Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa pyttipannu on protesti alhaisista tuottajahinnoista

Maataloustuottajien mukaan esimerkiksi vehnäleivän hinnasta vain 4,5 prosenttia päätyy tuottajalle

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
MTK on järjestänyt hintatempauksia ennenkin. Marraskuussa 2012 liki tuhat ihmistä jonotti Helsingin Narinkkatorilla halpaa lihaa ja muita elintarvikkeita.
MTK on järjestänyt hintatempauksia ennenkin. Marraskuussa 2012 liki tuhat ihmistä jonotti Helsingin Narinkkatorilla halpaa lihaa ja muita elintarvikkeita. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Maanantaina voi 20 eri paikkakunnalla päästä syömään 30 sentillä pyttipannua, kun maatalousyrittäjät protestoivat alhaisia tuottajahintoja vastaan.

Pyttipannuannoksen hinta, johon sisältyy myös kananmuna ja lasi maitoa, kuvastaa tuottajien ruoan myyntihinnasta saamaa osuutta. Tapahtuman järjestäjät ovat laskeneet pyttipannun raaka-aineiden maksavan kaupassa puolitoista euroa, josta tuottajille päätyy 30 senttiä eli 20 prosenttia.

Tapahtuman järjestävät maataloustuottajajärjestöt Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

"Tuottajan osuus on naurettavan alhainen raaka-aineiden myyntihinnasta. Pyttipannutempaus on tehty havainnollistamaan asian mielettömyyttä", kommentoi järjestöjohtaja Matti Voutilainen MTK:sta.

Tuottajien mukaan ruokatuotot jakautuvat elintarvikeketjussa epäreilusti. Tapahtuman järjestäjät eivät halua kuluttajahintojen nostoa vaan ruokatuottojen uudelleenjakoa tuotantoketjussa.

MTK:n tilastojen mukaan esimerkiksi vehnäleivän hinnasta tuottaja saa 4,5 prosentin osuuden, naudan ulkofileestä 9,2 prosentin osuuden ja kevytmaidosta 36 prosenttia. Suurin osuus menee ruokateollisuudelle ja -kaupalle.

Voutilainen on huolestunut siitä, että tuottajaosuudet laskivat vuodesta 2013 vuoteen 2014. Hän ei osaa sanoa tarkkaa syytä alhaisiin tuottajahintoihin mutta epäilee päivittäistavarakaupan voimakkaasti keskittyneen rakenteen vaikuttavan. Tuottajille ei jää paljoa neuvotteluvoimaa kauppajättien edessä. S-ryhmän ja Keskon yhdistetty markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupasta on noin 80 prosenttia.

"Epäilemme, että syinä alhaisiin tuottajahintoihin ovat vahvasti keskittynyt kauppa ja vääristyneet markkinat. Ottaako joku välistä?" pohtii Voutilainen.

Päätapahtuma järjestetään Helsingin Narinkkatorilla kello 11. Lisäksi protestiruokaa jaetaan 19 muulla paikkakunnalla ympäri Suomen.

Narinkkatorilla pidettävään päätapahtumaan on kutsuttu S-ryhmän, Keskon ja Lidlin johtajat, joille tuottajajärjestöt esittävät vaatimuksensa tilanteen korjaamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat