Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiasta piti tiedottaa pian

Kotimaa
 

Sukellusveneen etsinnästä Suomen aluevesillä Helsingin edustalla ei ole kerrottu aiemmin rauhanaikana julkisuuteen. Vielä vähemmän on kerrottu tunkeutujan hätyyttämisestä vedenalaisilla pelotepommeilla.

Tiedottaminen kertoo jo itsessään merkityksestä, joka tapaukselle on annettu puolustushallinnossa. Nopea päätös on viisas tilanteessa, jossa jännitys ja huoli sotilaallisesta turvallisuudesta on muutenkin kasvanut Suomessa ja naapuristossa.

Suomi näyttäisi selviävän vähemmällä paineella kuin Ruotsi vedenalaisten alusten etsinnöistä Tukholman edustalla viime lokakuussa. Silloin etsinnät jatkuivat päiviä ilman kouriintuntuvia tuloksia. Ruotsin kokemukset saattoivat vaikuttaa Suomen tiedotustapaan.

Hallituksen aiempi poliittinen päätös, että kaikista ilmatilan loukkauksista tiedotetaan, ei päde aluevesiloukkauksiin. Varsinkin vedenalaisia on vaikea todistaa jälkikäteen. Päätöstä helpotti, että havainnot toistuivat, näyttö tunkeutujasta oli selvä eivätkä etsinnät jatku ainakaan julkisten tietojen mukaan.

Vieraan vedenalaisen aluksen havaitseminen Suomen aluevesillä ei sinänsä ole ennenkuulumatonta, mutta tapauksia kuvaillaan aika harvinaisiksi.

Lymyilikö Helsingin edustalla venäläinen sukellusvene? Vai kenties puolalainen? Puolustushallinto ei kerro ainakaan vielä.

Merivoimilla on kattavat arkistot sukellusveneiden potkuriäänistä, hyvä sensoreiden verkosto ja toimiva tiedonvaihto Ruotsin merivoimien kanssa. Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien yhteistoiminta etsinnöissä ei silti ole lainsäädännön mukaan vielä mahdollista.

HS:n lähteiden mukaan ruotsalaissotilaat pitävät Helsingin edustan aluevesiä liian matalina ruotsalaiselle sukellusveneelle. He arvioivat, että kyseessä on pieni sukellusvene.

Joka tapauksessa tunnistaminen voi jälkikäteen olla vaikeaa ja viedä aikaa. Puolustushallinnolle saattaa myös olla tärkeämpää välittää tieto aluksen kotimaahan kuin julkisuuteen Suomessa, jotta uudet välikohtaukset saadaan ehkäistyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat