Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulvilan entinen tutkinnanjohtaja vapautui syytteestä

Porilaisnäyttelijä jäi ilman korvauksia

Kotimaa
 
Juha Joutsenlahti
Juha Joutsenlahti

Vaasan hovioikeus vapautti tiistaina Ulvilan murhajutun alkuaikojen tutkinnanjohtajan Juha Joutsenlahden virkarikossyytteestä. Samalla hovioikeus hylkäsi Ulvilan murhasta aikoinaan epäillyn porilaisnäyttelijän korvausvaatimuksen.

Satakunnan käräjäoikeus oli tuominnut Joutsenlahden viime vuonna virka-aseman väärinkäyttämisestä sakkoihin.

Tuomio koskee Ulvilan murhan tutkinnan tapahtumia vuonna 2007 ennen kuin poliisi alkoi epäillä henkirikoksen uhrin puolisoa Anneli Aueria teosta.

Syytteen mukaan Joutsenlahti syyllistyi virkarikokseen tutkinnan alkuvaiheessa, jolloin poliisi epäili teosta porilaista näyttelijää.

Hovioikeuden mielestä Joutsenlahti menetteli virheellisesti, mutta ei kuitenkaan tehnyt sitä tahallaan, minkä vuoksi hänet on vapautettava syytteestä. Syyteoikeus tuottamuksellisesta eli huolimattomuudesta tapahtuvasta virkarikoksesta on vanhentunut.

Poliisi oli lähettänyt Joutsenlahden määräyksestä Anneli Auerille ennen tunnistustilaisuuksia kuvia murhasta tuolloin epäillystä porilaisnäyttelijästä. Kuvissa miehen kasvot oli osittain peitetty hupulla.

Joutsenlahti oli myös kertonut Auerille, että kuvissa olevaa henkilöä epäillään henkirikoksesta.

Auer totesi sekä valokuvatunnistuksessa että ryhmätunnistuksessa, että kyseinen mies muistutti surmaajaa.

Näyttelijä vangittiin 14. heinäkuuta 2007 rikoksesta epäiltynä.

Mies vapautettiin Joutsenlahden vaatimuksesta vajaa viikko myöhemmin, kun hänen syyttömyytensä selvisi tutkinnassa.

Hovioikeuden tuomion mukaan Joutsenlahti ei tiennyt, ettei ryhmätunnistusta saa käyttää, jos tunnistaja on osallistunut samaa epäiltyä koskevaan toiseen tunnistukseen. Myös epäillyn valokuvan vapaamuotoinen näyttäminen on ollut tavanomainen toimenpide poliisissa.

Hovioikeus hylkäsi porilaisnäyttelijän 10 000 euron kärsimyskorvausvaatimuksen. Sen sijaan hän sai maksettavakseen 165 euroa valtion oikeudenkäyntikuluja hovioikeudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat