Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa 9.-luokkalaisista ei osaa tehdä kesätyöhakemusta

Tutkimuksessa selvitettiin äidinkielen ja kirjallisuuden taitoja

Kotimaa
 

Osalla yhdeksäsluokkalaisista koululaisista on isoja ongelmia saada kirjoitettua asiallinen kesätyöpaikkahakemus, käy ilmi tuoreesta Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen oppimistulosten arvioinnista. Siinä selvitettiin koulunsa päättävien peruskoululaisten äidinkielen ja kirjallisuuden taitoja.

"Osaamisessa tyttöjen ja poikien ero on suuri, mutta se ei ole uutinen, koska tulos on tuttu aiemmistakin arvioinneista", sanoo projektipäällikkö Elina Harjunen Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksesta.

Yksi viime keväänä tehdyn arvioinnin kirjoitustehtävistä oli kesätyöhakemus, jossa piti hakea avustajan paikkaa vanhustenhoitotiimiin ja esimerkiksi kuvailla, miksi soveltuisi tehtävään. Joka viides poika teki Harjusen mukaan niin huonon hakemuksen, ettei osaaminen olisi todennäköisesti riittänyt arkielämässä kunnon hakemuksen laatimiseen.

"Olipa millainen äidinkielen opiskelija tahansa, niin kyllä kesätyöpaikkahakemus pitäisi pystyä kirjoittamaan, jotta elämässä pärjää."

Kyse oli kynällä ja paperilla kirjoitetusta tekstistä. Arvioinnin sähköisessä versiossa joka neljännen pojan esitys oli heikko.

"On se aika huolestuttavaa. Ehkä ei ole halunnut tai viitsinyt, mutta kyllä se jostain kertoo."

Tytöt onnistuivat selvästi paremmin. Heikon hakemuksen kirjoitti vain yksi kahdestakymmenestä tytöstä, ja lähes puolet ylsi erittäin hyvään osaamiseen. Mistä ero johtuu?

"Kunpa tuon joku tietäisi. Onko se osittain asenteissa, siis että tämä ei kuulu poikien kulttuuriin."

Tiedot kerättiin 149 peruskoulusta eri puolilta Suomea. Oppilaita oli mukana 5 144, joista kolmasosa teki arvioinnin sähköisesti. Tytöt pärjäsivät poikia paremmin kautta maan.

Ilmeisesti osalle tytöistä kirjoitustehtävät olivat liian helppoja ja osalle pojista taas liian vaikeita. Kummatkaan eivät ehkä voineet näyttää todellista tasoaan.

Arvioinnissa havaittiin myös, että osa oppilaista argumentoi surkeasti. He esittävät mielipiteen, mutta sen perustelu oli jo hankalampaa. Erityisen vaikeaa oli huomioida omasta näkemyksestä poikkeavia näkemyksiä.

"On koko koulun asia korostaa, että kirjoittaminen, lukeminen ja kielenkäyttötaito ovat hyödyllisiä kansalaistaitoja. Jos väittää jotain, niin se pitää osata myös perustella."

Mutta on paljon hyvääkin.

"On myös paljon upeita vastauksia esimerkiksi kielentuntemuksen tehtäviin niin tytöillä kuin pojillakin. Minä en olisi sen ikäisenä osannut vastata niin hienosti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat