Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edustaja Ruohon uusi elämä alkoi

Kansanedustajat aloittivat virallisesti työnsä oikeuskanslerin tarkastettua heidän valtakirjansa

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Perussuomalaisten Veera Ruoho (keskellä) ja Pirkko Ruohonen-Lerner tarkistuttivat valtakirjansa.
Perussuomalaisten Veera Ruoho (keskellä) ja Pirkko Ruohonen-Lerner tarkistuttivat valtakirjansa. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

"Veera Ruoho on valittu olemaan edustajana valtiopäivillä tästä päivästä alkaen, kunnes seuraavat eduskuntavaalit on toimitettu."

Uudenmaan vaalipiirin keskusvaalilautakunta on lähettänyt Eduskuntaan valtakirjan, jonka Ruoho kuittaa Pikkuparlamentissa maanantaiaamuna.

Fakta

Valtakirjojen tarkastus

 Eduskunnan työjärjestyksen mukaan valtioneuvoston oikeuskansleri tarkastaa edustajien valtakirjat ennen vaalikauden ensimmäistä täysistuntoa.

 Valtakirjan esittäneistä edustajista laaditaan luettelo. Vaalikauden ensimmäinen täysistunto tänään tiistaina alkaa nimenhuudolla luettelon mukaan.

 Oikeuskansleri tarkastaa myös myöhemmin esitetyt valtakirjat. Ennen kuin edustaja ryhtyy hoitamaan edustajantointaan, hänen on esitettävä tarkastettu valtakirjansa puhemiehelle.

Sitten Ruoho soittaa työpaikalleen Helsingin poliisiasemalle. Hänen pitää järjestää virkavapaata kansanedustajan työn ajaksi.

Hän menee Sibelius-Akatemiaan kuulemaan, kun pääsihteeri Seppo Tiitinen kertoo perusasioita kansanedustajan työstä. "Aika tuttuakin oli, yleistä tietoa", Ruoho kommentoi.

Sitten seuraa tärkein vaihe: valtakirjan esittäminen oikeuskansleri Jaakko Jonkalle. Pitää palata Pikkuparlamenttiin.

Mutta jääkö valtakirja Ruoholle itselleen, vai ottaako Jonkka sen haltuunsa? "Katsotaan mitä Jonkka tekee", Ruoho sanoo.

Odottaessaan valtakirjan tarkastusta Ruoho käy it-tiskillä, valokuvauksessa ja tilitoimistossa sekä antaa paljon haastatteluja.

Perussuomalaisen Ruohon 2 563 ääntä on läpipäässeistä kolmanneksi pienin koko maassa. Vaali-iltana piti jännittää.

Kun kansanedustajan paikka varmistui, Ruoho alkoi valmistautua kansanedustajan työhön.

"45-vuotias ja pitkä ammattiura ja politiikassakin ollut. Näkisin, että tällä elämänkokemuksella ja työkokemuksella sekä Suomessa että ulkomailla olen varmasti valmis tähän."

Kello 12 ehdokkaat asettuvat jonoon Pikkuparlamentin auditorion aulassa. Valtakirjojen tarkastukseen mennään vaalipiireittäin aakkosjärjestyksessä. Ruoho on arvokkaassa seurassa: Antti Rinne (sd) on edellä, takana Pirkko-Ruohonen-Lerner (ps), Alexander Stubb (kok) ja Timo Soini (ps).

Jonossa on rehvakas tunnelma. "Soinin jutut ovat aina sellaisia, joita on ilo kuunnella. Se saa aina naurunremakan aikaiseksi", Ruoho sanoo.

Viime hetkellä Ruoho tajuaa, että hänen henkilötodistuksensa jäi kassiin. Hän ehtii kuitenkin hakea sen mukaan. Ruoho kertoo, että Jonkka katsoi passin ja mainitsi poliisin ammatista.

Jonkka antaa valtakirjan takaisin ja se ilahduttaa edustajaa.

"Joo tässä on valtakirja. Ihan hyvä", hän vilauttaa paperia.

Ruoho käy vielä it-tuessa hakemassa tabletin ja puhelimen. Ruoholta vierähtää jonossa kaksi tuntia. Tosin välillä hän menettää jonossa paikkansa, kun käy haastatteluissa. Hän kertoo Ylelle puolustavansa ihmisten perusturvaa ja turvallisuutta.

Kello lähenee kolmea iltapäivällä. "En ole vielä ehtinyt käydä työhuoneessani."

Ruoho kysyy tiskiltä, että missä hänen huoneensa on. "Huone 127", virkailija sanoo. Kävely Pikkuparlamentista Eduskuntatalon pohjoissiipeen kestää 13 minuuttia ja 40 sekuntia. Matkalla on neljä tai viisi hissiä.

Kun ollaan perillä, Ruoho miettii mitä huoneesta sanoisi.

"Ihan kuin pikkuinen hotellihuone. Ahaa, täällä on vaatekaappi ja kassakaappi."

Hän oli kuullut työhuoneista vain sen, että siellä on sohva ja torkkupeitto. "Mutta en mä sitä torkkupeittoa näe missään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat