippumatta siitä, ovatko lajit uusia vai vanhoja. Kuva: Liisa Takala

Luonnonvarakeskus (Luke)on etsintäkuuluttanut vanhat suomalaiset raparperilajit. Haussa on 1940-luvulla ja sitä ennen istutetut raparperit.

Raparperien haku on osa kansallista geenivaraohjelmaa, ja sen tarkoituksena on kartuttaa kansallista raparperikokoelmaa.

"Raparperikokoelma on koottu 1980-luvulla, mutta haluamme täydentää sitä ja saada sen monimuotoisemmaksi", kertoo tutkija Merja Hartikainen Luonnonvarakeskuksesta.

Raparperia on kasvanut Suomessa pitkään. Ensimmäiset maininnat siitä löytyvät 1600-luvulta, jolloin raparperi on ollut rohdoskasvi. Jo 1800-luvulla raparperi lähti kuitenkin yleistymään pihapuutarhojen ravintokasvina. Suomessa on ennen 1940-lukua viljelty esimerkiksi puna- tai valkomaltoisia raparpereja.

Nykyisin Suomessa kasvaa kymmeniä raparperilajikkeita.

"Vanhaa ja uutta raparperilajia on lähes mahdoton erottaa silmämääräisesti. Siksi luotamme perimätietoon. Meillä on jo nyt tietoa raparpereista, jotka ovat kulkeneet suvussa 1800-luvulta lähtien ja siitä, että raparperi on otettu mukaan, kun on lähdetty evakkoon", Hartikainen kertoo.

Lukelle on tehty jo nyt suuri määrä ilmoituksia vanhoista raparpereista. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi täyttämällä Luken nettisivuilta löytyvän lomakkeen.

Lomakkeella pystyy kertomaan raparperin kasvupaikkatietojen lisäksi esimerkiksi siihen liittyvää muistitietoa tai siitä löytyvää kirjallista tietoa kuten vanhoja valokuvia. Ilmoitusaikaa on heinäkuun loppuun asti.

"Sen jälkeen valitsemme ne raparperit, joista tehdään dna-tutkimus. Tutkimusta varten tarvitaan pala raparperin lehteä, jonka vuoksi kasvukautta on oltava vielä jäljellä sen jälkeen, kun tutkittavat kasvit on valittu."

Raparperin etsintään houkutellaan mukaan myös koululaisia osana geenivaraoppihanketta, jonka avulla pyritään lisäämään kasvitietoutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat