Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä tyytymätön perussuomalaisiin

Kokoomukselta myötäsukaiset vastaukset, vasemmistoliitto vaarassa pudota hallituksesta ulos

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapui torstaina Sibelius-Akatemian valtiosaliin kertomaan puolueiden vastauksista keskustan esittämiin kysymyksiin.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä saapui torstaina Sibelius-Akatemian valtiosaliin kertomaan puolueiden vastauksista keskustan esittämiin kysymyksiin. Kuva: Rio Gandara HS

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk) sai torstaina puolueiden vastaukset keskustan kysymyksiin. Iltapäivällä hän oli ehtinyt lukea kunnolla vasta perussuomalaisten vastaukset. Niissä oli ongelmia.

"Aika kaukana ollaan lopputuloksesta. Leikkauslista oli kovin vaatimaton, verotuksessa ja maahanmuuttokysymyksissä ollaan kaukana, ja EU-vastaus ihmetytti", Sipilä sanoi. Hän ei kuitenkaan vielä sulkenut perussuomalaisilta ovea hallituksesta.

"Jatkoneuvotteluja tarvitaan, mutta olin yllättynyt joistakin vastauksista. Maahanmuuttolistassa on aika paljon töitä."

Kokoomuksen EU-linja poikkesi keskustan linjasta, mutta Sipilän mukaan se ei ole ongelma. Muilta osin kokoomuksen vastaukset myötäilevät keskustaa.

Sipilä piti ilmeisenä, että joidenkin puolueiden kanssa peli loppuu jo kysymysvaiheeseen.

Vasemmistoliiton vastaukset ainakin ovat kaukana keskustan linjasta. Rkp:n vastauksissa taas ei ole poikkipuolista sanaa.

Keskustalle on tärkeää velkaantumisen loppuminen ja suuret rakenneuudistukset.

Perussuomalaiset yhtyy näihin ja siihen, että veroaste ei nouse. Puolueen mielestä sopeuttaminen vaatii 6–7 vuotta, jotta talouskasvu ei vaarannu eikä työllisyystilanne kärjisty.

Vuonna 2006 lakkautetun varallisuusveron puolue haluaa palauttaa, mutta auto- ja Yle-veroa puolue alentaisi. Alle tuhannen euron kuukausitulot olisivat verovapaat. Suurituloisten verotusta puolue kiristäisi.

Perussuomalaiset haluaa uudistaa pienten ja keskikokoisten yritysten verotusta siten, että se muistuttaisi Viron veromallia. Puolueen mielestä sillä olisi kannustava vaikutus.

Viron mallissa yritykset eivät maksa voitoistaan veroa. Kun omistajat ottavat voittoja osinkoina ulos yrityksestään, vero on 21 prosenttia. Saajalleen osinko on verovapaata tuloa.

Paljon energiaa käyttävän teollisuuden energiaverotusta puolue haluaa alentaa. Maahanmuuttopolitiikassa perussuomalaiset ovat tiukkoja: velaksi elävän maan on leikattava pakolaiskiintiöitä.

Turvapaikan saaneiden oleskelulupa pitää puolueen mielestä peruuttaa, jos henkilö vierailee lähtömaassa tai lähettää lapsensa vierailemaan lähtömaahan. Tällöin lähtömaa ei hakijan mielestä ole enää vaarallinen.

Kokoomus tarjoaa hallitustunnustelijan kysymyksiin myötäsukaisia vastauksia. Puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi torstaina, että puolueella on kolme kynnyskysymystä: leikkausten tulee perustua virkamiesarvioihin, veroaste ei saa nousta ja luottamusta pitää olla.

Näihin hallitusvastuu ei kaadu, sillä keskustalla on täsmälleen samat tavoitteet.

Kokoomus esittää uudenlaista palkkaneuvottelumallia, jonka lähtökohta on vientiteollisuuden kilpailukyky.

Viime kädessä vastuun täytyy kuitenkin olla hallituksella. "Hallituksen on asetettava järjestöille päätöksenteon raamit."

Kokoomus alentaisi työllistämisen kynnystä koeaikoja ja määräaikaisuuden perusteita tarkistamalla. Lisäksi puolue haluaa "vahvistaa" työttömyysturvan kannustavuutta.

Kokoomus ei kannata euromaiden talouspolitiikan koordinaation syventämisestä luopumista, kuten keskusta esittää.

"EU:ssa on jäsenmaita, joilla on liian korkea velkataakka. On parempi, että yhdessä pystymme valvomaan, ettei synny samanlaista tilannetta kuin eurokriisissä", Stubb sanoi torstaina.

Sdp:n vastausten mukaan säästöpäätökset on toteutettava oikeudenmukaisella tavalla.

"Eläkkeiden ja työttömyysturvaetuuksien indeksikorotukset tulee maksaa täysimääräisesti."

Puolue keventäisi pieni- ja keskituloisten verotusta.

"Verotuksen tärkeä periaate on, että veroja maksetaan maksukyvyn mukaan. Sdp pitää tärkeänä, että verotulojen lisääminen suurituloisten ja suurten omaisuuksien osalta on mukana keinovalikoimassa."

Sdp:llä on myös elvytysehdotuksia.

Puolue käynnistäisi kasvukeskusten asunto- ja infrastruktuurin investointiohjelman. Pisararataa ei erikseen mainita. Erityistavoitteena puolueella on kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon merkittävä lisääminen kasvukeskuksissa.

Sdp yhtyy Suomen kansantaloudesta esitettyyn tilannekuvaan. "Sopeutustarpeen koko riippuu taloudellisesta kasvusta sekä työllisyyden tasosta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat