Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä tapaa tänään työmarkkinajohtajat

SAK:n, EK:n, STTK:n ja Akavan johto keskusteli viikonloppuna Lontoossa

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Juha Sipilä
Juha Sipilä Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministerikandidaatti Juha Sipilä (kesk) sai pyytämänsä vastaukset järjestöiltä tiistaina. Nämä vastasivat Sipilän kolmeen kysymykseen kirjallisesti. Kysymykset liittyvät Sipilän tavoittelemaan yhteiskuntasopimukseen.

Vastauksensa toimittivat SAK, STTK, Akava, EK, Suomen Yrittäjät, Kuntatyönantajat (KT), MTK ja Perheyritysten liitto.

Sipilä kysyi, miten saadaan aikaan viiden prosentin tuottavuushyppy, miten madalletaan työllistymisen kynnystä ja miten työttömyyden hoitoon kuluvat rahat saataisiin aktivoivampaan käyttöön.

"Tekevät yötöitä", arvioi SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen keskustan puheenjohtajan urakkaa.

Työmarkkinajärjestöjen johtajat tapasivat pienellä porukalla viikonvaihteessa Lontoossa. Matkalla olivat mukana EK:n Jyri Häkämies, SAK:n Lauri Lyly, STTK:n Antti Palola ja Akavan Sture Fjäder. Matkan ajankohta kävi osallistujien mukaan sattumalta yksiin kotimaassa käytävien neuvottelujen kanssa.

"Siellä käytiin taloudellinen tilanne läpi ja juteltiin kaikenlaista", sanoo toimitusjohtaja Jyri Häkämies EK:sta. Hänen mukaansa vastaavia tapaamisia on silloin tällöin.

Myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kiistää yhteyden Sipilän neuvotteluihin. "Ei siellä yhteiskuntasopimusta oltu pohjustamassa."

Sipilä tapaa työmarkkinajärjestöjen johtajat keskiviikkona valtiopäivien avajaisten jälkeen. Aikaa on kello 19 alkavaan balettiesitykseen asti.

Tapaamiseen osallistuvat työmarkkinajärjestöjen johtajat. Perheyrittäjät tai MTK eivät ole mukana.

Keskiviikon kokouksessa on tarkoitus käydä yhteiskuntasopimuksen "juoksutusaikataulua" läpi, kerrottiin Sipilän taustajoukoista tiistaina.

"Järjestöt päättävät itse vastaustensa julkistamisesta", Sipilän erityisavustaja Riina Nevamäki sanoo.

Sipilä on ilmoittanut haluavansa saada aikaan niin kutsutun yhteiskuntasopimuksen järjestöjen kanssa. Hän ei ole avannut, millaisesta sopimuksesta on kyse.

Järjestöissä oli tiistaina odottava tunnelma. Yhteiskuntasopimusta verrattiin vinoillen pääministeri Paavo Lipposen (sd) aikanaan lanseeraamaan pohjoisen ulottuvuuden käsitteeseen: sekin jäi hieman epämääräiseksi.

Työnantajapuoli haluaa tuottavuuden parantamisen nimissä lisätä työmarkkinoiden joustoja. Paikallinen sopiminen, koeaikojen pidentäminen, palkkamaltti ja yksityisen sektorin roolin lisääminen palvelujen tuotannossa ovat työnantajan ajamia ratkaisuja.

Työntekijäjärjestöt puolestaan vastaavat, että työelämää ei voi uudistaa pelkästään työntekijän asemaa heikentämällä. STTK:n Antti Palola arvioi, että Sipilä hakee yhteiskuntasopimuksella enemmän yhteisestä tahtotilaa kuin varsinaista juridista sopimusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat