Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahvenanmaalla on tiukka asenne virka-apuun

Merivoimat voi auttaa öljyntorjunnassa merellä, kun alus ei rantaudu Ahvenanmaalle

Kotimaa
 

Ahvenanmaan maakuntahallitus suhtautuu suomalaisviranomaisia torjuvammin Puolustusvoimien virka-avun käyttöön demilitarisoidulla Ahvenanmaalla. Ahvenanmaa tulkitsee asiaa esimerkiksi poliisia ja ympäristöministeriötä tiukemmin. Asia käy ilmi puolustusministeriön ja oikeusministeriön selvityksestä.

Ahvenanmaan erityisasemaa määrittävät kansainväliset sopimukset sallivat Puolustusvoimien antavan virka-apua esimerkiksi poliisille ja muille viranomaisille Ahvenanmaalla. Erimielisyyttä on siitä, kuinka paljon ja miten pitkään Puolustusvoimien apua voidaan käyttää demilitarisoidulla alueella.

Ahvenanmaan oma hallinto lähtee siitä, että sotilaiden virka-apu on mahdollista ainoastaan silloin, kun mitään siviiliapua ei ole saatavissa. Samoin se pitää kiinni siitä, ettei Puolustusvoimat voi harjoitella Ahvenanmaalla mahdollisia kriisitilanteita, kuten öljyntorjuntaa tai terrori-iskua, varten.

Muut viranomaiset lähtevät siitä periaatteesta, että Ahvenanmaan erityisasemaa määrittävät sopimukset edellyttävät Suomen auttavan Ahvenanmaata vakavissa häiriötilanteissa.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen lausunnossa tosin myönnetään, ettei maakuntahallituksella ole käsitystä siitä, voisiko esimerkiksi sodanaikaisten räjähteiden purussa virka-apua antaa jokin siviiliviranomainen.

Muut viranomaiset pyytävät Puolustusvoimilta virka-apua Ahvenanmaalla kahdesta viiteen kertaa vuosittain.

Tavallisimmin virka-apua antaa Merivoimat. Tyypillisesti kyse on sodan ajan räjähteiden raivaamisesta. Tapauksia on vuosittain yhdestä neljään. Apua on annettu myös öljyntorjunnassa. Tällöin Merivoimien alus puhdistaa öljyä merellä rantautumatta Ahvenanmaalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat