Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelija tuomittiin sakkoihin juristina esiintymisestä

Kotimaa
 

Valmiina juristina esiintynyt mies on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin väärän todistuksen antamisesta viranomaisille. Hän joutuu siten maksamaan 50 päiväsakkoa eli yhteensä 300 euroa.

Mies nosti asiakkaidensa puolesta nipun autoverokanteita vuonna 2012 Helsingin käräjäoikeudessa. Hän allekirjoitti haastehakemukset väärällä tittelillä. Hän ilmoitti olevansa oikeustieteen maisteri, vaikka hän oli silloin vasta oikeustieteen opiskelija. Hän on sittemmin valmistunut juristiksi.

Mieheltä puuttui siten kelpoisuus toimia asiamiehenä tai avustajana, sillä silloisen lain mukaan vain valmis juristi kelpasi esiintymään oikeudessa. Kelpoisuusehtoja on tämän jälkeen vielä tiukennettu.

Käräjäoikeus ei hyväksynyt miehen selitystä siitä, että hän oletti olevansa valmis juristi sitten, kun asioita käsitellään oikeudessa.

Oikeuden mukaan miehen olisi pitänyt täyttää kelpoisuusehdot jo silloin, kun hän allekirjoitti haastehakemukset.

Tämän vuoksi oikeus katsoi, että mies oli antanut väärän todistuksen viranomaiselle. Tekoja oli kaikkiaan 51 eli saman verran kuin miehen allekirjoittamia haastehakemuksia.

Käräjäoikeus hylkäsi kaksi syytekohtaa vanhentuneina. Mies oli aiemmin esiintynyt juristina myös Kemi-Tornion ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksiin jättämissään haastehakemuksissa.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle ensisijaisesti rangaistusta väärennyksestä ja vasta toissijaisesti väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle. Oikeus siis katsoi, ettei väärän tittelin ilmoittaminen ollut väärennys.

Rangaistusta arvioidessaan oikeus otti huomioon sen, ettei miehen menettelystä edes väitetty aiheutuneen konkreettista vahinkoa tai vaaraa.

"Hänen menettelynsä on kuitenkin ollut tietoista ja tahallista, vaikka aivan ilmeisesti motiivina on ollut lähinnä uskalias ennakointi", oikeus totesi.

Oikeuden mielestä miehelle tulleet muut seuraamukset eivät vähennä rangaistusta. Kun tapaus paljastui, käräjäoikeudet olivat jo määränneet miehelle esiintymiskiellon.

Nyt annettu tuomio tarkoittaa lisäksi sitä, ettei miestä voida hyväksyä lupalakimieheksi kolmeen vuoteen. Käytännössä hän ei siis voi muutamaan vuoteen esiintyä oikeudessa avustajana tai asiamiehenä.

Miehen menettelyn paljasti Nelosen uutiset keväällä 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat