Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköinen resepti on lisännyt eläinlääkkeiden päihdekäyttöä

Kotimaa
 

Ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden sähköinen resepti on lisännyt eläinlääkkeiden päihdekäyttöä. Sähköinen resepti vaikeuttaa lääkemääräysten väärentämistä.

Väärennöksiä on kuitenkin tehty eläinlääkäreiden kirjoittamiin resepteihin, sillä eläimet saavat lääkemääräyksensä edelleen paperisina. Eläinlääkkeitä on yritetty saada apteekeista myös puhelinreseptillä niin, että väärinkäyttäjä on esiintynyt eläinlääkärinä.

"Tällaista on tapahtunut, ja trendi on huolestuttava", sanoo puheenjohtaja Kirsi Kvarnström Farmasialiitosta.

Eläimille määrätään päihdekäyttöön soveltuvia lääkkeitä, kuten bentsodiatsepiineja ja opioideja. Väärinkäyttöön soveltuvia lääkkeitä annetaan eläimille esimerkiksi niiden rauhoittamiseen, kivun hoitoon ja epilepsiaan.

Eläinlääkärit määräävät eläimille yleensä eläinlääkkeiksi hyväksyttyjä lääkkeitä. Eläinlääkäreillä on kuitenkin oikeus määrätä eläimelle myös ihmiskäyttöön tarkoitettuja lääkkeitä, jos niitä ei ole saatavina eläinlääkkeinä.

Eläimelle tarkoitetut lääkkeet saa toisinaan mukaan eläinlääkärin vastaanotolta. Apteekeista eläimille haetaan reseptillä lääkkeitä sekä akuuttivaivojen että kroonisten sairauksien hoitoon.

"Jos koiralla on esimerkiksi jatkuvaa lääkitystä vaativa epilepsia, voi eläinlääkäri kirjoittaa reseptiin suuremman lääkemäärän, jotta eläimenomistajan ei tarvitse aina mennä eläinlääkäriin, kun eläin tarvitsee lisää lääkkeitä", Kvarnström kertoo.

Eläinlääkäreiden toimintaa valvoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Se tarkistaa vuosittain eläinlääkäreiden tekemät lääketukkuostot päihdekäyttöön soveltuvien lääkkeiden osalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat