Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vedenalainen kohde yhä tunnistamatta: HS kokosi vastaukset tärkeisiin kysymyksiin

Helsingin edustalla liikkunut vedenalainen kohde on edelleen tunnistamatta. HS kokosi yhteen vastaukset tärkeisiin kysymyksiin.

Kotimaa
 
Mikko Stig Lehtikuva
Rajavartiolaitoksen vartioalus Turva partioi tiistaina Eestiluodon edustalla Suomenlahdella.
Rajavartiolaitoksen vartioalus Turva partioi tiistaina Eestiluodon edustalla Suomenlahdella. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

1. Mitä tapahtumista ja havainnosta tiedetään?

Merivoimat havaitsi Helsingin edustalla veden alla tunnistamattoman kohteen maanantaina puolilta päivin ja uudelleen tiistaina aamuyöllä. Merivoimat varoitti kohdetta pudottamalla käsisyvyyspommeja.

Asiaa tutkii Rajavartiolaitos. Havaintoja selvittivät tiistaina ohjusvene Hanko, miinalaiva Uusimaa ja Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva, jotka on jo kutsuttu pois paikalta.

2. Kuinka yleisiä sukellusvenehavainnot ovat?

Merivoimien esikuntapäällikkö, lippuamiraali Juha Vauhkonen kertoi tiistaina etsinnöistä.
Merivoimien esikuntapäällikkö, lippuamiraali Juha Vauhkonen kertoi tiistaina etsinnöistä.

Käsisyvyyspommiei ole ase vaan merkinantoväline.
Käsisyvyyspommi
ei ole ase vaan merkinantoväline.

Hyvin harvinaisia. Suomenlahden kansainvälisellä merialueella sukellusveneitä voi kuitenkin nähdä pintakulussa, koska Venäjä rakentaa sukellusveneitä Pietarissa.

3. Miten Suomi valvoo merialuettaan?

Valvontaan käytetään erilaisia sensoreita, kuten tutkia ja tehokkaita kameroita. Merialueen tilannekuva muodostetaan Merivoimien, Rajavartiolaitoksen, Liikenneviraston ja Liikenteen turvallisuusviraston Trafin valvontajärjestelmillä.

Merivoimat valvoo Suomen merialuetta kahden niin sanotun AKT-aluksen voimin. Lyhenne tarkoittaa alueellisen koskemattomuuden turvaamista.

AKT 1 -alusta voidaan kutsua päivystäväksi sotalaivaksi, sillä se on jatkuvassa valmiudessa. Tukena on lisäksi AKT 2 -alus. Rauma-luokan ohjusveneet ovat tilapäisessä käyttökiellossa, joten AKT-aluksina toimivat vuoroviikoin miinalaivat Uusimaa ja Hämeenmaa sekä neljä Hamina-luokan ohjusvenettä.

4. Millaista Suomen vedenalainen valvonta on?

Vedenalainen tilannekuva muodostetaan merenpohjaan laskettujen sensori- eli anturikenttien avulla. Yleensä kyse on hydrofoneista, vedenalaisista mikrofoneista.

Perinteisesti hydrofonit ovat passiivisia eli vain kuuntelevat ympäristöään. Niihin voidaan lisätä myös aktiivisia osia eli akustisia lähettimiä, jotka havaitsevat vedenalaiset kohteet kaiun perusteella.

Antureita voidaan valmistaa havaitsemaan myös muita kuin ääniherätteitä eli esimerkiksi magneettikenttiä. Merivoimien käytössä on useita erilaisia ja eri-ikäisiä sensorikenttiä.

5. Millainen ympäristö Itämeri on sukellusveneelle?

Itämeri on otollinen paikka piiloutua. Piiloutumista helpottavat merenpohjan epätasaisuus ja veden sameus. Sukellusveneiden kannalta hankalaa on Itämeren mataluus. Keskisyvyys on vain 55 metriä. Sukellusvene vaatii toimiakseen vähintään 40–50 metriä vettä.

6. Mitä käsisyvyyspommit ovat?
Käsisyvyyspommit eivät ole taisteluvälineitä vaan merkinantovälineitä. Niiden avulla varoitetaan sukellusvenettä ja ilmoitetaan sille, että se on havaittu. Pinta-aluksien tapauksessa käytetään radiota. Käsisyvyyspommien tarkoitus ei ole vahingoittaa sukellusvenettä. Niissä on vain 800 grammaa räjähdettä.

Merivoimat hyödynsi käsisyvyyspommia sukellusvene-epäilyn takia viimeksi vuonna 2004.

7. Miksi sukellusvene-epäilystä tiedotettiin?
Syitä on monia. Suomi halusi kertoa, että sen merivalvonta toimii ja se häätää alueellaan luvatta liikkuvat. Merivoimilla oli riittävän hyvät perusteet pitää havaintoa mahdollisesta sukellusveneestä varmana.

Kyse oli periaatteessa Merivoimien ja Rajavartiolaitoksen normaalista viranomaistoiminnasta. Merivoimat käytti kuitenkin hyvin poikkeuksellisia toimia ilmaistakseen mahdolliselle sukellusveneelle, että se on luvatta Suomen alueella.

Vaikka käsisyvyyspommit kertoivat hyvin selvästi alukselle sen havaitsemisesta, tapauksesta tiedottaminen lisää viestin painoarvoa sille maalle, jonka aluksesta oli kyse.

Etsinnöissä oli myös kyse varsin pitkäkestoisesta operatiivisesta toiminnasta Suomen merialueella kaikkien näkyvillä. Mukana etsinnöissä oli varusmiehiä, joten tieto esimerkiksi käsisyvyyspommien käytöstä olisi mitä todennäköisimmin päätynyt myös ulkopuolisille.

8. Mitä poliittisia seurauksia havainnosta on?
Käsisyvyyspommin käyttö osoittaa, että Merivoimat piti havaintojaan mahdollisesta sukellusveneestä luotettavina, sanoo puolustusministeri Carl Haglund (r). Suomi ei ole ottanut asiasta yhteyttä muihin valtioihin.

"Nyt Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos tekevät heille kuuluvia tehtäviä. Kun tiedämme enemmän, arvioimme, antaako tämä aihetta joihinkin toimiin."

Vielä ei voi arvioida, mitä tapaus kertoo Itämeren turvallisuustilanteesta, sanoo kansanedustaja Jussi Niinistö (ps), joka johti edellisen eduskunnan aikana puolustusvaliokuntaa.

"Tietenkin nyt kiinnostaa, mistä maasta oli kyse."

Niinistö ei pidä siitä, että sormi osoittaisi heti Venäjää. "Se on kovin yksioikoista päättelyä. Venäjällä on tietojeni mukaan tällä hetkellä operatiivisessa käytössä kaksi toimintakykyistä sukellusvenettä Itämerellä. Ruotsillakin on enemmän."

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittäminen on tämänkin tapauksen valossa tärkeää, Niinistö sanoo.

"Olisi hyvä päästä harjoittelemaan Ruotsin kanssa sukellusveneen torjuntaa ja päästä vaihtamaan tiedustelutietoa pinnan alla tapahtuvasta toiminnasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat