Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevät etenee etuajassa koleudesta huolimatta

Koivut puhkeavat hiirenkorville Etelä-Suomessa ehkä jo ensi viikolla

Kotimaa
 
Tällainen on vappuaaton sää
Tällainen on vappuaaton sää

Vaikka viime viikot ovat tuntuneet tuulisilta ja koleilta, Ilmatieteen laitoksen mukaan kevät on aikaisessa. Maalis- ja huhtikuun keskilämpötilat ovat olleet tavallista korkeampia.

Varsinkin maaliskuu oli poikkeuksellisen lauha, mutta myös huhtikuu on ollut keskimääräistä lämpimämpi koko maassa.

Maalis- ja huhtikuun keskilämpötila on ollut esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä 3,8 astetta, selvästi keskiarvon yläpuolella.

"Yli kaksi astetta enemmän kuin tavallisesti", kertoo meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

Huhtikuun lopun lämpötiloja Hutila pitää kuitenkin tavanomaisina, jopa koleina. Silti huhtikuussa on ollut keskimääräistä lämpimämpää. Helsingin Kaisaniemessä on ollut noin asteen verran tavallista lauhempaa.

"Tavallista lämpimämpi kevät selittyy pitkälti maaliskuun poikkeuksellisina lämpötiloina. Huhtikuussa oltiin lähempänä ajankohdan keskiarvoja."

Myös terminen kevät alkoi koko maassa tavallista aikaisemmin. Terminen kevät tarkoittaa jaksoa, jolloin vuorokauden keskilämpötila on nollan ja kymmenen plusasteen välillä.

"Etelä-Suomessa terminen kevät alkoi jo 18. helmikuuta. Se on yli kuukautta tavanomaista aikaisemmin", sanoo Hutila.

Myös Lapissa terminen kevät alkoi tänä vuonna tavanomaista aikaisemmin. Utsjoella termiseen kevääseen siirryttiin maaliskuun lopussa, mikä on lähes kuukausi tavallista aikaisemmin.

Terminen kesä ei ole saapunut vielä Suomeen. Silloin vuorokauden keskilämpötila ylittää kymmenen lämpöastetta.

"Etelä-Suomessa terminen kesä alkaa keskimäärin toukokuun puolivälissä, Lapissa vasta kesäkuussa", kertoo Hutila.

Suomen ympäristökeskuksesta kerrotaan, että jäät ovat lähteneet sisävesistä maan etelä- ja keskiosissa tavanomaista aikaisemmin. Jääpeite on myös ollut näissä tavallista ohuempi.

"Vappuun mennessä Etelä- ja Keski-Suomessa viimeisetkin rippeet jäistä alkavat olla sulaneita", kertoo hydrologi Johanna Korhonen Sykestä.

Paikoitellen jäät ovat lähteneet niin aikaisin, että ajankohdissa on sivuttu ennätyslukemia. Koivut odottavat vihertymistä vielä kaikkialla Suomessa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) noin kahdessakymmenessä, eri puolella Suomea sijaitsevassa havaintokohteessa ei ole nähty vielä tänä keväänä hiirenkorvia.

"Koivut eivät välttämättä viherrä vielä vappuna. Lehdet alkavat puhjeta hiirenkorville EteläSuomessa vapun jälkeisellä viikolla tai lämpötilasta riippuen äitienpäivän tienoilla. Kilpisjärvellä ja Kevolla se tapahtuu vasta juhannusviikolla", kertoo professori Eero Kubin Luken Oulun toimipaikasta.

Viimeksi koivut olivat aikaisessa neljä vuotta sitten, jolloin hiirenkorvat ilmaantuivat eteläisimmässä Suomessa jo huhtikuun viimeisinä päivinä. Varhaisia vuosia ovat olleet myös 2004 ja 2006, jolloin koivu oli lehdessä myös Pohjois-Suomessa viikko vapun jälkeen.

Kubinin mukaan koivu näyttää noudattavan tänä vuonna keskimääräistä aikataulua.

"Etelä-Suomeen ennustetaan tosin kylmää säätä, mikä hidastaa lehtien puhkeamista. Jos tulee lämmintä ja erityisesti lämpimiä öitä, lehdet saadaan muutamassa päivässä vapun jälkeen."

Koko maahan levinnyt hieskoivu saa hiirenkorvat pari–kolme päivää rauduskoivua aiemmin.

Koivun lehtien puhkeamisessa ei ole tapahtunut isoja muutoksia Etelä-Suomessa vuosina 1997–2014. Sen sijaan pohjoisimmassa Suomessa lehtien puhkeaminen on aikaistunut samalla aikavälillä noin viisi päivää.

Pentti Vänskä
Lunta satoi liikenteenjakajassa seisovan "vapputytön" niskaan keskiviikkona Tervossa Pohjois-Savossa.
Lunta satoi liikenteenjakajassa seisovan "vapputytön" niskaan keskiviikkona Tervossa Pohjois-Savossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat