Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähetystöt voivat repiä ja rakentaa mielensä mukaan

Kotimaa
 
Caj Bremer
Vuonna 1906 Kaivopuistoon valmistunut Villa Baumgartner oli Lars Sonckin luomus. Kuva on vuodelta 1972, jolloin Britannia purki sen.
Vuonna 1906 Kaivopuistoon valmistunut Villa Baumgartner oli Lars Sonckin luomus. Kuva on vuodelta 1972, jolloin Britannia purki sen. Kuva: Caj Bremer

Suurlähetystöt saavat tehdä tonteilleen käytännössä melkein mitä haluavat.

Wienin yleissopimus vuodelta 1961 sinetöi diplomaattisen koskemattomuuden. Se ulottuu myös rakentamiseen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin rakennusvalvonta ei voi puuttua vieraan vallan kiinteistöihin.

Kaavojen, tyyliseikkojen tai vaikkapa korkeusmääräysten noudattaminen pohjautuu lähinnä kohteliaisuuteen ja yhteisymmärrykseen. Yleensä lähetystöt pitävät massat ja korkeudet kaavan rajoissa eivätkä halua suututtaa asemakaupunkiaan.

Ovat lähetystöt mellastaneet silti myös Helsingissä.

Vuonna 1972 Britannia aiheutti mielipahaa purkamalla Lars Sonckin suunnitteleman Villa Baumgartnerin Kaivopuistosta. Historiallisesti arvokas jugendhuvila oli valmistunut vuonna 1906. Brittien itse suunnittelema uudisrakennus korvasi sen vasta vuonna 1980.

Samana vuonna 1980 valmistui Irakin uusi lähetystö Kulosaareen – sattumalta juuri Lars Sonckin tielle. Lähi-idän palatsia kaari-ikkunoineen muistuttava rakennus kuohutti pomppaamalla ympäristöstään. Lähetystön rakentamista muusta ympäristöstä niin poikkeavaksi ei olisi sallittu ilman diplomaattisen koskemattomuuden suojaa, sanoo Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston päällikkö Lauri Jääskeläinen.

"Nyt rakennuksella alkaa olla jo tavallaan kiinnostavuutta, eikä se enää käsittääkseni ketään erityisemmin häiritse", Jääskeläinen huomauttaa.

Sormea on heristetty myös Norjalle. Se repi Selim A. Lindqvistin suunnitteleman jugendvillan Kaivopuistosta jo kahdeksan vuotta ennen brittejä ja rakensi ajan hengessä tilalle modernin lähetystölaatikon keskelle jugend-ympäristöä.

Jotkut maat toimivat toisin. Saksa järjesti Kuusisaaren-rakennuksesta 1980-luvulla ison kutsukilpailun, jonka akateemikko Juha Leiviskä voitti kehutulla, vaaleasävyisellä suunnitelmallaan. Se valmistui vuonna 1993.

Oikaisu 5.5.2015: Norjan suurlähetystö sijaitsee Eirassa, ei Kaivopuistossa, kuten jutussa kirjoitetaan.

Vesa Oja HS
Irak rakensi lähetystönsä Lähi-idän tyyliin miljööstä piittaamatta. Sittemmin rakennuksen poikkeavuus Kulosaaressa on hyväksytty.
Irak rakensi lähetystönsä Lähi-idän tyyliin miljööstä piittaamatta. Sittemmin rakennuksen poikkeavuus Kulosaaressa on hyväksytty.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat