Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen mahdoton tehtävä Lähi-idässä on loppusuoralla

Kotimaa
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Jos jokin on yhtä hidasta kuin rauhan hierominen Lähi-itään, niin Lähi-idän riisuminen ydinaseista. Näillä kahdella tosin on niskalenkki toisistaan.

Myös Suomi on yrittänyt saada Israelia ja Arabimaita koolle sopimaan siitä, että maat edes tavoittelisivat Lähi-idän joukkotuhoaseetonta vyöhykettä.

Maailmanpolitiikan päänäyttämön kulisseissa alivaltiosihteeri Jaakko Laajavan vetäminä pyörineet neuvottelut nousevat parrasvaloihin New Yorkissa, jossa alkoi maanantaina viiden vuoden välein järjestettävä ydinsulkusopimuksen (NPT) tarkastelukonferenssi.

New Yorkista olisi turhan optimista odottaa läpimurtoa.

Jaakko Laajava
Jaakko Laajava

Fakta

Ydinsulkusopimus

 Ydinsulkusopimus (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, NPT) koskee ydinaseiden riisuntaa ja leviämisen estämistä. Se tähtää myös kansainvälisen yhteistyön lisäämiseen ydinenergian rauhanomaisessa käytössä.

 Tuli voimaan 1970, kattaa 189 maata.

 Sopimuksen ulkopuolella ovat Intia, Israel ja Pakistan. Pohjois-Korea on ilmoittanut vetäytyneensä sopimuksesta.

 Sopimuksen noudattamista tarkasteleva konferenssi alkoi maanantaina New Yorkissa ja jatkuu 22. toukokuuta saakka.

Todennäköisintä on, että Laajavan ja hänen tiiminsä viitisen vuotta kestänyt työ ei tuota tulosta. Työssä sinänsä ei ole mitään vikaa. Tehtävä vain oli mahdoton.

Suomi sai pyynnön Lähi-idän konferenssin järjestelijän ja tunnustelijan tehtävään edellisen NPT-kokouksen jälkeen lokakuussa 2011 YK:n pääsihteeriltä, Britannialta, Venäjältä ja Yhdysvalloilta. Suomi vastasi kyllä.

Laajava onkin nyt sukkuloinut viime vuodet Lähi-idän kriisin hoidon ytimissä.

Alku ei näyttänyt hyvältä, mutta sitten vuoden 2010 on kuitenkin tapahtunut paljon: Arabikevät, Israelin ja Palestiinan kriisin kärjistyminen, Libya, Syyria sota ja Isis, Iran, Jemen, shiiojen ja sunnien keskinäiset valtataistelut.

Vaikka nämä kaikkia luovat lisäuhkaa asevarustelukierteelle, ne myös pakottavat etsimään uusia ratkaisuja.

Lähi-idän mailla olisi suuri tarve päästä tekemään keskinäistä kauppaa ja tarjoamaan tulevaisuutta työttömien nuorten sukupolvilleen.

Operaatio on vaatinut satoja tapaamisia eri kokoonpanoissa niin Lähi-idässä kuin Euroopassa. Ensin tunnustelut alkoivat kahdenkeskisinä tapaamisina. Monenkeskisiä epävirallisia keskusteluja jatkettiin Sveitsissä viisi kertaa. Myös ydinaseneuvottelujen ikuisuusongelma Israel oli mukana.

Oikeastaan voikin sanoa, että Suomen tavoittelemat neuvottelut on jo käyty kulisseissa – osapuolet on saatu samaan paikkaan.

Viime kesäkuussa Laajava antoi osapuolille oman epävirallisen pohjapaperiluonnosvaihtoehtonsa mahdollisen Lähi-itä-konferenssin agendasta. Sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään. Tai jos on, on otettu takapakkia.

Ongelma on yhä Israel. Toisaalta se ei ole kieltänyt esimerkiksi NPT-sopimuksen tarpeellisuutta.

NPT-kokouksen alla Arabimaiden ryhmä teki myös irtioton. Se haluaa YK:n pääsihteerin yksin vastaavan neuvotteluista ilman kumppanuusmaita.

Kumpi tulee ensin, Lähi-idän rauha vai aseistariisunta?

Arabit katsovat, että ennen Israelin aseriisuntaa ei voi keskustella oikein mistään. Lähi-idän ainoana ydinasevaltiona pidetty Israel katsoo, että ensin tarvitaan rauha, jonka jälkeen se voi arvioida, millaisia aseita se tarvitsee rauhan ylläpitämiseen.

Suomi on nyt viisi vuotta yrittää luoda luottamuksellisia olosuhteita, joilla saataisiin sovittua edes mahdollisesta yhteisestä tavoitteesta.

Laajava raportoi Lähi-idän joukkotuhoaseetonta vyöhykettä koskevan konferenssin fasilitaattorin tehtävistään NPT-kokouksessa New Yorkissa ensi viikolla.

Laajavan rooli on ollut ainutlaatuinen. Ja vaikka tuloksia ei tulisi, Suomi on silti Lähi-itä-konferenssin taustatyöllään profiloitunut taas uudella tavalla kansainvälisenä toimijana.

Kulissiksi Lähi-idän ydinaseneuvotteluun olisi yhä tarjolla Finlandia-talo. Jos se kelpaisi, Suomi on luvannut, että konferenssin järjestelyt saadaan kasaan kuudessa viikossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat