Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauniokoirista on Suomessa pulaa

Harrastajia haittaa harjoitteluratojen puute

Kotimaa
 
Näin rauniokoira etsii
Näin rauniokoira etsii
Rauniokoira Iines ilmoittaa ohjaajalleen Kirsi Myöhäselle Helsingin raunioradalla löytämänsä ihmiset haukkumalla. He harjoittelevat radalla viikoittain. Toimittaja: Pauliina Grönholm HS, kuvaus: Juhani Niiranen HS, leikkaus: Kristiina Marttinen HS

Vapaaehtoisista pelastuskoiraryhmistä on Suomessa pulaa, toteaa Suomen pelastusalan keskusjärjestön (Spek) varautumisjohtaja Karim Peltonen.

Esimerkiksi kansainvälisen tason pelastuskoiria on Suomessa vain kaksi.

Fakta

Edellytyksenä hyvä hajuaisti

 Pelastuskoiran on oltava paitsi tottelevainen myös hyvässä kunnossa, jotta se pystyy liikkumaan raunioilla ja vaikeahkossa maastossa.

 Hyvän hajuaistin lisäksi koirilla pitää olla vahvat hermot ja motivaatio etsiä. Lisäksi koiran pitää olla avoin ja ystävällinen sekä ihmisille että toisille koirille.

 Koiranohjaajilta vaaditaan fyysisen kunnon ja sitoutumisen lisäksi muun muassa erilaisia etsintä-, ensiapu-, suunnistus- ja viestintätaitoja. Lisäksi heidän tulee sietää stressiä ja hankalia olosuhteita.

"Täytyy muistaa, että toisin kuin poliisilla, pelastuslaitoksella ei ole yhtään virkakoiraa, joten toiminta on täysin vapaaehtoisten harrastajien varassa", Peltonen sanoo.

"Harrastajista vain harva yltää huipulle. Jotta Suomessa riittäisi tarpeeksi koiria myös vaativiin kansainvälisiin tehtäviin, täytyisi harrastajia olla reippaasti lisää."

Pelastuskoiraryhmät koostuvat vapaaehtoisista koiranohjaajista koirineen. Koirat osallistuvat viranomaisten apuna erilaisiin etsintä- ja pelastustehtäviin.

Tehtävät voivat olla esimerkiksi erilaisia räjähdys- tai sortumaonnettomuuksia tai kadonneiden etsintää. Rauniokoiria koulutetaan myös pelastuslaitoksen alaisiin väestösuojelutehtäviin.

Suomessa pelastuskoiria kouluttavat Suomen pelastuskoiraliitto sekä Suomen palveluskoirien liittoon kuuluvat harrastajayhdistykset. Pulaa on etenkin rauniokoirista.

Esimerkiksi Suomen pelastuskoiraliiton hälytysryhmässä oli viime vuonna yhteensä 120 koiraa, rauniokoiria kuitenkin vain 35, toiminnanjohtaja Mika Soininen kertoo.

Suomen palveluskoiraliitossa on vuosien 2003–2014 välisenä aikana koulutettu 160 rauniokoiraa, kertoo yhdistyksen tiedottaja Elina Noppari. Yhteensä liitossa harrastaa noin 500 koiraa ja 729 koiranohjaajaa.

Harrastajia haittaa sopivien harjoittelupaikkojen puute. Spekin vuonna 2013 tekemän selvityksen mukaan harjoitteluun sopiva raunioratoja on Suomessa vain 22. Valtaosa radoista sijaitsee Etelä-, Itä- ja Länsi-Suomessa. Katvealueita on ainakin Pohjois-ja Keski-Suomessa.

"On hyvin pelastuslaitoskohtaista, miten tärkeänä toimintaa on pidetty", Peltonen sanoo.

Myös Helsingin etsintä- ja pelastuskoiriin (Hepeko) harrastajia olisi tulossa enemmän kuin voidaan ottaa, kertoo koirankouluttaja Majka Borgström. Hepekossa koirakot harjoittelevat raunio- ja maastoetsintää. Uusia harrastajia otetaan mukaan vuosittain keväällä ja syksyllä. Etusijalla ovat nuoret koirat, sillä hälytysvalmiuden saavuttaminen voi viedä koiralta ja omistajalta 3–5 vuotta.

"Koirilta vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia, jotta voimme seuloa joukosta sopivimmat", Borgström kertoo.

Poliisin apuna ihmisten etsintään osallistuvilta koirakoilta vaaditaan yhtenäinen käyttöönottotarkastus, niin sanottu virtakoe.

Pelastustoimen puolella vastaavaa testiä ei ole, mutta sellainen on parhaillaan suunnitteilla, kertoo Mika Soininen.

 

Juhani Niiranen HS
Rauniokoira Martta löytää Sisko Ilmarannan rengaspinosta ja rupeaa haukkumaan. Martta on rodultaan chesapeakelahdennoutaja.
Rauniokoira Martta löytää Sisko Ilmarannan rengaspinosta ja rupeaa haukkumaan. Martta on rodultaan chesapeakelahdennoutaja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat