Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanneke Wromen lastina oli 10 000 kultarahaa

Kotimaa
 
Jarmo Huhtanen  
Kalle Salonen
Rauno Koivusaaren ohjeiden mukaan tehty piirros holkista.
Rauno Koivusaaren ohjeiden mukaan tehty piirros holkista. Kuva: Kalle Salonen

Hansalaiva Hanneke Wrome upposi Suomen rannikolle kovassa myrskyssä marraskuussa 1468. Laivassa oli 180–200 ihmistä, joista kukaan ei pelastunut. Hanneke Wrome oli aluksen päällikön eli laivurin nimi. Joissain lähteissä nimi kirjoitetaan Vrome.

Tallinnaan matkalla ollut Hanneke Wrome lähti kolmen muun aluksen kanssa Lyypekin satamasta 11. marraskuuta. Laivoista kahden päämäärä oli Tukholma ja kahden Tallinna.

Hanneke Wrome oli aluksista suurin, ilmeisesti jopa poikkeuksellisen suuri. Se oli malliltaan niin sanottu holkki. Holkeista on säilynyt jälkipolville hyvin vähän tietoja.

Hanneke Wromen lastina oli muun muassa 200 pakkausta kangasta, lähes 1 200 tynnyriä puhdistamatonta hunajaa, muita kauppatavaroita ja 10 000 kultaguldenia.

Aluksessa oli paljon matkustajia. Kirjallisten lähteiden mukaan kyydissä oli muun muassa porvarien poikia sekä Raaseporin linnanherran Lauri Akselinpoika Tottin puoliso Katariina Jönsintytär Viffert, heidän poikansa ja kolme asemiestään.

Tallinnaa lähestyvät alukset joutuivat 20. päivänä marraskuuta voimakkaaseen vastatuuleen, joka pakotti niitä muuttamaan suuntaansa kohti Suomen rannikkoa. Iso holkki haaksirikkoutui jonnekin Raaseporin edustalle. Toinen aluksista pääsi turvaan Tallinnaan.

Hanneke Wromen uppoamisesta on säilynyt aikalaiskuvaus, josta voi päätellä, että haaksirikko oli raju ja nopea. Kuvauksen mukaan alus ja sen matkustajat "laskeutuivat ikään kuin silmänräpäyksessä meren syvyyteen ja hukkuivat".

Onnettomuus aiheutti suurta surua Tallinnassa ja Lyypekissä. Lyypekin satamaan pystytettiin muistomerkki haverissa kuolleille.

Osa Hanneke Wromen lastista onnistuttiin pelastamaan. Hylkytavaraa ajautui rannoille kuitenkin vuosien ajan.

Lähde: Jalmari Jaakkola: Unohtunut keskiaikainen suurhaaksirikko, Historiallinen arkisto 52, 1947.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat