Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laamanni karsisi tuomarien töitä

Helsingin käräjäoikeuden Eero Takkunen nopeuttaisi selvien rikosasioiden käsittelyä

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Suomalaiset tuomarit ansaitsevat hyvän arvosanan, sanoo Helsingin käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen. Hän on siirtymässä eläkkeelle yli 40 vuotta kestäneen tuomarinuransa jälkeen.
Suomalaiset tuomarit ansaitsevat hyvän arvosanan, sanoo Helsingin käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen. Hän on siirtymässä eläkkeelle yli 40 vuotta kestäneen tuomarinuransa jälkeen. Kuva: Sami Kero / HS

"Kahdeksan ja puoli. Ei kiitettävä, mutta korkea."

Tämä on arvosana, jonka Helsingin käräjäoikeuden eläkkeelle jäävä laamanni Eero Takkunen antaa suomalaisille tuomareille.

Kuka

Laamanni Eero Takkunen

 Eero Takkunen syntyi Helsingissä vuonna 1947 ja valmistui juristiksi 1971.

 Tuomarinuransa hän aloitti Helsingin raastuvanoikeudessa 1974.

 Vuodesta 1977 hän työskenteli parikymmentä vuotta korkeimmassa oikeudessa esittelijänä.

 Vuonna 1998 hän siirtyi tuomariksi Helsingin hovioikeuteen.

 Vuonna 2002 hänet nimitettiin Kemi-Tornion käräjäoikeuden laamanniksi, ja vuonna 2008 hän siirtyi Helsingin käräjäoikeuden laamanniksi.

"Suomalaiset tuomarit ansaitsevat hyvän arvosanan. Sekä meidän talossamme että muualla on loistavia tuomareita, aivan uskomattoman tunnollisia ja fiksuja."

Tuomareita on kuitenkin monenlaisia. Osa näkee työnsä rutiinina, eikä välttämättä seuraa aikaansa kovin tarkkaan, Takkunen toteaa.

Takkusen luulisi tietävän, mistä hän puhuu. Hänen uransa tuomioistuimissa on kestänyt yli 40 vuotta. Kokemusta hänellä on kaikista oikeusasteista eli käräjäoikeuksista, hovioikeuksista ja korkeimmasta oikeudesta. Viimeiset seitsemän työvuottaan hän on johtanut Suomen suurinta käräjäoikeutta.

Muun valtionhallinnon tavoin myös oikeuslaitos on joutunut taistelemaan resursseista. Takkunen on huolissaan tilanteesta.

"Oikeusturvan rapauttamiseen ei ole varaa. Jos oikeuslaitos ei toimi, vahingot voivat olla valtavat."

"Kun yhteiskunnassa alkaa mennä huonosti, yksittäisen kansalaisen kannalta on tärkeää, että oikeuslaitos pitää hänen puoltaan. Jos asiat kärjistyvät, ihmiset menevät kaduille. Sitten peli on menetetty."

Takkunen toivoo, että "oikeusturvaporukka" eli tuomarit, syyttäjät ja poliisit pitäisivät yhdessä ääntä oikeusturvasta. Oikeusturvaporukan yhteistyö voi saada aikaan myös säästöjä.

Esimerkiksi yksinkertaiset ja selvät asiat pitäisi Takkusen mukaan saada hoidettua heti, etteivät ne jää tukkimaan koko järjestelmää. Rattijuopolle voitaisiin saman tien antaa käteen haaste saapua käräjille parin viikon päästä pidettävään istuntoon. Muualla maailmassa tästä on kokemuksia.

"Yleensä se toimii, koska ihmiset haluavat saada asian ratkaistua."

Myös Helsingissä on kokeiltu pikaoikeudenkäyntejä, jossa tuomari ja syyttäjä istuvat Pasilan poliisitalolla ratkomassa selvät jutut saman tien.

Suurista toiveista huolimatta toiminta ei ole lähtenyt kunnolla lentoon. Pikaoikeudenkäynneissä on käsitelty vasta muutamia kymmeniä juttuja.

"Se nyt ei ole oikein toiminut, enkä oikein tiedä, mistä se on kiinni", Takkunen harmittelee.

Helsingin käräjäoikeuden ruuhkat johtuvat Takkusen mukaan pitkälti siitä, että juttukanta on erilainen kuin muissa käräjäoikeuksissa. Jutut ovat vaikeita ja laajoja. Ongelmana on myös asiakkaiden tavoittaminen.

"Kun Lauttasaaren sillalla joku ajaa ratsiaan huumeissa, hänet todennäköisesti saadaan seuraavan kerran kiinni viiden vuoden kuluttua. Sellaista porukkaa vain on paljon, jotka pystyvät välttelemään oikeudenkäyntiä."

Helsingissä pyörii jatkuvasti myös erittäin isoja oikeudenkäyntejä. Esimerkiksi tällä hetkellä kolme tuomaria on vuoden ajan sidottu oikeudenkäyntiin, jossa selvitellään Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon liittyviä sotkuja. Muita isoja työllistäjiä ovat olleet esimerkiksi asfaltti- ja metsäkartellijutut, Directan juttu ja suuri kuittikauppavyyhti.

Isot jutut vaikuttavat myös työntekijöiden jaksamiseen.

"Kokoonpanolla täytyy olla kestävyyttä. Isot jutut ovat inhimillisesti vaativia suorituksia, joten ihmiset voivat väsyä."

Takkunen pitääkin riskinä sitä, että juttumäärä alkaa vaikuttaa laatuun.

"Tuomitsemistoiminnassa pitäisi olla aikaa keskittyä ja miettiä. Jatkuva paine on tuomarin kannalta hankala. Oikeusturvan osalta virheitä on vaikea korjata."

Omalta uraltaan Takkunen ei muista yhtään päätöstä, jota hän katuisi.

"Katumuksen tunteita ei ole hirveän paljon. Tai en ainakaan myönnä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat