Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vasta neljäs kerta toden sanoi Varkauden rakennusmiehelle

Vasemmistoliiton Matti Semin äänisaalis oli kaikista valituista pienin

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka tarkasti Matti Semin valtakirjan.
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka tarkasti Matti Semin valtakirjan. Kuva: Heidi Piiroinen HS

"Ihan kuin passintarkastus mykkäfilmissä", kuvaili vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi, 58, valtakirjansa tarkastamista Pikkuparlamentissa.

Semi pääsi neljännellä yrittämällä kansanedustajaksi asti, kun kolme aiempaa yritystä eduskuntavaaleissa ovat yltäneet vain varasijaan. Ensimmäisellä kerralla paikka jäi 150 äänen päähän. Nyt ääniä kertyi 2 140, vähiten läpipäässeistä.

Neljännen kampanjan vaalilause kuului: "Ei rahalla, ei onnella vaan äänillä". Vaalibudjetti oli yhteensä 15 000 euroa, josta 5 000 oli omaa rahaa. Myös jalkatyötä Semi teki kovasti.

Työläisperheen seitsemästä veljeksestä kolmanneksi nuorin lähti politiikkaan vasta ammattiyhdistystoiminnan myötä.

"Kyllä jo lapsuuden kotona puhuttiin vasemmistolaisista kansanedustajista kunnioittavaan sävyyn. Ja kerran tapasinkin yhden, Lauha Männistön."

Semin omaan perheeseen kuuluvat nyt vaimo, kaksi tytärtä, kolme lastenlasta ja koira.

Syntyperäinen varkautelainen on ollut kaupunginvaltuustossa yhtäjaksoisesti vuodesta 1993. Lukion käytyään Semi ryhtyi rakennusmieheksi: "Silloin pääsi töihin, kun vain meni ilmoittautumaan."

Sittemmin Semi on kantapään kautta oppinut, kuinka työpaikat menevät alta, ja yt-neuvottelut tuntuvat seuraavan aina perässä.

Semi aloitti vuonna 1979 Varkauden kaupungin teknisessä virastossa, mutta työ siellä päättyi ulkoistamiseen vuonna 2009.

"Nähtävästi luottamusmiehenä joutuu aina näitä ulkoistamis- ja yt-hommia hoitamaan", Semi huokaa. Erityisen pettynyt hän on vasemmistoliiton huonoon menestykseen vaaleissa, ja nyt puoluetoimistoakin uhkaavat yt-neuvottelut.

Semi ei kuitenkaan syytä vaalitappiosta puheenjohtaja Paavo Arhinmäkeä eikä olisi panemassa häntä vaihtoon: "Paavo toimi sen mukaan, mitä puoluehallituksessa ja -valtuustossa oli linjattu ja teki ison kenttätyön. Ei nyt ole aika vaihtaa puheenjohtajaa, vaan tehdä kunnon analyysi, mikä meni pieleen."

"Ehkä emme tavoittaneet tavallista suomalaista työmiestä ja menimme liian pehmeillä arvoilla", Semi pohtii.

Jo vaalien jälkeen heti maanantaina luottamusmiehenä toiminut Semi sai kutsun yt-neuvotteluihin, kun oma työnantaja YIT Rakennus päätti sopeuttaa Varkauden-toimintojaan hävittyään kilpailun kaupungin kunnallistekniikasta. Voiton vei Destia. Semi päätti itse saman tien irtisanoutua.

Kansanedustajan työtä Semi aikoo tehdä niin, että on viikot Helsingin-kämpässä ja matkustaa junalla kotiin Varkauteen viikonlopuiksi: "Matka kestää noin kolme tuntia, joten siinä ehtii tehdä töitä."

Eduskunnassa Semi aikoo ajaa Itä-Suomen etua, mutta myös valtakunnallisesti etenkin nuorten koulutus ja työllistäminen ovat hänelle tärkeitä. Työpaikkoja pitäisi saada luotua, jotta kaikki nuoret eivät ryntäisi ruuhka-Suomeen. Töitä riittäisi esimerkiksi matkailussa, peruskorjauksessa ja hoitoalalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat