Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajokortin opetuslupia haetaan taas enemmän

Tuorein lainmuutos laski opetusluvan hintaa ja palautti sen suosion

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Helsinkiläinen Evelina Nykänen on opetellut ajamaan autoa isänsä Jarmo Nykäsen valvonnassa. Ajokortti on haaveissa alkukesästä.
Helsinkiläinen Evelina Nykänen on opetellut ajamaan autoa isänsä Jarmo Nykäsen valvonnassa. Ajokortti on haaveissa alkukesästä. Kuva: Rio Gandara HS

Helsinkiläinen Evelina Nykänen, 18, pyörittelee auton ohjauspyörää isänsä Jarmo Nykäsen valvovan silmän alla. Nykänen opettaa ajo-opetusluvalla tytärtään ajamaan autoa.

Nykänen on opettajana jo toista kertaa, sillä hän opetti myös Evelinan isosiskon ajamaan. Toinen isosisko kävi autokoulun.

Tästä on kyse

 Ajokorttilaki muuttui vuoden 2013 alussa. Opetusluvan hankkineen opettajan ja oppilaan piti uudistuksen jälkeen käydä yhteisopetuksessa autokoulussa.

 Muun muassa se nosti opetusluvan hintaa 270–520 eurosta 700–1 600 euroon.

 Vuoden 2014 alusta opetusluvan yhteisopetusta autokoulussa ei ole enää vaadittu. Se laski opetusluvan hintaa satoja euroja.

Nyt Evelina Nykänen on suorittanut noin kaksi kolmasosaa isän ajo-opetuksesta.

"Tässä ehdottomasti hyvää on se, että voi ajaa niin paljon kuin haluaa. Ajot järjestyvät joustavasti eikä isältä pelota kysyä tyhmiä kysymyksiä", hän sanoo.

Isä Nykänenkin on tyytyväinen, kun aikaa on paljon ja opetusta voi miettiä tyttären kannalta.

"Eve haluaisi ehkä edetä nopeammin, mutta omasta mielestäni on parempi edetä hitaammin", hän sanoo.

"Olemme ajaneet monipuolisesti Helsingissä, ja Eve on ajanut mökiltä kotiin. Olen huomannut, että Even itsevarmuus kuljettajana on parantunut, kun hän on saanut ajaa paljon."

Ajo-opetuslupia haettiin alkuvuonna enemmän kuin viime vuoden alkupuolella. Parin vuoden takainen ajokorttilainmuutos vaati opetusluvan opettajaa ja oppilasta käymään yhteisopetuksessa autokoulussa, mikä nosti opetusluvan hintaa.

Hinnan nousun myötä opetusluvan hakijoiden määrä väheni merkittävästi.

Kun lakia pikavauhtia muutettiin, hinta laski ja lupien suosio kasvoi.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväs kertoo, että viime vuonna lupia haettiin suunnilleen saman verran kuin ennen alkuperäistä lainmuutosta.

Ajokortin hankintaa harkitaan silti monissa perheissä nyt tarkkaan. Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi arvelee, että huonossa taloustilanteessa osa jättää ajokortin hankkimatta tai siirtää sen hankintaa.

Jokilammen mukaan viime aikoina ajokoulutuksenkin kysynnässä on ollut nähtävissä piristymisen merkkejä. Kilpailu on silti kovaa, eivätkä tiheään tahtiin tehdyt lainmuutokset olleet autokoulujen mieleen.

"Autokoulut joutuivat alkuperäisen uudistuksen takia hankkimaan kalustoa, kouluttamaan liikenneopettajia ja päivittämään ohjelmistoja. Se aiheutti kustannuksia", Jokilampi sanoo.

"En tiedä, onko se oikein, että Suomessa on työttömiä liikenneopettajia sen takia, että lakia muutetaan vuoden välein."

Kuljettajakoulutusta saatetaan tulevaisuudessa muuttaa lisää. Liikenneministeriön työryhmä laati viime vuonna ehdotuksia, jotka tähtäävät muun muassa ajokortin hinnan pienentämiseen.

Yhtenä vaihtoehtona pohditaan ajokortin muuttamista tutkintomalliin kuten joissakin Euroopan maissa. Malli antaisi ajokokelaan hankkia ajo-opetusta nykyistä vapaammin, ja tutkinnolla vain todettaisiin, onko opetusta hankittu tarpeeksi.

"On tärkeää, että meillä on sellainen järjestelmä, jolla saadaan turvallisia ja hyviä kuljettajia, mutta se järjestelmä ei voi olla ihan mahdottoman kallis", Kimmo Pylväs sanoo.

"Liikenneturvallisuuteen vaikuttaa moni asia. Se on kiinni myös asenteista ja kulttuurista."

Helsingin Sanomat vertaili syksyllä 2013 pääkaupunkiseudun autokoulujen hintoja. Sen mukaan autokoulun perusvaiheen hinta oli 1 699–2 309 euroa.

Autokoululiiton viime vuoden lopussa tekemän selvityksen mukaan perusvaiheen valtakunnallinen keskihinta oli 1 685 euroa.

Helsinkiläinen Jarmo Nykänen ei ole laskenut yhteen ajo-opetuslupansa kuluja, mutta hän arvioi loppusummaksi noin tuhat euroa.

"Meillä hinta ei ratkaissut, vaan se, että tytär oppii ajamaan hyvin. Ja onhan tämä isän näkökulmasta ainutlaatuista, kun saa olla 18-vuotiaan tyttären seurassa. Se on myös yhdessä oloa", Nykänen sanoo.

"Samalla olen itsekin joutunut miettimään autoilua ja liikennettä uudesta näkökulmasta, kun selitän sitä tyttärelle. Olen ehkä itsekin toivottavasti vähän fiksumpi liikenteessä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat