Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syken laboratoriot vähentävät väkeä

Suurimmat asiakkaat siirtävät tilauksensa yksityisille. Syynä ovat valtion säästöt.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Syken Oulun laboratoriossa näytteitä analysoivat laborantti Henna Roppola (oik.) ja laboranttiopiskelija Laura Kemppainen.
Syken Oulun laboratoriossa näytteitä analysoivat laborantti Henna Roppola (oik.) ja laboranttiopiskelija Laura Kemppainen. Kuva: Vesa Ranta

Suomen ympäristökeskuksen laboratorioissa alkavat yt-neuvottelut. Ne koskevat 17 henkilötyövuotta. Syynä on tilausten raju väheneminen.

"Viisi ely-keskusta, joille olemme tehneet muun muassa luonnonvesianalyysejä, ovat sanoneet irti laboratoriopalvelusopimuksensa. Analyysit kilpailutetaan jatkossa yksityisillä laboratorioilla. Lisäksi meille on ilmoitettu, että emme saa osallistua kilpailutukseen", sanoo Syken laboratoriokeskuksen johtaja Marja Luotola.
Syken laboratoriot ovat Helsingissä, Oulussa, Joensuussa ja Jyväskylässä.

Tausta

Laboratorioiden juuret 1960-luvulla

Ympäristöhallinnon laboratorioiden juuret ovat 1960-luvulla, jolloin jokaisessa vesipiirissä oli laboratorio.

Verkkoa on sen jälkeen moneen otteeseen karsittu ja laboratorioiden töitä yksityistetty. Nykyinen neljän laboratorion verkko syntyi 2010. Siinä ovat mukana Helsingin, Jyväskylän, Oulun ja Joensuun laboratoriot.

Ely-keskukset olisivat voineet jatkaa toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia vuoden 2018 loppuun ja sen jälkeenkin. Luotolalle ja muulle henkilökunnalle maton vetäminen jalkojen alta tuli yllätyksenä. Lisäksi elyt irtisanovat omilla palkkalistoillaan olevat ympäristönäytteiden ottajat. Nämäkin työt ulkoistetaan.

Pelkästään Syken Oulun laboratoriossa tehdään vuosittain noin 35 000 määritystä ympäristönäytteistä. Lisäksi esikäsitellään biologisia näytteitä ja osallistutaan eri koejärjestelyihin.

"Ely-keskusten osuus on ollut noin 80 prosenttia meidän maksullisista analyyseistä", kertoo Syken laboratorioiden kehittämispäällikkö Tero Väisänen.

Ympäristöministeriön mukaan kaiken takana on ympäristöhallinnon tehostaminen.

"Työ- ja elinkeinoministeriö on pannut ely-keskukset säästämään. Siellä mietitään, miten ydintoiminnot voidaan säilyttää. Suurin osa ely-keskuksista teettää jo vesistötarkkailunsa yksityisillä konsulttitoimistoilla ja laboratoriolla", sanoo ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

"Toivottavasti Sykessä keksitään luova ratkaisu, jolla laboratorioita pystytään kehittämään."

Menetelmien ja laadun kehittäminen on Luotolan mukaan vaikeaa, jos laboratoriot eivät saa riittävästi analyysejä. Se on kuin vesivoimala ilman vettä.

Syken laboratoriot ovat 2000-luvun alusta saakka olleet Suomen ainoa ympäristöalan vertailumittauksia järjestävä akreditoitu toimija.

Vertailuissa Syke valmistaa näytteen – joka voi olla esimerkiksi vettä, maata, turvetta, pohjaeläimiä tai kasviplanktonia – ja lähettää sen yhtä aikaa eri laboratorioille.

Ne analysoivat näytteen ja palauttavat tulokset arvioitaviksi Syken laboratorioon.

Asiakas eli laboratorio saa tiedon tuloksista, samoin valvova viranomainen eli ely-keskus. Näin varmistetaan, että ympäristönäytteitä analysoivat laboratoriot tekevät laadukasta työtä.

Ministeriö voisi halutessaan teettää osan analyyseistä edelleen Sykessä, sillä elyjen tähän tarkoitukseen käyttämät rahat tulevat ministeriöstä. "Meillä hintataso on kohtuullinen ja laitteistot ovat moderneja ja toimivia", Luotola sanoo.

Syken laboratorioilla on pätevyyden takaajan lisäksi myös palokunnan rooli. "Talvivaaran kipsisakka-altaan vuodon aikaan saimme ensimmäisenä laboratoriona metallinäytteet valmiiksi. Oikea-aikainen ja nopea toiminta auttoi paljon onnettomuuden viestinnässä", Luotola sanoo.

Korjaus kello 18.44: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että yt-neuvottelut koskisivat 40 henkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat