Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhrille ehdotetaan oikeutta saada tieto rikollisen vapautumisesta

Kotimaa
 

Törkeän väkivalta- tai seksuaalirikoksen uhri saa jatkossa tiedon, kun tekijä vapautuu vankilasta. Oikeus tietoon voisi olla jo ennen tuomiota, jos tekijäksi epäilty vapautuu tutkintavankeudesta. Myös pakomatkasta olisi ilmoitettava uhrille.

Näin ehdottaa oikeusministeriön työryhmä.

Lainmuutosehdotus perustuu EU:n uhridirektiiviin. Direktiivin mukaan uhrilla on oikeus saada nykyistä enemmän tietoa asiansa käsittelystä tuomioistuimessa sekä mahdollisuuksistaan saada tukea ja suojelua.

Nykyisin viranomaiset voivat ilmoittaa uhrille vangin vapautumisesta tai karkumatkasta, jos tämän käyttäytyminen tai uhkaukset viittaavat siihen, että uhri voi olla vaarassa. Myös tutkintavangin vapautumisesta voidaan ilmoittaa.

Direktiivi parantaa uhrin tiedonsaantioikeutta entisestään. Lakiin ehdotetaankin säännöstä, jonka mukaan henkeen, terveyteen, vapauteen tai rauhaan kohdistuneen rikoksen tai seksuaalirikoksen asianomistajalla olisi halutessaan oikeus saada ilmoitus vangin tai tutkintavangin vapautumisesta.

Ilmoittaminen pitäisi olla rikoksen vakavuus huomioon ottaen perusteltua. Ilmoittamisesta ei liioin saisi aiheutua vaaraa vangin tai tutkintavangin hengelle tai terveydelle.

Ilmoitusvelvollisuus riippuisi siis rikoksen vakavuudesta. Esimerkiksi tutkintavangin vapautumisesta ilmoittaminen ei olisi perusteltua, jos rikoksesta ei seuraa yleisen rangaistuskäytännön mukaan vankeutta.

Työryhmä esittää myös, että uhrille tehtäisiin jo esitutkinnan aikana arviointi, jotta tunnistetaan haavoittuvassa asemassa olevat uhrit.

Työryhmä arvioi, että muutokset lisäisivät sukupuolten välistä tasa-arvoa. Ne vaikuttaisivat myönteisesti erityisesti naisiin kohdistuvan väkivallan – siis lähisuhdeväkivallan ja seksuaalirikosten – uhrien asemaan. Lain on tarkoitus tulla voimaan marraskuun puolivälissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat