Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö kuulijoita kutsua tovereiksi? – Poliitikot kertovat, mistä hyvä vappupuhe on tehty

Pertti Paasion mukaan pitää. Liisa Jaakonsaari on siirtynyt ystäviin.

Kotimaa
 
Esa Kulmala
Pertti Paasio piti vappupuheen Turussa vuonna 1996.
Pertti Paasio piti vappupuheen Turussa vuonna 1996.

Mistä on hyvä vappupuhe tehty? Työväenaatteen palosta, keväästä ja tulevaisuuden toivosta, sanovat puheita paljon pitäneet. Mutta kutsutaanko kuulijoita tovereiksi vai ystäviksi?

"Se on meille hyvin luonnollista", puoltaa toveripuhuttelua turkulainen veteraanipoliitikko ja konkaripuhuja Pertti Paasio (sd). Hän laskee pitäneensä ainakin 25 vappupuhetta.

"Hyvät toverit on puolueen periaateohjelma pähkinänkuoressa", Paasio kiteyttää.

Sen sijaan europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) vaihtoi toverit ystäviin ajat sitten. "Se on sukupolvikysymys. Eräässä yliopiston retoriikka-analyysissa puheistani opiskelijat purskahtivat nauruun aina, kun kuulivat sanan toveri. Sen jälkeen en ole sitä vappupuheessa käyttänyt", Jaakonsaari muistelee.

Jaakonsaari uskoo pitäneensä jopa 60 vappupuhetta.

Paasion mielestä vappupuhe on ennen kaikkea poliittinen julistus ja mielenosoitus eikä mikään juttutuokio tai työmarkkinatapahtuma: "En ole koskaan suosinut ay-liikkeen ja eri vasemmistopuolueiden yhteisiä vappujuhlia. Meillähän on perin juurin eri historia."

Paasion mukaan vappupuheessa on hyvä olla ripaus historiaa, etenkin jos on jokin liikkeen merkkivuosi. Myös kalenteriosuus eli kevät on olennainen osa vappupuhetta.

Ennen kaikkea puheen pitää avata näköaloja tulevaisuuteen: "Puheessa pitää luoda luottamusta itseensä ja tulevaisuuteen."

Myös tunnelmaa tulee kohottaa: "Kun väki poistuu juhlasta, on tärkeämpää muistaa, miten joku puhui kuin mitä hän sanoi."

Jaakonsaaren lista hyvän vappupuheen aineksista koostuu aatteesta, keväästä, vapaudesta, tulevaisuuden visioista, valosta, ilosta ja kansainvälisyydestä, joka on europarlamentaarikolle ihan ykkösasia.

"Aion nyt ottaa esille Välimeri-kysymyksen, mutta muistuttaa myös hyvistä uutisista, kuten siitä, että lapsikuolleisuus ja ebola on saatu vähenemään."

Jaakonsaari puhuu perjantaina Kokkolan työväentalolla ja Seinäjoen torilla, jonne hän toivoo hyvää säätä.

Mieleen on jäänyt säästä kaksi ääri-ilmiötä. Vantaalla oli niin vilpoista, ettei puhujalavalta tahtonut päästä alas, kun joka paikka oli kylmästä kankea. Tarjolla ollut keskiolutkaan ei käynyt kaupaksi jäätävässä säässä.

Kuusankoskella taas oli niin kuuma, että kasvot paloivat puheenvuoroa odotellessa: "Naama tulipunaisena pidin sitten puheeni."

Paasiolla on jäänyt mieleen Uudenkaupungin puhe lumipyryssä ja myrskytuulessa. "Harvoista paikalla olleista kuulijoista loputkin poistuivat tyytyväisinä, kun paperistani valui teksti sateen mukana mustana virtana, ja jouduin lopettamaan puheeni kesken", Paasio kertoo.

"Jos räntää tulee vaakatasossa, pitää olla sen verran tilannetajua, että pitää puheen lyhyenä", sanoo Rovaniemellä perjantaina puhuva vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi. Hän arvioi pitäneensä 30 vappupuhetta.

Mustajärvi aikoo analysoida iloisella taistelumielellä työllisyyttä ja vaalitulosta: "Meillä oli rohkea elvytysohjelma, mutta myös uskottavuusongelma. Olemme unohtaneet isot linjat ja työväenliikkeen juuret."

Suomen kommunistisen puolueen Skp:n puheenjohtajan Juha-Pekka Väisäsen mukaan hyvä vappupuhe saa aina vauhtia marssista. Väisänen arvioi pitäneensä kymmenkunta vappupuhetta, kun taas hänen edeltäjänsä Yrjö Hakanen laskee saldokseen ainakin 45 vappupuhetta.

Skp osallistuu muun vasemmiston yhteiseen kulkueeseen Helsingissä, mutta erkaantuu sitten omaan juhlaansa Tokoinrantaan. "Vappupuheessa pitää konkretisoida porvaripolitiikan sietämättömyys, mikä on ikävän helppoa", Väisänen arvioi.

Omassa puheessaan Väisänen tuo suomalaisen leikkauspolitiikan rinnalle kansainvälisiä tuulahduksia esimerkiksi Portugalista. "Puheessa pitää luoda toivoa ja kutsua taisteluun."

"Toveri kuuluu meidän retoriikkaan. Ei vasemmisto saa alkaa puhua oikeiston termein."

Huumorin viljely vappupuheessa vaatii Väisäsen mukaan viisautta, mutta yllättävää ja seisauttavaa momenttia pitää olla, koska yleisö on vappuna muutenkin heikossa hapessa.  

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat