Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapunaatoksi sataa lunta Kuopioon ja Kajaaniin

Runsaat sateet vaihtuvat lumeksi vapunaaton vastaisena yönä Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa

Kotimaa
 
Päivän sää 29.4.
Päivän sää 29.4.

Vapunaatto sarastaa valkeana monilla paikkakunnilla Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta voi sataa jopa parikymmentä senttiä.

Vapunaaton aamuna esimerkiksi Kajaanissa, Iisalmessa ja Nurmeksessa voi olla 20 sentin lumikerros, Kuopiossa ja Viitasaarella lunta voi olla 15 senttiä. Idempänä Joensuussa ja sen itäpuolella sataa runsaasti märkää lunta tai räntää.

Fakta

Vappu oli lämmin vuosina 1998 ja 2000

 Lämpimiäkin vappuja on koettu lähihistoriassa. Esimerkiksi vuosina 1998 ja 2000 vappua odoteltiin lähes helteisessä säässä.

 Huhtikuun lopulla vuonna 1998 pääkaupunkiseudulla mitattiin yli 20 asteen lämpötiloja. Vapunaattona ja vapunpäivänä sää oli lähes yhtä lämmin. Kauhavalla mitattiin vapunaattona jopa 25 lämpöastetta.

 Myös vuonna 2000 lämpötila nousi Helsingin seudulla 20 asteeseen useina päivinä huhtikuun loppupuoliskolla. Vapun tullessa lämpötila laski alle 20 asteen. Aatto vietettiin melko lämpimässä säässä, mutta vapunpäivä oli jo selvästi viileämpi, noin kymmenasteinen.

Jyväskylässä ja Keski-Suomen itäosissa vappuaamu voi valjeta kymmenen sentin lumivaipassa. Sitä lännempänä lumelta säästytään. Mikkelissä ja sen eteläpuolella sateet tulevat vetenä.

Vielä maanantaina Ilmatieteen laitos ennusti, että keskiviikkona Suomeen saapuva matalapaine tuo lunta Keski-Suomeen ja Pohjanmaalle. Ennusteiden tarkennuttua sadealue on siirtynyt idemmäksi.

Kainuussa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomen itäosissa sade alkaa keskiviikkona iltapäivällä. Keskiviikkoiltana ja iltayöstä sade voi muuttua lumeksi, jota sataa koko yön. Sadealue siirtyy itään ja heikkenee, mutta itärajan taakse se väistyy vasta vapunaattona.

"Vapunaattona sää selkenee lännestä alkaen. Ilta on heikkotuulinen ja poutainen", sanoo meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Luminen vappu ei ole mitenkään poikkeuksellinen maan keskiosissa eikä etenkään Kainuussa. Lunta on satanut vappuna, ja sitä on ollut maassa myös talven jäljellä. Etenkin 1980- ja 1990-lukujen talvien jäljiltä lumiset vaput olivat tavallisia, mutta 2000-luvulla niitä on ollut harvemmin.

Esimerkiksi vuonna 1988 Jyväskylässä oli vappuna 40 senttiä lunta ja Rautavaaralla Pohjois-Savon pohjoisosissa 58 senttiä. Vuonna 1997 Kainuussa oli vapun aikaan vielä metrinen lumikinos, Kuhmossa jopa 114 senttiä.

Helsingissäkin on koettu lumisia vappuja. Vuonna 1941 vappuna oli peräti 27 senttiä lunta.

Vuonna 1957 Helsingissä satoi lunta vapunattona ja -päivänä. Sanomalehtiuutisten mukaan vapunaattona ylioppilaat hiihtivät Ullanlinnanmäelle 10–20 sentin lumiloskassa. Ilmapallokauppiaita ei näkynyt.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan pääkaupunkiseudulla mitattiin viimeksi 1–3 senttiä lunta vappuina 1966 ja 1995. Muulloinkin lunta on satanut, mutta se ei ole jäänyt maahan. Helsinkiläisten vapunvieton keskelle on leijaillut lumihiutaleita ainakin vuosina 1994, 1999, 2005 ja 2011.

Etelä-Suomessa tämä vappu vietetään ilman lumihiutaleita. Vapunaatto valkenee poutaisena ja osin aurinkoisenakin. Iltapäivällä on luvassa sadekuuroja.

Vapunpäivän sää on puolipilvinen, ja etenkin lännessä saattaa tulla sadekuuroja. Molempina päivinä lämpötila voi nousta yli kymmenen asteen.

Mikko Stig Lehtikuva
Vapun juhlinta sujui vapunaattona Helsingissä 30. huhtikuuta 2008 kauniissa ja lämpimässä säässä perinteisin menoin. Mantan lakitusvuorossa oli tällä kertaa Taidekorkeakoulujen ylioppilaskunta.
Vapun juhlinta sujui vapunaattona Helsingissä 30. huhtikuuta 2008 kauniissa ja lämpimässä säässä perinteisin menoin. Mantan lakitusvuorossa oli tällä kertaa Taidekorkeakoulujen ylioppilaskunta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat