Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikosasian käsittely vie neljä kuukautta

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Rikosasian käsittely käräjäoikeudessa kesti viime vuonna keskimäärin neljä kuukautta. Oikeuskäsittelyä kuitenkin edeltää esitutkinta ja syyteharkinta.

Helsingin käräjäoikeudessa käsittelyaika on maan pisin, yli kahdeksan kuukautta.

Vähäiset rikosasiat voidaan käsitellä kirjallisessa menettelyssä, jos syytetty siihen suostuu. Koko maassa noin kolmannes rikosjutuista käsiteltiin viime vuonna kirjallisesti.

Helsingissä kirjalliseen menettelyyn meni vain 12 prosenttia jutuista. Kärkipaikalla oli Kainuu, jossa lähes puolet rikosjutuista ratkaistiin ilman istuntoa.

Helsingin pientä lukua selittää se, että kirjalliseen menettelyyn sopivat erityisesti liikennejutut. Helsingin rikosjutuista kuitenkin vajaa neljännes on liikennejuttuja, kun muualla maassa niitä on yli kolmannes jutuista.

Riita-asioita tuli viime vuonna vireille käräjäoikeuksissa noin viidenneksen edellisvuotta vähemmän. Vähennys koski erityisesti suppeita riita-asioita, siis esimerkiksi yksinkertaisia velkomisia.

Sen sijaan laajojen riitajuttujen määrä lisääntyi parilla sadalla. Yleisimmin riidat koskivat perhe-oikeudellisia asioita, työsuhdetta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Istunnossa käsitellyn laajan riitajutun käsittely vei keskimäärin vähän päälle vuoden.

Merkittävä osa niistä ratkaistiin pääkaupunkiseudun käräjäoikeuksissa, ja niissä käsittelyaika ylittää maan keskiarvon. Pisin käsittelyaika on Helsingissä, jossa istuntoon menevä laaja riitajuttu ratkaistaan 1 vuodessa 8 kuukaudessa.

Koko maassa tuli viime vuonna vireille keskimäärin 166 laajaa riita-asiaa 100 000:ta henkeä kohti. Vantaalla ja Espoossa suhdeluku on noin 220 ja Helsingissä peräti 395.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat