Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veromuutos herätti kaupankäynnin: 12 aurinkopaneelin paketilla voi kerätä yli puolet omakotitalon taloussähköstä

Kotimaa
 
Pekka Fali
Siikajoen Ruukissa Marika Mäkisen perheen talossa on Suomen Ekotalojen toimittama 18 aurinkopaneelin järjestelmä.
Siikajoen Ruukissa Marika Mäkisen perheen talossa on Suomen Ekotalojen toimittama 18 aurinkopaneelin järjestelmä. Kuva: Pekka Fali

Siikajoki. "Aurinkosähköpaneeleja on jo aika paljon", Marika Mäkinen sanoo omakotitalon pihalla Siikajoen Ruukin kylällä.

Päärakennuksen katolla paneeleja on yhdeksän, ja saman verran on myös piharakennuksen katolla.

"Piharakennuksen katto on niin näkyvällä paikalla, etten olisi halunnut niitä sinne. Siitä käytiin pitkä keskustelu", hän kertoo.

"Aurinkosähkö korvaa jo melkoisen osa meidän käyttämästämme taloussähköstä. Innostuin aurinkosähköstä, kun asuimme aiemmin vaimoni synnyinmaassa Virossa", kertoo Timo Mäkinen.

Perheellä on kesäasunto Virossa, jonne ensimmäiset paneelit ostettiin jo kahdeksan vuotta sitten. "Kesäasunnon katolla on myös aurinkokeräimiä, joilla tuotetaan lämmintä vettä uima-altaaseen", Timo Mäkinen kertoo.

Pekka Fali
Kauppias Holger Heinrich esittelee 250 watin espanjalaisvalmisteista aurinkopaneelia Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla.
Kauppias Holger Heinrich esittelee 250 watin espanjalaisvalmisteista aurinkopaneelia Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla.

Aurinkoenergia kiinnostaa suomalaisia, koska paneelien hinnat ovat laskeneet, kertoo niitä kauppaava saksalainen Holger Heinrich. Hän asuu nykyisin Tyrnävällä.

Kiinnostusta on lisännyt vappuna voimaan astunut verohelpotus. Pientuotannosta ei tarvitse maksaa veroa.

"Voit myydä ylijäämäsähköä verotta naapurille. Edellytyksenä on, että et siirrä sitä yleisessä verkossa, vaan sinulla on esimerkiksi mökkinaapurin kanssa oma sisäinen verkko", kertoo energiainsinööri Antti Saastamoinen Tullista.

Uudistuksella edistetään hajautettua energiantuotantoa.

"Jos tuotettu sähkö siirretään sähköverkon kautta kulutukseen, niin verottomuus ei 'siirry' sähkön mukana, vaan sähkön kulutukseen siirtävä verkonhaltija eli sähköyhtiö kantaa siitä sähköveron kuten nykyään", Saastamoinen tähdentää.

"Paneelit kestävät katolla lumen painon. Ne on helppo asentaa. Invertterin avulla voit tuottaa kolmivaiheista sähkövirtaa, kun hankit vähintään 12 paneelia", Heinrich sanoo.

Niillä saa Oulun ja Helsingin seuduilla kerättyä sähköä yhteensä noin 2 700 kilowattitunnin verran noin puolen vuoden aikana.

Paneelit alkavat tuottaa sähköä talven taituttua maaliskuussa.

"Puiden tai lipputangon varjostamassa paikassa sähköä saadaan vähemmän. Kaikkein halvimpia kiinalaisia paneeleita ei kannata hankkia, sillä niiden keruuominaisuuksissa on eroja", Heinrich neuvoo.

"Suosittelen, että omakotiasukas kuluttaa mahdollisimman suuren osan tuottamastaan sähköstä itse", sanoo paneelikauppias Matti Kantonen Finnwind Oy:stä.

1980-luvulla rakennetussa omakotitalossa sähköä kuluu noin 20 000 kilowattituntia, josta kotitaloussähkön osuus on noin 4 000 kilowattituntia.

"Järeämmällä noin 10 000 euroa maksavalla paneelipaketilla aurinkosähköä voi kertyä noin 4 500 kilowattituntia. Ensiostajat hankkivat 12 paneelin paketteja. Paneeleja on helppo lisätä myöhemmin kuin legopalikoita", Kantonen kertoo.

Viime päivien lukuisat puhelinsoitot lupaavat Kantosen mukaan alalle hyvää asennuskesää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat