Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtava vene matalilla vesillä

Suomenlahdella havaittu kohde saattoi olla Kilo-luokan sukellusvene. Varmuutta ei ole.

Kotimaa
 
Kuva: Heikki Kotilainen HS, kuvankäsittely: Uolevi Holmberg HS ja Petri Salmén HS
Venäläinen Kilo-luokan sukellusvene on yli 70 metriä pitkä ja mastoineen noin 15 metriä korkea. Helsingin Mannerheimintiellä se näyttäisi tältä. Kuva on manipuloitu.
Venäläinen Kilo-luokan sukellusvene on yli 70 metriä pitkä ja mastoineen noin 15 metriä korkea. Helsingin Mannerheimintiellä se näyttäisi tältä. Kuva on manipuloitu. Kuva: Kuva: Heikki Kotilainen HS, kuvankäsittely: Uolevi Holmberg HS ja Petri Salmén HS

Jos Merivoimien alkuviikosta havaitsema vedenalainen kohde oli venäläinen Kilo-luokan sukellusvene, se oli hyvin matalissa vesissä.

Venäjällä on Itämerellä ilmeisesti kerrallaan vain kaksi sukellusvenettä, jotka molemmat kuuluvat tähän luokkaan. Jos kohde oli venäläinen, se todennäköisesti oli juuri tällainen, 73-metrinen vene.

Artikkeliin liittyvät

Sukellusvene olisi valtava varsinkin Helsingin edustan matalissa vesissä. Se on myös Itämeren isoin sukellusvenemalli. Muiden sukellusvenevaltioiden veneet ovat hieman pienempiä.

Merivoimat ei tiedotustilaisuudessaan tiistaina paljastanut, miten syvällä etsitty kohde oli.

Syvyyskartasta kuitenkin ilmenee, että Merivoimien ilmoittamalla operaatioalueella on suhteellisen matalaa: lukemat vaihtelevat noin 40 metristä noin 80 metriin. Näitä lukuja voi verrata esimerkiksi Kilo-luokan veneen korkeuteen, joka lienee noin 15 metriä tai enemmän, riippuen tornin varustuksesta.

Sukellusveneen on vaikea operoida matalammassa kuin 50 metrissä, sanoo komentaja Jon von Weissenberg, joka on Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen merisotaopin pääopettaja.

"Alle 50 metrin sen toiminta rajoittuu huomattavasti, se joutuu miettimään hyvinkin tarkasti mitä se tekee. Se ei esimerkiksi pääsisi syvyyspommeja pakoon mihinkään", hän sanoo.

"Sellainen pystyisi liikkumaan erittäin rajoitetusti Suomen aluemerellä. Ruotsalaiset ovat sanoneet yksikantaan, että nämä meidän vedet ovat liian matalia rannikkosukellusveneen operaatioille."

Sukellusveneet hyödyntävät merenpohjan syvänteitä, mutta Suomenlahdella nekin ovat kapeita.

"Merenpohja on täynnä karikkoja, mäkiä ja muita esteitä, jotka rajoittavat toimintaa."

Weissenberg ei sulje pois, etteikö kohde olisi voinut olla Kilo-luokan vene, mutta sellaisen seikkailu Suomen aluevesillä olisi "uskallettua ja erikoista".

Jos se ei ollut Kilo, mikä se sitten oli?

"Vaihtoehtoja ei ole kovin paljon. Se voi olla mikä tahansa muu Itämeren alueen sukellusvene. Minun on vaikea uskoa, että se olisi ollut mikään miehittämätön tai pienoissukellusvene."

Ruotsin syksyisen sukellusvenejahdin aikana esitettiin arvailuja uudesta Venäjän pienoissukellusveneestä, Triton-NN:stä.

"Ei sekään ole poissuljettua, mutta mahdollisuus on aika pieni."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat