Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä hakeutui samalle linjalle Niinistön kanssa

Presidentti Sauli Niinistö kuvasi valtiopäivien avajaisissa ulkopolitiikan suurta kaarta. Juha Sipilä tuki konsensusta eikä tehnyt omia irtiottoja.

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
"Suomi on osa länttä ja Euroopan unionin jäsen", sanoi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puheessaan valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa Helsingissä keskiviikkona.
"Suomi on osa länttä ja Euroopan unionin jäsen", sanoi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puheessaan valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Merivoimat toimi erittäin päättäväisesti ja oikein hätyyttäessään mahdollisen sukellusveneen Suomen aluevesiltä, kiitteli tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskiviikkona valtiopäivien avajaisten jälkeen.

"Meillä on Merivoimilla ja ylipäätään aluksen kapteenilla aikamoiset valtuudet, ja hän niitä käytti minusta oikein", Niinistö sanoi.

Kaikki sota-alusten tekemät aluevesiloukkaukset ovat Niinistön mukaan aina vakavia tapauksia. Tapaus ei kuitenkaan ollut presidentin mukaan varsinainen yllätys, sillä epävakaus Itämeren piirissä on lisääntynyt.

Markku Ulander Lehtikuva
Kansanedustaja Simon Elo (ps) ja vaimo Mia Elo juhlivat illalla Kansallisoopperassa.
Kansanedustaja Simon Elo (ps) ja vaimo Mia Elo juhlivat illalla Kansallisoopperassa.

"Itämerellä tämäntyyppinen liikenne lisääntyy. Mitä veden alla on ollut, se jää selvitysten varaan."

Varsinaisessa valtiopäivien avajaispuheessaan Niinistö ei sukellusvenejahtia käsitellyt. Puhe oli tiivis, myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskeva osio.

Niinistö muistutti kansainvälisen yhteistyön tärkeydestä ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamisesta.

"On tähyttävä myös laajempiin näköaloihin ja rakennettava maailmaa, jossa kansainväliseen oikeuteen perustuvat pelisäännöt ja tasavertainen yhteistyö olisivat mahdollisimman vahvoja. Tätä työtä on tehtävä silloinkin – ja erityisesti silloin – kun sen näkymät eivät erityisen hyviltä näytä", Niinistö sanoi.

Niinistö päätti nyt käsitellä pitkiä linjoja Suomen ulkopolitiikassa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. "Hän katsoi nykyisen tilanteen yli."

Samaa mieltä on kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta.

"Keskeinen teema oli ulko- ja turvallisuuspolitiikan jatkuvuus", Forsberg sanoo.

Suurvaltapoliittisten asetelmien, Venäjän toimien tai Ukrainan kriisin sijaan Niinistö kuvaili sitä, miten Suomi on kautta historiansa elänyt välillä vaikeita aikoja. "Kaikesta selvitään, kuului viesti", Tiilikainen sanoo.

"Niinistö valoi uskoa parempaan. Tämän hän teki myös käsitellessään talouspolitiikkaa."

Puhe oli selkeästi osoitettu kansanedustajille ja tulevalle hallitukselle, Tiilikainen sanoo. Niinistö muistutti, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamiseen sisältyy suuri vastuu.

"Valtiojohdon toimissa keskeisellä sijalla on omista tavoitteista ja tilannekuvasta lähtevä tarkoituksenmukaisuus, ei emootio tai hetkittäinen näkymä", hän sanoi.

Valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa kuultiin myös ensimmäisiä keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän ulkopoliittisia linjauksia.

Outi Pyhäranta HS
Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio osallistui jumalanpalvelukseen Helsingin Tuomiokirkossa.
Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio osallistui jumalanpalvelukseen Helsingin Tuomiokirkossa.

"Suomi on osa länttä ja Euroopan unionin jäsen. Suomen turvallisuus edellyttää viisasta ulkopolitiikkaa, hyviä naapuruussuhteita, pitävää puolustusta sekä vahvaa, ehyttä ja toimivaa yhteiskuntaa. Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, mutta kansakuntana meidän on valmistauduttava myös pahimman varalle", Sipilä sanoi.

Sipilä rakensi konsensusta ja halusi osoittaa olevansa presidentin linjalla, Tiilikainen sanoo. "Puheen punaisena lankana kulki kansakunnan eheyttäminen ja yhteishenki."

Sipilän puhe ei millään tavalla ollut ulkopoliittinen ohjelmajulistus, vaan tarkoituksena oli pitää keskitie mahdollisimman leveänä, Forsberg sanoo.

"Sipilä toistaa suomalaisia ulkopolitiikan puhetapoja ja pyrkii pitämään mahdollisimman laajan piirin tyytyväisenä. Se saatiin toki selville, että Sipilä ei loitonna Suomea EU:sta."

Sipilä nosti esiin kaksi asiaa, joihin Tiilikainen erityisesti kiinnitti huomiota. Viesti oli suunnattu tuleville hallituskumppaneille ja erityisesti perussuomalaisille, Tiilikainen arvioi.

Ensinnäkin Sipilä muistutti kriisiavun ja kehitysavun tärkeydestä. Toisekseen hän puhui maahanmuuttajista.

"Jokaisella ihmisellä on yhtäläinen ihmisarvo ja oma tärkeä paikkansa yhteiskunnassamme. Tämä koskee niin syntyperäisiä suomalaisia kuin tänne muualta muuttaneita", Sipilä sanoi.

Valtiopäivillä puhunut Niinistö maalasi synkän kuvan Suomen tilanteesta
Valtiopäivillä puhunut Niinistö maalasi synkän kuvan Suomen tilanteesta
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan muuttuviin olosuhteisiin on voitava reagoida koskemalla hallitusohjelmaan jopa kesken vaalikauden. Niinistö puhui asiasta keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat