Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukellusvenejahti herätti huomiota Ruotsissa ja Venäjällä

Kotimaa
 
Anneli Ahonen Elina Kervinen

Epäily tuntemattomasta vedenalaisesta toiminnasta Helsingin edustalla synnytti tiistaina oitis suuria otsikoita Ruotsissa. Useat viestimet kertoivat etusivuillaan verkossa epäillyn sukellusveneen "pommittamisesta".

"On selvää, että kyse on venäläisistä – mistä muusta?" analysoi itse aikoinaan sukellusvenejahteihin osallistunut Göran Frisk Aftonbladetin haastattelussa.

Ruotsalaisviestimet kirjoittivat kärkkäästi sukellusvene-epäilystä, sillä suomalaishavainto toi Ruotsissa mieleen muistoja viime syksyn suuresta merioperaatiosta Tukholman edustalla.

Perjantai-iltana 17. lokakuuta Ruotsin puolustusvoimat kertoi havainneensa "vierasta vedenalaista toimintaa" Tukholman saaristossa. Alkoi operaatio, jonka aikana Tukholman edustalla oli parhaimmillaan liikkeellä satoja sotilaita maa-, meri- ja ilmavoimista sekä luultavasti lähes sama määrä toimittajia.

Viime syksyn jahti kesti viikon, minkä jälkeen Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti, ettei sillä ollut täysin varmaa tietoa siitä, mikä oli liikkunut Ruotsin vesillä. Operaation aikana se esitteli muun muassa luotettavina pitämiään valppaiden kansalaisten kuvatodisteita vieraasta "esineestä". Vaikutti varmalta, ettei sukellusvenejahti tuottaisi tuloksia, kuten kävi monesti 1980- ja 1990-luvuilla.

Marraskuun puolivälissä tuore pääministeri Stefan Löfven ja puolustusvoimain komentaja Sverker Göranson kertoivat monien yllätykseksi uutisia: kyse oli kuin olikin sotilastarkoituksiin tarkoitetusta minisukellusveneestä, joka oli loukannut Ruotsin aluetta. Puolustusvoimat näytti medialle muun muassa aluksen pohjajälkiä ja piti todisteitaan vahvoina. Tapausta pidettiin erittäin vakavana.

Tekijää puolustusvoimat ei vieläkään vahvistanut, mutta epäilyt Venäjän osuudesta velloivat koko jahdin ajan mediassa. Tapauksen tutkinta on yhä kesken, eikä siitä ole lisätietoja, puolustusvoimista kerrotaan.

Itse merioperaation jälkeen Dagens Nyheter kertoi myös toisesta sukellusvene-epäilystä. Tämän epäilyn puolustusvoimat kumosi hiljattain. Sen mukaan jälkimmäisessä tapauksessa oli kyse tavallisesta työveneestä.

Merijahti oli Ruotsille herätys. Viimeistään sen jälkeen maan puolustuksen kohentaminen on ollut poliittisella agendalla voimakkaasti. Tuoreessa puolustusratkaisussa vuosille 2016–2020 osoitetaan lisää voimavaroja muun muassa sukellusvenejahteihin.

Mieleenpainuvaa viime syksyn operaatiossa oli myös digitaalisen ajan median toiminta, jota on jälkikäteen arvioitu kriittisesti. Viestimet seurasivat etsintöjä viikon ajan jatkuvissa suorissa lähetyksissä televisiossa ja verkossa, ja jahti synnytti mitä eriskummallisimpia spekulaatioita.

Suomessakin moni muistaa tummapukuisen mystisen miehen, jota Ruotsin suojelupoliisi jahtasi paikallisten medioiden mukaan urakalla. Pian selvisi, että mies oli viaton eläkeläinen Ove, joka tapasi kalastella luodolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat