Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvalle kannattaa loruilla ja laulaa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Laura Oja
Tutkijatohtori Paula Virtala vetää Lukivauva-hanketta Jorvin sairaalassa Espoossa.
Tutkijatohtori Paula Virtala vetää Lukivauva-hanketta Jorvin sairaalassa Espoossa. Kuva: Laura Oja

Vauva syntyy niin sanotusti maailman kansalaisena, jolla on valmiudet mukautua minkä tahansa kielen äänteisiin tai musiikin rytmiin.

"Ensimmäisen vuoden aikana vauva keskittyy kuuntelemiseen ja erottaa toistuvia kielen äänteitä. Hermosto sitoutuu omaan äidinkieleen, ja vauvasta tulee tietyn kielinen", tutkijatohtori Paula Virtala kertoo.

Jo vastasyntyneellä vauvalla on valmius käsitellä puhetta ja äänteissä tapahtuvia muutoksia. Vauvat erottavat äänen voimakkuuden, keston, korkeuden ja tauot äänteiden välillä.

"Vanhemmat tukevat tätä varhaista kielen kehitystä puhumalla luontaisesti pikkulapsille tietyllä tavalla. He esimerkiksi korostavat puhuessaan sanojen rajoja ja painottavat sanan ensimmäistä tavua korkeammalla äänellä."

Kielellisen kehityksen viivästyminen ja motoriset ongelmat lapsen kehityksessä voivat viitata tulevaan lukivaikeuteen. Vanhempien on sitä kuitenkin vaikeaa havaita ja ennustaa, ellei perheessä ole ollut lukivaikeutta.

"Uupuneet vanhemmat miettivät helposti, ovatko tehneet jotain väärin, mutta kukaan ei voi aiheuttaa lapselleen lukihäiriötä. Lapsen kielellistä kehitystä voi tukea juttelemalla, loruilemalla, lukemalla ja käymällä muskarissa", Virtala neuvoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat