Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus vaatii vahvan pääministerin

Kotimaa
 
Leif Rosas, Benjamin Suomela
Juha Sipilä ja Jyrki katainen
Juha Sipilä ja Jyrki katainen Kuva: Leif Rosas, Benjamin Suomela

Uuden hallituksen ensimmäisiä, suurimpia ja vaikeimpia tehtäviä on sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus (sote).

Siihen tarvitaan ennen kaikkea vahvaa pääministeriä, koska uudistus koskee jatkossa muutakin kuin terveyspalvelujen hallintoa. Pääministerillä on syytä olla selkeä näkemys siitä, mitä tehdään, ja taito saada hallitus toimimaan siihen suuntaan.

Perustuslakivaliokunta antoi maaliskuussa soten hallintomallin jatkotyöstämiseen kolme vaihtoehtoa: kuntayhtymä, maakuntahallinto tai vastuun siirto valtiolle. Todennäköiset vaihtoehdot ovat kuntayhtymä tai maakunta, joita tulee 5–20.

Työtä jatkettaneen taas kaikkien puolueiden parlamentaarisessa työryhmässä. Vaalivoittaja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on jo sanonut, että uuden sote-mallin pitäisi löytyä tämän vuoden loppuun mennessä.

Uudistusta on tähän asti viety eteenpäin kuntayhtymien pohjalta. Siihen liittyy kuitenkin kaksi keskeistä perustuslakiongelmaa: kansanvalta ja rahoitus.

Kunnat rahoittaisivat kuntayhtymiä, mutta ne eivät pääsisi riittävästi vaikuttamaan rahojen käyttöön. Lisäksi kuntien maksuosuudet kohtelisivat kuntia eriarvoisesti. Kansalaiset taas eivät pääsisi vaaleilla vaikuttamaan sote-ratkaisuihin.

Erikoissairaanhoidosta vastaavat sairaanhoitopiirit ovat jo kuntayhtymiä. Perustuslakivaliokunta kuitenkin totesi, että tulevat sote-alueet olisivat paljon suurempia kuin sairaanhoitopiirit ja niille siirtyisi huomattavasti enemmän valtaa ja rahaa.

Vaalivoittaja keskusta on jo kolme vuotta sitten esittänyt ratkaisuksi kotikunta-maakuntamallia. Sen mukaan kaikki terveyspalvelut sekä vaativimmat sosiaalipalvelut olisivat maakunnallisen järjestäjän käsissä. Puolue ei kuitenkaan ole vielä täsmentänyt, millainen tämä maakunnallinen järjestäjä olisi.

Ennen vaaleja Sipilä korosti, että uudistuksessa on aidosti kaksi vaihtoehtoa: kuntayhtymä tai maakunta.

Todellinen maakuntahallinto tarkoittaisi sitä, että maakunnat saisivat verotusoikeuden ja niiden päättäjät valittaisiin vaaleilla. Samalla ratkeaisivat kansanvaltaa ja rahoitusta koskevat perustuslakiongelmat.

Jos tälle tielle lähdetään, sote-uudistus laajenee aluehallinto- ja kuntauudistukseksi. Uutta hallintoporrasta tuskin perustettaisiin vain järjestämään sosiaali- ja terveyspalveluja.

Pitäisikö maakunnille sitten siirtää muitakin kuntien tehtäviä, kuten maankäyttö ja liikenne? Ja mitä kunnat enää tekisivät?

Nämä kysymykset herättävät voimakkaita poliittisia intohimoja. Ja hallituksessa kunta-asiat kuuluvat eri ministerille kuin sote-asiat. Jos nämä ministerit ovat vielä eri puolueista, homma voi karata käsistä.

Näinhän kävi Jyrki Kataisen (kok) johtamassa hallituksessa. Sote-uudistuksesta tehtiin kuntauudistuksen välikappale, ja se ajautui umpikujaan. Hallituksen piti pyytää oppositiopuolueet apuun.

Hallintomallin lisäksi sote-uudistuksen pitää nyt ratkaista myös monikanavaisen rahoituksen ongelmat. Silloin puhutaan verorahojen lisäksi muun muassa Kelan kautta kulkevista rahoista.

Rahoitus pitäisi saada yhteen kanavaan, jotta kokonaisuus olisi hallinnassa. Yksi vaihtoehto on, että kaikki rahat kulkisivat sote-alueiden kautta.

Kukaan tuskin esittää, että yksityisen hoidon Kela-korvaukset tai työterveyshuollon sairaanhoito lakkautettaisiin tuosta vaan.

Ensisijaista on parantaa julkinen perusterveydenhoito, jotta se on houkutteleva vaihtoehto kaikille kansalaisille.

Suomen terveydenhoitojärjestelmä ei enää vastaa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan ihanteita. Olemme kahden kerroksen väkeä. Hyvätuloisilla ja työsuhteessa olevilla on aito valinnanvapaus ja paremmat palvelut kuin muilla.

Muissa Pohjoismaissa kaikki kansalaiset käyttävät pääasiassa samoja, julkisesti rahoitettuja palveluja. Miksei se onnistuisi Suomessa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat