Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jälkiehkäisystä poistettiin ikäraja

Kotimaa
 

Alle 15-vuotiaat eivät tarvitse enää reseptiä jälkiehkäisyä varten. Lääketurvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea poisti jälkiehkäisyvalmisteista 15 vuoden ikärajan, koska sille ei ollut lääketieteellistä perustetta.

Jälkiehkäisyä käytetään ei-toivotun raskauden estämiseen suojaamattoman yhdynnän jälkeen tai ehkäisymenetelmän petettyä. Ennen ikärajan poistoa jälkiehkäisyvalmisteita saivat apteekista ilman reseptiä vain yli 15-vuotiaat.

"Ikäraja oli varsin turha. Alun perin ajatuksena oli, että alle 15-vuotiaat tarvitsevat enemmän neuvontaa kuin vanhemmat. Tämä on totta, mutta se ei toiminut, että neuvonta sidottiin ikärajaan", sanoo ylilääkäri Dan Apter Väestöliiton seksuaaliterveysklinikalta.

Jälkiehkäisyvalmisteet ovat lisäneuvontaa vaativia itsehoitolääkkeitä. Niiden myyntiluvan saaminen edellyttää siis sitä, että apteekissa annetaan neuvontaa tuotteen myynnin yhteydessä. Jälkiehkäisyn ostavat nuoret ohjataan apteekista lääkärille saamaan jatkoneuvontaa ehkäisyssä. Apterin mukaan jälkiehkäisyä tarvitsevien alle 15-vuotiaiden määrä on pieni.

"Kovin moni alle 15-vuotiaista ei ole edes ollut yhdynnässä", hän sanoo.

Fimean mukaan jälkiehkäisypakkauksia myyntiin sekä vuonna 2013 että 2014 noin 100 000 kappaletta. Jälkiehkäisy on ollut reseptivapaa tuote vuodesta 2002 lähtien.

"Jälkiehkäisyn käyttö on vähäistä, jos sitä verrataan niin nuorten kuin aikuistenkin sellaisten yhdyntöjen määrään, jossa ei käytetä ehkäisyä. Yhdynnät ilman ehkäisyä ovat kuitenkin kohtalaisen tavallisia", Apter kertoo.

Jälkiehkäisyn tarkoituksena on ovulaation estäminen tai viivästyttäminen. Levonorgestreeliä sisältäviä valmisteita voi käyttää enintään 72 tuntia suojaamattoman yhdynnän jälkeen ja ulipristaaliasetaattituotteilla vastaava aika on 120 tuntia.

Jälkiehkäisyn teho on sitä parempi, mitä nopeammin se otetaan yhdynnän jälkeen. Jälkiehkäisy ei tehoa, jos ovulaatio on jo tapahtunut, eikä se keskeytä alkanutta raskautta.

Fimea muistuttaa siitä, että jälkiehkäisy on tarkoitettu satunnaiseen käyttöön eikä sillä pidä korvata ehkäisymenetelmiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat