Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän kysymykset naulasivat eurokriisin hoitoa

Kotimaa
 
Juha Sipilän tiistain tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan
Juha Sipilän tiistain tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan
Tuleva pääministeri, vielä virallisesti hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjä, Juha Sipilä (kesk) esitti tänään 15 kysymystä muille puolueille. Kysymyksillä Sipilä testaa puolueiden hallitushalut ja – kyvyt. Vastausaikataulu on tiukka, vain vapunaattoon kello 14.00 asti. Kuvaus: Terhi Liimu

Hallitusneuvottelujen tunnustelijaksi tiistaina virallisesti valittu keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pitää tulevan hallituksen tärkeimpänä tavoitteena saada aikaan sopu ohjelmasta, jolla Suomen vaikea taloustilanne pannaan kuntoon. "Täytyy muodostaa realistinen tilannekuva", Sipilä tähdensi.

Sipilä esitti tiistaina puolueiden eduskuntaryhmille 15 kysymystä, joiden alkupää keskittyi talouden sopeuttamiseen, valtion velkaantumisen pysäyttämiseen, verotukseen ja työpaikkojen luomiseeen.

Sipilän mukaan kysymykset eivät kuitenkaan ole tärkeys- tai arvojärjestyksessä.

Erityisasemaan nousivat EU- ja ilmastopolitiikka, joista oli laadittu valmiit kirjaukset hallitusohjelmaa varten.

Kirjauksen mukaan hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa.

Sipilä vaatii, että mikäli esimerkiksi Kreikkaa pitää auttaa rahoituksessa, Euroopan vakausmekanismia EVM:ää voidaan käyttää vain sen nykyisen pääomarakenteen ja kapasiteetin rajoissa.

Vaatimus on sikäli helppo toteuttaa, että EVM:ssä on riittävästi rahaa Kreikan mahdolliseen kolmanteen tukipakettiin eikä vastuiden kasvattaminen ole ollut esillä.

Kirjauksessa ei tosin nimeltä mainita Kreikkaa eikä siinä oteta kantaa kolmanteen tukipakettiin. Sipilän mukaan kyseessä onkin pitkän aikavälin linjaus.

Talouden, eurokriisin ja ilmastopolitiikan lisäksi hallitustunnusteluissa voi nousta esiin muitakin kynnyskysymyksiä, joihin prosessi voi kaatua: "Vaikeat asiat otetaan ensiksi esille, mutta mukana on myös pienempiä."

Sipilä kertoi laatineensa kysymykset yhdessä keskustan tiimin kanssa. Sipilän mukaan joitakin kysymyksiä on keskusteltu valmiiksi ikään kuin pois alta. Niihin kuuluu esimerkiksi kysymys ydinvoimasta,mitä hän ei kuitenkaan ryhtynyt avaamaan tarkemmin.

Sipilän mukaan kysymykset eivät ole kiveen hakattuja, vaan niihin voi ehdottaa myös muutoksia.

Vastauksia kysymyksiin Sipilä odottaa eduskuntaryhmiltä torstaihin kello 14:ään mennessä.

"Nyt eduskuntaryhmillä on edessään työläät kaksi vuorokautta", Sipilä ennakoi urakkaa. "Kyllä aika riittää", totesi esimerkiksi Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskuntaryhmien puheenjohtajien ja pääsihteerien sekä puoluejohtajien kokouksen jälkeen. Noin puolen tunnin tapaamisessa Sipilä esitteli kysymyksensä heille.

Kysymyspatteristo oli Rinteen mukaan hyvin harkittu mutta mukana oli myös hankalia kohtia taloustilanteen takia.

Rinteen mukaan Sdp on yhä tavoittelemassa paikkaa hallituksessa, mutta korosti, että Sipilä arvioi tilanteen.

Sipilä kertoi keskustelleensa Rinteen kanssa, ja tämä oli vakuuttanut, että puolueen "tilanne on hallinnassa".

Sipilän mukaan myös muut puolueet ovat tosissaan mukana hallitustunnusteluissa.

Tulevassa hallituksessa on vähintään kolme puoluetta ja enintään viisi, Sipilä kaavailee.

Kokoomus arvioi kysymyspatteristoa "hyvin mietityksi". Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Arto Satosen mielestä kokoomus pystyy annetussa aikataulussa kysymyksiin myös vastaamaan. "En pidä aikataulua liian kireänä. Olemme varautuneet kysymyksiin ja pystymme niihin vastaamaan. Ryhdymme työstämään niitä heti."

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström luonnehtii kysymyksiä "äärimmäisen laajoiksi, mutta odotetuiksi".

"Emme me niitä mitenkään ahdistaviksi koettu. Pidämme hyvänä, että kysytään kunnolla. Ja aika riittää vastaamiseen."

"Emmekä aio mitään romaania vastaukseksi kirjoittaa. Suurimpaan osaan kysymyksiä vastaukset löytyvät vaaliohjelmastamme. Emme joudu pyörää keksimään uudestaan."

Sipilä aikoi vappuviikonlopun aikana käydä puolueitten vastaukset läpi. Hallituspohjasta on määrä päättää 6. tai 7. päivä: "Heti seuraavana päivänä alkavat hallitusneuvottelut."

Juhani Niiranen HS
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä valittiin tiistaina virallisesti hallitustunnustelijaksi. Hän esitti eduskuntaryhmille 15 kysymystä hallitusohjelmaa varten.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä valittiin tiistaina virallisesti hallitustunnustelijaksi. Hän esitti eduskuntaryhmille 15 kysymystä hallitusohjelmaa varten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat